Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Akilovs nya krav – så kan han undvika livstid

Rakhmat Akilov tog bild på sig själva innan terrordådet i Stockholm. Foto: / POLISEN
Rakhmat Akilov Foto: / POLISEN

 Rakhmat Akilov har erkänt att han mördade fem personer och skadade ett stort antal människor på Drottninggatan.

Men den misstänkte terroristen vill undvika livstids fängelse – och ställer nu ett krav som kan öppna dörren för rättspsykiatrisk vård.

Akilov vill genomgå en ny sinnesundersökning – trots att den första visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

På tisdag börjar rättegången efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april.

Uzbekiske Rakhmat Akilov står åtalad för terroristbrott och har erkänt att han körde lastbilen som dödade fem personer och skadade ett 20-tal.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman har meddelat att han kommer att yrka på livstidsstraff för den misstänkte terroristen.

– Mitt mål är att han aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, sa Ihrman på en presskonferens i samband med att han väckte åtal.

Vill genomgå ny undersökning

Men Akilov hoppas att få ett mildare straff. Det har han meddelat genom sin försvarsadvokat Johan Eriksson, som under sin presskonferens förklarade instruktionen han fått av sin klient:

– Instruktionen är att han inte vill dömas till livstids fängelse, sa Johan Eriksson då.

Nu vill den misstänkte terroristen och hans försvarsadvokat öppna för ännu en möjlighet där Akilov slipper livstids fängelse – till förmån för rättspsykiatrisk vård.

Foto: / POLISEN

Redan i maj gjordes en liten sinnesundersökning, så kallad paragraf 7-undersökning, som landade i att Akilov inte lider av någon allvarlig psykisk störning och att frågan inte behöver utredas vidare i en rättspsykiatrisk undersökning som är den mer omfattande varianten.

Nu har Johan Eriksson lämnat in en begäran om att låta Akilov få genomgå en ny paragraf 7-undersökning.

– Ibland anser psykologer att man har för lite grundmaterial om man gör en undersökning tidigt i en utredning. Då tyckte jag att det var läge att göra en ny undersökning nu när man har tillgång till bättre material, säger Eriksson.

Är det ett försök att öppna för rättspsykiatrisk vård som påföljd i stället för livstids fängelse?

– Jag vill bara att det ska vara rätt och riktigt. Jag tycker att under hela den här rättegången så ska allt ske med bästa möjliga underlag, säger Eriksson.

Har Akilov själv sagt att han vill göra en ny undersökning?

– Vad han säger i samtal med mig är inget jag pratar om. Men det är klart att jag inte gör saker mot hans vilja.

Akilovs advokat Johan Eriksson Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eloge till häktespersonal

Rakhmat Akilov har suttit isolerad på häktet Kronoberg sedan i april då han först häktades. Efter att åtalet väcktes har han flyttats till en ny avdelning, berättar Johan Eriksson. 

– Nu har han en liten möjlighet att röra sig utanför sin cell på dagtid. Men han har fortfarande sekundbevakning och har ingen möjlighet att träffa någon annan intagen, säger advokaten som samtidigt vill ge häktespersonalen en eloge.

– De har verkligen gjort vad de kan, givet de stränga restriktioner som föreligger, för att göra tillvaron så dräglig som det går.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!