Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akilovs utbrott i cellen: ”Ska bajsa på dina kort”

Terrordömde Rakhmat Akilov.
Foto: POLISEN
Åklagare Hans Ihrman i samband med rättegången mot Rakhmat Akilov.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Anstalten Hall.
Foto: KRIMINALVÅRDEN

Rakhmat Akilov fortsätter missköta sig i fängelset.

När personalen knackade på celldörren för att bjuda in terroristen till kortspel svarade han: ”Jag ska bajsa på dina kort, fuck you”.

Den livstidsdömde terroristen Rakhmat Akilov har vid upprepade tillfällen orsakat bekymmer i fängelset. Bland annat har han gjort Hitlerhälsningar, krävt snus och fått utbrott över uteblivit kaffe.

Han har också varit måltavla för andra fångar: I augusti blev han attackerad och flyttades sedan från Kumla till Hall. Väl där blev han snart hotad av en annan intagen.

Nu har Rakhmat Akilov återigen blivit föremål för en utredning om misskötsel.

Akilov: "Fuck you"

Dagen före nyårsafton knackade personal i fängelset på dörren till hans cell.

"I samband med promenad på säkerhetsavdelningen knackar vårdarna på dörren och frågar Akilov om han vill gå ut på promenad eller spela kort. Akilov svarar 'jag ska bajsa på dina kort, fuck you'", står att läsa i Kriminalvårdens beslut.

Akilov i samband med gripandet i Märsta.
Foto: SWEDISH POLICE / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Misskötsamheten anses styrkt men inte allvarlig nog för att terroristen ska varnas officiellt. Den här gången kommer han undan med en påminnelse "om sina skyldigheter att följa gällande regelverk."

Mördade fem människor

Det var den 7 april 2017 som Rakhmat Akilov kapade en lastbil och utförde sitt dåd på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem människor miste livet och många andra skadades. Akilov greps senare samma dag i Märsta efter att ha tagit till flykten.

Minnesplats efter terrordådet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter en omfattande rättegång vid Stockholms tingsrätt våren 2018 dömdes han till livstids fängelse och utvisning för terroristbrott genom fem mord och 119 mordförsök. Akilov överklagade inte domen.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Sjöshult: Rättsväsendet måste skydda Ebbas grav från vandalisering 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.