Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare kräver livstid för Tovas ex-pojkvän

Tova Moberg.
Foto: Privat
Åklagaren vill att ex-pojkvännen genomgår en stor rättspsykiatrisk undersökning.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ex-pojkvännen är skyldig till mordet på Tova Moberg, enligt tingsrätten.

Nu skickas 22-åringen till rättspsyk för att undersökas.

I rätten har Tovas mamma berättat om kampen för att hålla mannen borta från dottern – och spåren av den fysiska terrorn.

– Jag trodde det var sugmärken.

I våras hittades 19-åriga Tova Moberg död, nedsänkt i en sjö. Enligt misstankarna slogs hon ihjäl med en hammare innan hon fjättrades mot skottkärran med silvertejp och ståltråd.

Tova Mobergs ex-pojkvän, en nu 22-årig man, misstänks ha mördat henne. Tovas kropp hittades i en sjö intill mannens gård utanför Hudiksvall.

På torsdagen avslutades rättegången mot mannen i Hudiksvalls tingsrätt. I bevisen mot mannen finns bland annat bilder och Tovas dagboksanteckningar, som anses visa vilken terror – både fysisk och psykisk – ex-pojkvännen utsatte Tova för innan mordet.

Tingsrätten bedömer att 22-åringen är skyldig till mord, och att bevisningen är övertygande, uppger SVT Nyheter Gävleborg.

22-åringen ska vara fortsatt häktad tills dom faller, och han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, beslutar rätten.


LÄS MER: Ex-pojkvännens lögner och krav på pengar


Yrkar på livstids fängelse

Åklagare Christer Sammens yrkar på att 22-åringen, som nekar till mord, ska dömas till livstids fängelse. Sammens argumenterar bland annat för att det finns likheter mellan det brutala mordet på 17-åriga Lisa Holm och mordet på Tova Moberg. Även Tovas föräldrars advokat yrkar på livstids fängelse för 22-åringen.

– Tittar man på Tovas situation är hon väldigt utsatt och ensam. Hon drabbas av ett besinningslöst våld och efter sin död utsatts för en väldigt omild behandling, säger Sammens i rätten.


LÄS MER: Tovas ord fick misstänkte mördarens mamma att rysa


– Var finns en alternativ gärningsman? Då skulle nog polisen behöva leta andar eller spöken. Jag anser att ex-pojkvännen bara kan ha slagit ihjäl Tova, säger Sammens vidare i rätten enligt SVT Nyheter Gävleborg.

22-åringens advokat är skeptisk till bevisningen.

– Jag tycker att bedömningen är felaktig och att bevisen inte räcker för en fällande dom, säger advokat Bo Karlsson som företräder 22-åringen, till TT.


LÄS MER: Ex-pojkvännen styrde Tovas liv med våld och dödshot


Ska genomgå psykundersökning

Sammens medgav också under torsdagen att ex-pojkvännen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning innan dom faller. Tidigare under utredningen har 22-åringen genomgått en mindre psykundersökning.

Ex-pojkvännen visar "inga distinkta tecken på psykisk ohälsa", framgick i den psykundersökning som gjordes efter att han greps.

”Framtoningen är dock förvånansvärt bekymmersfri och det finns en tendens till självcentrerat tänkande”, stod det vidare.


LÄS MER: Ex-pojkvännens lögner och krav på pengar


22-åringen nekar till mord

Ex-pojkvännen har i förhör och under rättegången nekat till mord. Han står även åtalad för grov kvinnofridskränkning, något som åklagaren ändrade till att även innefatta rubriceringen fridskränkning, under sista rättegångsdagen.

– Det är ovanligt att åtala för mord och kvinnofridskränkning. Det beror inte på att jag vill gardera mordåtalet för att det skulle vara dåligt underbyggt. Det här är så allvarligt att det vore tjänstefel att inte åtala för grov kvinnofridskränkning, säger åklagare Christer Sammens, enligt SVT Nyheter Gävleborg.

I polisutredningen, och under rättegången, har det framkommit att Tova Moberg styrdes av ex-pojkvännen med hot och våld, närmast fysisk och psykisk terror. Tova skrev om våldet i sin dagbok.


LÄS MER: Mammans drag för att hindra Tovas ex-pojkvän


Pojkvännens nya hottaktik

När Tovas mamma reagerade på dotterns blåmärken, och det nådde ex-pojkvännen, ska han ha bytt taktik.

"Han sa att han skulle slita av mina kläder och låsa mig ute. Det är riktigt kallt ute nu mellan -25 o -30. Han sa att han skulle göra så för att han ej kan slå mig längre eftersom mamma sett mina blåmärken", skrev Tova Moberg i sin dagbok.

I dagboken berättade Tova också att ex-pojkvännen ofta tog stryptag på henne, och att hon då spelade avsvimmad för att misshandeln skulle upphöra.


LÄS MER: Ex-pojkvännens regler för Tova – "sjuka saker"


Tovas mamma: Trodde det var sugmärken 

Under rättegångens sista vecka berättade Tovas mamma om märkena på dotterns kropp.

– De märken jag sett på hennes hals trodde jag var sugmärken, men nu när jag hört hur mycket han försökt strypa henne förstår jag. Jag trodde inte det var så hemskt, sa mamman i rätten på tisdagen.

I våras anmälde Tovas föräldrar 22-åringen för misshandel av dottern, men Tova vågade inte medverka i utredningen.


LÄS MER: Tovas mammas tårar i rätten – "ropar på Tova"


Mammans ord till 22-åringen

Tovas föräldrar försökte på flera sätt få dottern att bryta med 22-åringen, visar polisutredningen och rättegången.

– Vi peppade Tova att vara med kompisar, att träna och att festa och träffa kompisar, har mamman sagt.

I ett sms till 22-åringen, dagen då Tova anmäldes försvunnen, skrev mamman:

"Vi vill inte dig något ont, men du ska inte vara en del av Tovas liv."

22-åringen har konsekvent nekat till att ha mördat Tova Moberg.


LÄS MER: Tova Mobergs ett år långa helvete före mordet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.