Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare överklagar unik våldtäktsdom

En 41-årig man dömdes för en rad sexbrott på nätet. Nu överklagar åklagarna domen.
Foto: AKVELINA SMED /TT / TT NYHETSBYRÅN

En 41-årig man från Uppland dömdes i slutet av november för en lång rad sexualbrott via internet, efter att ha hotat ett tjugotal barn till att begår övergrepp mot sig själva. 

Nu överklagar åklagarna domen, som vill se ett skarpare straff, det skriver Upsala Nya Tidning. 

Tingsrätten dömde mannen till 10 års fängelse. 

Totalt 27 barn utsattes för den 41-årige mannen från Uppland. Mannen tog kontakt med dem via chattforum på nätet, och hotade dem sedan till att begå övergrepp mot sig själva – och allt livesändes över nätet via webbkameror.

Uppsala tingsrätt dömde mannen till 10 års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. Mannen ska även betala 1 135 000 kronor i skadestånd till sina offer.

Domen ses som unik, då det är första gången som någon i Sverige döms för en våldtäkt via internet. 


LÄS MER: 41-åring hotade barn och utnyttjade dem sexuellt - får 10 års fängelse 


41-åringen har medgett flera av gärningarna

Nu överklagar åklagarna domen, skriver UNT. Enligt tidningen vill åklagarna se ett skarpare straff för mannen. De vill även att flera av övergreppen i domen som tingsrätten bedömt som sexuella övergrepp eller sexuellt tvång ska räknas som våldtäkt. 

Även 41-åringen väntas överklaga domen. 

Mannen har medgett flera av gärningarna, men motsätter sig till att de ska räknas som våldtäkter. I förhör har han sagt att han inte vetat om åldern på barnen, som i många fall varit under 15 år gamla. På frågan om varför en flicka utfört sexuella handlingar, har han svarat att det "antagligen beror på" att han sagt till henne att göra det. 


LÄS MER: Flickorna berättar om övergreppen över nätet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.