Akilovs terroroffer döms för grov skadegörelse

Saga Berlin i poolen som hon använde till ett konstprojekt. Till det använde sig Berlin av grafittikonstnärer som sprayade ned hela poolen, dagen efter skulle allt saneras. Men det godkände inte Stockholms stad och nu vill de att hon står för stadens saneringskonstnader.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Konstnären Saga Berlin lider fortfarande men av terrordådet på Drottninggatan.

– Terrordådet förändrade mina förutsättningar till en ekonomisk framtid, sa Saga Berlin nyligen i en intervju. 

Nu döms hon för grov skadegörelse – och ska betala ett skadestånd på 280 860 kronor till Stockholms kommun. 

Konstnären Saga Berlin, 30, skadades svårt i Rakhmat Akilovs lastbilsattack på Drottninggatan förra året. Totalt mördades fem personer och flera personer skadades svårt. Under våren var det rättegång mot Rakhmat Akilov – och Saga Berlin var ett av vittnena. 

Akilov dömdes till livstids fängelse av tingsrätten. Som offer för mordförsök med men för livet beviljades Saga Berlin 150 000 kronor i skadestånd.  


LÄS MER: Allt om domen mot konstnären Saga Berlin – det har hänt 


Krävs på hundratusentals kronor

Nu har hon själv hamnat i en rättslig tvist efter ett konstprojekt som hon arbetsledde innan hon skadades i terrorattentatet. Stockholms kommun kräver henne på 326 360 kronor i skadestånd för saneringen av bassängen som målades i projektet. 

Det som skedde i konstprojektet var att bassängen vid Hägerstensbadet grafittimålades med röd sprayfärg. Som en del av konstverket, inspirerat av den buddistiska mandala-ritualen, skulle poolen tvättas ren nästa dag. I efterspelet greps Saga Berlin och åtalades för grov  skadegörelse alternativt medhjälp och anstiftan till detsamma. 

Debatt om rimliga skadestånd

Förutom att Saga Berlin fått ett massivt stöd från personer som stöttar henne efter det hon varit med om - har det också lett till debatt om vilka skadestånd som offer får.  

Skillnaderna på de olika skadestånden ledde till insamlingen #backasaga som, tillsammans med en auktion på Stockholms auktionsverk med hennes fotografier, på kort tid fick ihop 250 000 kronor. 

Saga Berlin i den pool som var målad med röd sprayfärg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Fanns redan grafitti”

I början av oktober inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt om skadegörelse. Där hävdade Saga Berlins advokat att Stockholms kommun aldrig lidit någon skada om den skadesanerare som Berlin själv beställt fått utföra sitt arbete. 

Men Stockholms kommun hävdade att de var tvungna att följa lagen om offentlig upphandling och valde därför en annan firma. Saga Berlin påpekade också i rätten att det redan fanns graffiti målat i bassängen när Berlin kom till platsen. 


LÄS MER: Terroroffret Saga Berlin möts av kärlek och hat 


Döms för skadegörelse

Nu klockan 11 kom domen från Södertörns tingsrätt. Saga Berlin döms för grov skadegörelse och ska betala ett skadestånd på 280 860 kronor. Övriga tre i målet frikänns. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.

Rättens ordförande rådmannen Feryal Mentes säger i en kommentar på tingsrättens hemsida:

- Att olovligen spraya graffitti på någon annans egendom innebär att skada uppstår för ägaren. Att personen hade tänkt sanera graffittin innebär inte att skada inte uppkommer för ägaren. Den huvudåtalade fotografen och regissören har därför ansetts ha uppsåt till att skada kommunens egendom och döms därför för skadegörelsen. Att syftet har varit att skapa konst har inte ansetts befria från vare sig straff- eller skadeståndsansvar eller mildra detta ansvar. Tingsrätten har frikänt de tre personer som var åtalade för medhjälp till grov skadegörelse för att de hade filmat och fotograferat händelsen. De ska inte heller betala något skadestånd till kommunen.

Rätten skriver i domen:

Att Saga Berlin avsåg att sanera graffittin ifrågasätts inte av tingsrätten, men denna hennes avsikt saknar betydelse när hon inte dessförinnan hade inhämtat kommunens samtycke”.

Rätten konstaterar att Saga Berlin gjort sig skyldig till grov skadegörelse. 

Tingsrätten har i den skadeståndsrättsliga bedömningen av skadan, som redovisas nedan, kommit fram till att kommunens skada uppgått till 280 860 kr. Det finns inte skäl att vid en straffrättslig bedömning värdera skadan på något annat sätt. Skadan har varit så stor att den varit synnerligen kännbar för kommunen”. 

Advokat: ”Oerhört missnöjda”

Saga Berlins advokat Matilda Bergström skriver i en kommentar:

– Vi delar inte tingsrättens bedömning vare sig i skuldfrågan eller gällande det enskilda anspråket. Jag anser att Saga borde blivit frikänd och att skadeståndsanspråket skulle ogillats eller i vart fall satts ned rejält. Vi är givetvis oerhört missnöjda med domen och kommer att överklaga domen omgående, säger Matilda Bergström.


LÄS MER: Saga Berlin inför rätta: Konst eller skadegörelse 

Berlin: ”Det var färg på betong”

Saga Berlin ville först inte alls prata om sina erfarenheter från terrorattacken av risken att ämnet kidnappades av främlingsfientliga krafter. Men nyligen bestämde hon sig för att berätta om terrordagen den 7 april - och om den pågående rättssaken kring sitt konstprojekt:

– I början fick jag riktig ångest eftersom kopplingen blev direkt till Rakhmat. För den har jag aldrig gjort. Det kändes så förminskande. Det gjorde mig gråtfärdig. Jag tycker inte att jag borde slippa ta ansvar för mina handlingar bara för att jag är ett offer för ett terrordåd. Men terrordådet förändrade mina förutsättningar till en ekonomisk framtid. Men jag vet att fakturan är mycket högre än den borde vara och den summan har förvandlat åtalet till något mycket värre än vad det var. Det var färg på betong, ingen människa skulle komma till skada. Jag skäms ju över att det kostat så mycket skattepengar med rättegång och annat, har hon sagt i en intervju med Expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.