Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akilovs varning: Det kommer fler attacker

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov påstår sig känna till planer på fler terrordåd i Europa.
Foto: / POLISEN
Rakhmat Akilov innan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.
Foto: / POLISEN

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov påstår sig känna till planer på fler terrordåd i Europa.

Målen: Tyskland, Spanien och Italien.

Han beskriver kommande attacker som större än den han själv utfört.

– Det diskuteras med vänner, alltså med mina vänner från Islamiska staten som jag hade kontakt med, säger Akilov i förhör.

Expressen har tidigare berättat om det nätverk med kontakter som bidrog till att inspirera och instruera Rakhmat Akilov inför terrordådet 7 april förra året. I polisförhör beskriver han sig som "soldat" och "krigare" för Islamiska staten och beskriver hur han fått både en allmän uppmaning från IS att begå terrordåd men också enskilda instruktioner från sina "kuratorer" som han beskriver sina kontakter.

I polisförhör uttalar han sig om kommande terrordåd - om inte väst slutar angripa Islamiska staten.

– För oss spelar det ingen roll var vi ska utföra terrordåd i Paris, Belgien eller Stockholm. Och det är upp till er att bestämma och om ni inte stannar, om ni inte tar bort era händer från Islamiska staten så kommer det att fortsätta i all evighet.

Akilov fortsätter:

– Efter mig kommer det andra personer som är värre än mig och elakare än mig och de kommer att ställa till med större terrordåd. I jämförelse med deras terrordåd kommer mitt terrordåd att framstå som en leksak. Det kan röra sig om att kapa fartyg och flygplan, tåg och så vidare. Det kan röra sig om explosioner i era parlamentsbyggnader och på era stora biografer där det samlas jättemånga personer. Och mycket annat som jag inte kommer på just nu men i Islamiska staten så finns det jättemånga personer som sitter och tänker på det.

Rakhmat Akilov innan terrordådet i Stockholm.
Foto: / POLISEN

Polisens förhörsledare tänder till när Akilov påstår sig sitta på konkret information om kommande terrorattacker:

– I Tyskland, säger Akilov.

POLISEN: I Tyskland. Var i Tyskland?

– Jag minns inte. Jag måste fundera på saken och liksom få tillgång till min telefon för att kunna titta igenom det som finns där och lyssna på meddelanden.

Diskuterar med "vänner från Islamiska staten"

Akilov utvecklar sedan sina påståenden till att också handla om kommande terrordåd i Spanien och Italien:

– Nu har Spanien tillsammans med Italien gått med i kriget (mot Islamiska staten, reds anm) igen. Så jag tror att sannolikheten för terrordåd i Italien och Spanien är väldigt hög. Italien är säkert.

POLISEN: Den här informationen om kommande attacker, hur får du den?

– Det diskuteras med vänner, alltså med mina vänner från Islamiska staten som jag hade kontakt med. Alltså det är de kuratorer som betjänar så kallade terrorister, de berättade om det, säger Akilov.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.