Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren: "Han mördade henne besinningslöst"

Tova Moberg.
På måndagsmorgonen inleddes rättegången mot den misstänkte 22-åringen. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

 

22-åringen misstänks ha mördat sin tidigare flickvän Tova Moberg, 19.

På måndagsmorgonen inleddes rättegången mot honom.

Den misstänkte mördaren satt till synes oberörd i rättssalen när åklagaren läste upp anklagelserna och började beskriva hur dådet gått till. 

– Han mördade henne besinningslöst med 20-slag, säger kammaråklagare Christer Sammens. 

Stämningen i salen i Hudiksvalls tingsrätt var sammanbiten när åklagare Christer Sammens tog till orda.

På måndagsmorgonen – nästan ett halvår efter mordet – inleddes rättegången efter 19-åriga Tova Mobergs död.

Den som åtalas är hennes tidigare pojkvän. En 22-årig man som anklagas för att ha mördat henne genom strypning och slag med hammare på gårdsplanen utanför sin bostad, belägen på landsbygden i Hudiksvalls kommun.

Förnekade brott

För rätten, åhörarna och den åtalade 22-åringen la åklagaren fram sin anklagelse:

– Han mördade henne besinningslöst med minst ett 20-tal slag, sa kammaråklagare Christer Sammens.

Expojkvännen var under rättegången lågmäld och gjorde inga synliga känsloyttringar i samband med åklagarens anklagelse. På den andra sidan av salen satt mördade Tovas familj och betraktade honom.

Försvarsadvokaten lämnade 22-åringens inställning:

– Den åtalade förnekar brott och motsätter sig skadeståndsanspråken, sa advokat Bo Karlsson.

22-åringens tipssamtal till polisen

Under sakframställan spelade åklagaren upp ett tipssamtal som 22-åringen ringt till polisen dagen efter Tovas försvinnande. Samtalet börjar med hälsningsfrasen "tjabba". Sedan berättar den nu misstänkte mördaren att han gjort efterforskningar kring vad Tova haft för sig den aktuella mordnatten. Bland annat uppger 22-åringen i samtalet att Tova tillbringat omkring två timmar hos honom på gården innan hon åkte i väg en bil för att gå på fest. 

– Hon sa att hon hade fixat en fyllechaufför från mig till festen och jag fråga vad han som skulle hämta henne hette och hon sa att det var något med utländsk härkomst, Karim tror jag, säger 22-åringen bland annat i tipssamtalet. 

I samtalet uppger också 22-åringen att han sett Tova försvinna i en mörk bil och han säger också att han tror att Tova kan ha tagit en överdos. 

Åklagaren som gjort en efterkonstruktion hävdar å sin sida att 22-åringen inte kunnat se bilen från den plats han menar att han befunnit sig då bilen kom och hämtade henne. 

"Vill bara visa att jag är skuldfri"

– Polisen har varit här och kollar igenom allt men inte hittat någonting. Jag vill bara visa att jag är skuldfri. Man går runt och är orolig liksom och undrar om hon lever, säger 22-åringen  i tipssamtalet.

Under tiden som telefonsamtalet spelades upp satt 22-åringen och antecknade i ett block.

Under lunchpausen uppgav åklagare Christer Sammens att förmiddagen gått som tänkt och menar att bevisningen mot 22-åringen är stark. 

— Det finns åtskillig bevisning som pekar mot honom. Han har haft en relation till henne som hon har brutit vilket lett till mordet.

Hoppades överleva studenten

Tova var i färd att ta studentexamen. När åklagare Christer Sammens återupptar sin plädering beskriver han Tova som en vanlig tjej och visar upp delar från hennes almanacka. I förundersökningen beskrivs det hur man i hennes dagbok hittat anteckningar om tankar på att lämna Hudiksvall om hon överlevde till sommaren. 

När åklagaren går igenom hur Tovas kropp hittades valde Tovas familj att lämna salen, det är påtagligt att familjen mår väldigt dåligt. 

Fynden som ska fälla 22-åringen

I en genomgång om hur Tova hittades beskrivs det att hon ”paketerats” i en  skottkärra. Fastbunden med silvertejp och ståltråd har hon sänkts ner i sjön intill gården. Till och med hennes skosnören var fastbundna. Ståltråd och tejp av samma typ som Tova bundits fast med påträffades senare i 22-åringens verkstad. Åklagaren menar dessutom att samma tejprulle som används för att binda fast Tova har hittats. 

Trots att det inte finns något dna som binder 22-åringen till mordet på Tova har alltså polisen gjort flera fynd på gården. Vid ena huset påträffades en stor mängd blod, 50 gånger 50 centimeter stor, som täckts över med grus.

—  Jag menar att det är här som Tova blivit dödad, säger åklagare Christer Sammens.

Utöver det har även spår av en uppeldad jacka och byxor hittats av samma typ som 22-åringen setts använda och som nu saknas. I förhör har 22-åringen själv uppgett att han själv inte vet vart kläderna tagit vägen. Dessutom ska en granne till 22-åringen uppgett att han hört höga skrik från gården under mordnatten. 

Det framhålls också att 22-åringen vid flera tillfällen under den period som Tova och han gjort slut uppsökt vård på grund av ångest. Detta beskrivs ha att göra med uppbrottet från Tova. 

När den första, intensiva, dagen av rättegångens totalt nio dagar är avklarad har den åtalade 22-åringen fortfarande inte visat några känsloyttringar. Han verkar tillsynes följa åklagarens framställan aktivt och har gjort en hel del anteckningar i takt med att bevisningen mot honom lagts fram. Den enda gången som den tilltalade inte sitter upprätt är då bilder på Tova dyker upp på skärmen, då tittar han ner mot bordet. Under tisdagen kommer försvaret lägga fram sin sakframställan. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!