Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren bekräftar:
Tova hittad död

Här sökte dykarna efter Tova.
Foto: SWEPIX
Tova Moberg från Njutånger blev 19 år.
Foto: Privat
Tova Moberg hittades död i vattnet.
Foto: Janne Åkesson
Ett stort antal poliser deltog i sökandet efter Tova Moberg.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
50 poliser deltog i insatsen på måndagen.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Klockan 23.05 på måndagskvällen hittade polisens dykare 19-åriga Tova Moberg död i sjön vid den avspärrade gården utanför Njutånger.

Tre män i 20-årsåldern misstänks på sannolika skäl för mord – en av dem har tidigare polisanmälts för att ha misshandlat Tova, enligt uppgifter till Expressen.

– Utifrån vad vi vet om de skador som finns på kroppen är vår bedömning att hon bragts om livet, säger åklagaren Ulf Back på en presskonferens i Hudiksvall.

Den 19-åriga Tova Moberg skulle gå på fest men försvann i stället spårlöst natten till söndag. Enligt en vän skulle hon träffa en man som kopplades till en gård utanför Njutånger och som polisen spärrats av. På måndagskvällen anlände sjöpolisen till platsen och klockan 23.05 påträffades en kropp.

– Det var polisens dykare. Man frågade efter sjöpolisen och de kom till platsen sent på kvällen och så är det polisens dykare som ska ha anträffat henne då, säger polisens presstalesperson Christer Nordström och tillägger:

– Fyndet gjordes 23.05.

Nu har åklagare bekräftat att det var Tova man hittade död på gården.

– Det är Tova som har påträffats död, säger åklagaren Christer Sammens.

Tova Moberg hittades död i vattnet.
Foto: / JANNE ÅKESSON / SWEPIX

Tre män misstänks

Tre män i 20-årsåldern sitter anhållna, misstänkta för inblandning i mordet på Tova. De frihetsberövades under natten till tisdag, innan polisen hittat Tovas kropp. Brottsrubriceringen var då människorov, innan den nu ändrats till mord.

– Tre stycken är anhållna för mord, säger Christer Sammens.

Enligt uppgifter till Expressen har en av männen tidigare polisanmälts för att ha misshandlat Tova.

De tre männen förhördes under tisdagen. Samtliga förnekar brott. Advokat Bo Karlsson företräder en av de misstänkta. På tisdagen var han med när hans klient förhördes. Förhöret började vid 12.30 och avslutades innan klockan 16.

– Det enda jag kan säga är att min klient förnekar delaktighet i brott på Tova. Han har lämnat en berättelse om vad han har varit med om under kvällen. Det är en chockartad upplevelse alltihop det här. Det är oerhört jobbigt att sitta frihetsberövad och han förnekar all delaktighet i det som har hänt Tova, säger han.

"De är bekanta"

På en presskonferens i Hudiksvall på tisdagen sa chefsåklagare Ulf Back att man tror att kroppen visar tecken på yttre våld,

– Utifrån skadorna som finns på kroppen bedömer man att hon bragts om livet, säger Ulf Back.

Han säger att Tova Mobergs kropp hittades i sjön i anslutning till den avspärrade gården och polisen rekryterade tidigt sjöpoliser för att söka igenom sjön.

– Sjön ligger i nära anslutning till fastigheten och den ligger inom sökområdet. Vad som hittills har framkommit är att på något sätt är de här personerna bekanta, ytligt eller annat, det vet jag inte närmare, men de ska känna varandra på något sätt.

Tror ni att alla varit inblandade?

– I det här läget har vi gjort bedömningen att de här tre personerna ska delges misstanka om delaktiga i mord.

Tovas pappa: "Fruktansvärt"

Tovas pappa, Roger Moberg, skriver om sorgen på Facebook. Han har godkänt att Expressen publicerar hans inlägg där han skriver:

"Det är slut, Tova har hittats avliden. Någon har tagit hennes liv. Det är så fruktansvärt tungt och jag vet inte hur vi ska klara detta. Livet måste ju gå vidare men jag vet inte hur. Tova vår älskade dotter, ditt liv blev alldeles för kort".

Polisen håller på och genomför en teknisk undersökning på platsen och man har dykt i sjön vid gården. Polisen berättade tidigt att de hittat spår från Tova Moberg vid gården och hennes mobiltelefon har pejlats till området.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.