Rakhmat Akilov tog bild på sig själva innan terrordådet i Stockholm. Foto: / POLISENRakhmat Akilov tog bild på sig själva innan terrordådet i Stockholm. Foto: / POLISEN
Rakhmat Akilov tog bild på sig själva innan terrordådet i Stockholm.  Foto: / POLISEN
Rakhmat Akilov Foto: / POLISENRakhmat Akilov Foto: / POLISEN
Rakhmat Akilov Foto: / POLISEN

Akilovs nya krav – så  kan han undvika livstid

Publicerad

 Rakhmat Akilov har erkänt att han mördade fem personer och skadade ett stort antal människor på Drottninggatan.

Men den misstänkte terroristen vill undvika livstids fängelse – och ställer nu ett krav som kan öppna dörren för rättspsykiatrisk vård.

Akilov vill genomgå en ny sinnesundersökning – trots att den första visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

På tisdag börjar rättegången efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april.

Uzbekiske Rakhmat Akilov står åtalad för terroristbrott och har erkänt att han körde lastbilen som dödade fem personer och skadade ett 20-tal.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman har meddelat att han kommer att yrka på livstidsstraff för den misstänkte terroristen.

– Mitt mål är att han aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, sa Ihrman på en presskonferens i samband med att han väckte åtal.

Vill genomgå ny undersökning

Men Akilov hoppas att få ett mildare straff. Det har han meddelat genom sin försvarsadvokat Johan Eriksson, som under sin presskonferens förklarade instruktionen han fått av sin klient:

– Instruktionen är att han inte vill dömas till livstids fängelse, sa Johan Eriksson då.

Nu vill den misstänkte terroristen och hans försvarsadvokat öppna för ännu en möjlighet där Akilov slipper livstids fängelse – till förmån för rättspsykiatrisk vård.

Foto: / POLISEN

Redan i maj gjordes en liten sinnesundersökning, så kallad paragraf 7-undersökning, som landade i att Akilov inte lider av någon allvarlig psykisk störning och att frågan inte behöver utredas vidare i en rättspsykiatrisk undersökning som är den mer omfattande varianten.

Nu har Johan Eriksson lämnat in en begäran om att låta Akilov få genomgå en ny paragraf 7-undersökning.

– Ibland anser psykologer att man har för lite grundmaterial om man gör en undersökning tidigt i en utredning. Då tyckte jag att det var läge att göra en ny undersökning nu när man har tillgång till bättre material, säger Eriksson.

Är det ett försök att öppna för rättspsykiatrisk vård som påföljd i stället för livstids fängelse?

– Jag vill bara att det ska vara rätt och riktigt. Jag tycker att under hela den här rättegången så ska allt ske med bästa möjliga underlag, säger Eriksson.

Har Akilov själv sagt att han vill göra en ny undersökning?

– Vad han säger i samtal med mig är inget jag pratar om. Men det är klart att jag inte gör saker mot hans vilja.

Akilovs advokat Johan Eriksson Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eloge till häktespersonal

Rakhmat Akilov har suttit isolerad på häktet Kronoberg sedan i april då han först häktades. Efter att åtalet väcktes har han flyttats till en ny avdelning, berättar Johan Eriksson. 

– Nu har han en liten möjlighet att röra sig utanför sin cell på dagtid. Men han har fortfarande sekundbevakning och har ingen möjlighet att träffa någon annan intagen, säger advokaten som samtidigt vill ge häktespersonalen en eloge.

– De har verkligen gjort vad de kan, givet de stränga restriktioner som föreligger, för att göra tillvaron så dräglig som det går.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag