Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akilovs barn tror att han är död

Rakhmat Akilovs bror Olim Akilov träffar Expressens Kassem Hamadé.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Rakhmat Akilov har erkänt dådet på Drottninggatan där fem människor dog.
Efter dådet på Drottninggatan i centrala Stockholm var det många som lämnade blommor längs gatan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen längs Drottninggatan den 7 april.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den senaste tiden har uzbeker varit inblandade i tre uppmärksammade terrorbrott.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Lejonen i centrala Stockholm översvämmades av blommor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
1 / 7

SAMARKAND. Den terrormisstänkte Rakhmat Akilovs bror och barn har varit övertygade om att han är död.

När Expressen träffar brodern Olim Akilov hemma i Samarkand säger han att familjen fått höra att Rakhmat Akilov utvisats från Sverige till Uzbekistan och avrättats där.

– Lever han? Är ni säkra, frågar han.

Nu berättar den misstänkte massmördarens bror om Rakhmat Akilovs förändring.

– Han måste ha blivit hjärntvättad och rekryterad i Sverige, säger Olim Akilov.

Väggar kan ha öron. Samma uttryck används i alla diktaturländer. Olim Akilov reser sig upp i vardagsrummet i sin enkelt möblerade tvårumslägenhet i Samarkand och tar på sig sin svarta vinterjacka. Han ställer sig mitt i rummet och tittar ut genom fönstret medan han viskar:

– Vi måste lämna lägenheten. Vi ska inte prata om min bror här.  Jag vill att vi lämnar den här platsen omedelbart.


LÄS MER: 3D-teknik ska fälla Akilov 


Han är bror till den terrormisstänkte uzbeken Rakhmat Akilov, 39, som har erkänt att han körde lastbilen på Drottninggatan i centrala Stockholm och dödade fem personer i april i fjol.

Vi går ut på gården. Olim säger att han och alla andra som är vänner eller släktingar till Rakhmat Akilov kan vara övervakade av den uzbekiska säkerhetspolisen.

"Terrorister fängslas"

Alla här är rädda för att säga för mycket. De senaste månaderna har två journalister som skrivit saker som regimen ogillar försvunnit. Ingen vet var de finns i dag.

Kylan kryper längs ryggraden trots att solen skiner. Det tar några minuter att gå från Olim Akilovs lägenhet till ett närliggande kafé. Han berättar att han förhörts flera gånger om sin bror.

Polisen hyllades för sin insats efter attacken.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Terrorister fängslas i isoleringsceller som ser ut som hundkojor. De placeras inte i vanliga celler utan i hundkojor under jorden. Ingen vet vad som kan hända med dem, säger en Uzbekistankännare i Samarkand, vars identitet vi måste skydda.

Uzbeker har varit inblandade i minst tre uppmärksammade terrordåd i USA, Turkiet och i Sverige. Samtliga tros har tillhört eller inspirerats av den i dag kollapsade terrororganisationen IS.

Akilov erkände dådet

Rakhmat Akilov har i polisförhören erkänt att han agerade på order av IS.

I Samarkand möter Expressens reporter och fotograf Rakhmat Akilovs bror.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Men till skillnad från andra terrordåd där IS varit snabba att ta på sig ansvaret så har den islamistiska terrororganisationen ignorerat dådet i Stockholm totalt. IS har varken tagit på sig ansvaret eller uppmärksammat dådet i sina propagandamedier.

– Det är ofattbart att min bror skulle kunna begå ett sådant brott. Han ringde mig så sent som i december eller i januari före dådet och lovordade det svenska folket. Jag känner min bror väl. Jag och han jobbade tillsammans i Ryssland i flera år inom byggbranschen och han skötte sig utmärkt, säger Olim Akilov när vi sätter oss runt bordet i det populära kaféet i centrala Samarkand.

Fem personer dog i attacken som inträffade den 7 april förra året.
Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS POLARIS IMAGES

Espressomaskinen bakom bardisken låter högt. Pumpen är i gång och bönorna mals till pulver. En vit dimma sprider sig mjukt i luften. De flesta gästerna är utlänningar. Här vågar Olim prata lite öppnare.

– Det var här i de här kvarteren som min bror Rakhmat växte upp. Jag och han stod varandra nära. Han frågade mig alltid om råd. Jag är hans äldre bror och han såg upp till mig, säger Olim Akilov.

Brodern: Han var social

Olim bor inne i staden med sina barn på vintern. Ett av barnen, en 17 årig pojke, är sjuk. Enligt Olim Akilov lider han av njursvikt och måste opereras snart. Sjukvården i Uzbekistan håller dålig standard. Olim har hört att sonen kan opereras i Tyskland. Han vågar inte lägga sonen på ett operationsbord på ett lokalt sjukhus.

– Rakhmat är född här i Samarkand. Här studerade han till åttonde klass innan han blev svetsare. Hela hans vänskapskrets kommer från civiliserade och välbärgade familjer. Han kände inte en enda islamist. Det är en gåta för mig hur han kunde förändras så radikalt.

Han säger att brodern alltid var en social, glad och vänlig person.

Samarkand är Uzbekistans största stad. Här bor Rakhmat Akilovs bror.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

– Han var en god familjefar. När vi jobbade i Ryssland brukade han skicka dubbelt så mycket pengar till sina barn som jag brukade skicka till min familj, säger Olim Akilov.


LÄS MER: Försvararen: Han vill inte dömas till livstid 


Allt fler gäster droppar in i baren i den kalla eftermiddagen. Olim blir försiktigare och dämpar sin röst när han pratar om sin bror. Utanför fönstren går skolbarn hemåt.

"Levde som andra"

Rakhmat Akilovs gamla skola, med nummer 46, ligger inte långt bort härifrån. Skolorna här har inga namn, bara nummer.

Bara tre mil utanför Samarkand ligger Imam al-Boucharis grav och helgedom. Folk vallfärdar dit. Al-Boucharis samlade verk, "Sahih al-Bouchari", rankas i betydelse näst efter Koranen för majoriteten av världens muslimer. Det innehåller över 70 000 hadither – nedtecknade berättelser om och av profeten. Men för Rakhmat Akilov var platsen aldrig särskilt viktig, berättar hans bror.

– Han levde som många andra unga uzbeker. Han gick på fester, drack och lyssnade på västerländsk musik. Hans favoritband var Maroon 5 och Eminem, säger Olim.

Akilov flyttade från Uzbekistan till Ryssland. Han flyttade sedan vidare till Sverige.

När Rakhmat Akilov var 21 år gammal flyttade han till Ryssland och Moskva. Året var 1999. Han fick jobb som svetsare på en cementfirma i Moskva. Två år senare gick hans pappa bort. Olim flyttade också till Ryssland efter en tid. Bröderna bodde tillsammans och jobbade på samma företag. Rakhmat Akilov blev kvar i Moskva till 2011 då han återvände till Uzbekistan.

– Han blev inte radikaliserad i Uzbekistan och i Ryssland var det omöjligt för honom att umgås med islamister eller bli hjärntvättad. Där jobbade han hela tiden. Han jobbade och skickade pengar till sin familj i Uzbekistan. Det är någon annanstans som han måste ha blivit radikal, säger Olim Akilov.

Han frågar mig:

– Vad tror du?

Bodde sista tiden i Vårberg

Strax efter terrordådet i Stockholm besökte jag Stockholmsförorten Vårberg. Där bodde Rakhmat Akilov den sista tiden före terrordådet.

Rakhmat Akilov hade kommit till Sverige 2014. Han ansökte om asyl, men fick avslag och till slut ett utvisningsbeslut. Han flyttade runt mellan olika adresser. Han var skriven på en adress i Hjulsta, bodde under en tid i Vällingby och senare i förorten Vårberg i södra Stockholm.


LÄS MER: Akilov nekades kaffe – fick utbrott i häktet 


I en av förortens livsmedelsbutiker som han besökte några gånger i veckan uppfattades han som hårt arbetande familjefar. Han drack sig full på helgerna för att koppla av. Bland sina grannar var han den hjälpsamma mannen som alltid sträckte ut en hand för att bistå äldre.

– Jag uppfattade honom som normal muslim. Han besökte moskén på fredagar men jag har aldrig trott att han var islamist, sa ägaren till en livsmedelsbutik i förorten.

Lastbilen kraschade till sist in i Åhléns.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bilden på lastbilen som Rakhmat Akilov körde i hög fart på Drottninggatan i avsikt att döda så många som möjligt av de ”otrogna” har chockat dem som kände Akilov.

"Har legat sömnlös"

Jag förklarar för Olim Akilov att hans bror har erkänt och att en av dem han dödade var en liten flicka som hette Ebba Åkerlund, som var på väg hem från skolan. Han blir tyst. Det hade kunnat vara Olims eget barn eller Rakhmats barn, konstaterar han.

– Jag har legat sömnlös om nätterna och tänkt på det. Jag försöker hitta svar men utan resultat. Vad tror du själv? Vad har hänt med honom, frågar Olim.

Ebba Åkerlund, 11, var en av dem som dödades.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

Personer i Samarkand som har försökt att kartlägga Rakhmat Akilovs liv i Uzbekistan, Ryssland och Sverige tror att han kom i kontakt med islamister i Ryssland. Det är omöjligt att komma undan säkerhetspolisens kontroll i Uzbekistan. Regimen har totalkontroll på befolkningen.

– I Ryssland kunde IS rikta in sig på fattiga utländska arbetare från bland annat Uzbekistan. De lever utanför det sociala livet i samhället och blir lätt mål för IS, säger en Uzbekistankännare.

"Bara ett land kvar – Sverige"

Men Olim Akilov säger bestämt att brodern under tiden i Ryssland levde precis som han gjorde i Uzbekistan. Han hade inte vänner från islamistiska kretsar, han drack alkohol och besökte inte moskén.

– Om han inte blev islamist i Uzbekistan eller i Ryssland finns det bara ett land kvar. I Sverige. Han måste ha förändrats i Sverige. Det är friheten i västvärlden som får folk att förändras. Man får göra allt, säger Olim Akilov.


ALEX SCHULMAN: "Vad är problemet? In med Akilov på livstid"


När jag försöker invända att frihet är något att uppskatta skakar han på huvudet.

– Han måste ha blivit hjärntvättad och rekryterad i Sverige.

Olim Akilov berättar att hans bror var social.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Rakhmat Akilovs hustru lever inte längre i Uzbekistan, men de är inte formellt skilda. Enligt Olim Akilov bråkade de konstant när de bodde ihop.

– Men det var vanliga gräl mellan man och kvinna. Inget mer, säger Olim Akilov.

Barnen bor ensamma

Ingen i Rakhmat Akilovs familje- eller vänskapskrets vet vad hans hustru jobbar med utomlands. Parets tre barn bor ensamma i hemmet i Samarkand och tas om hand av äldsta barnet, en dotter som är 20 år gammal och som nyligen gifte sig.

– Barnen får ni inte träffa. De har fått order av polisen att inte prata med journalister. Om någon journalist ta kontakt med dem måste de anmäla det omgående till polisen, säger Olim Akilov.

Olim Akilov berättar att hans brorsbarn har det bra.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Barnens mamma ser till att de har det bra, enligt Olim Akilov.

– De går i bra skolor och har trygg ekonomi. Hon skickar pengar varje månad till dem. Ibland kommer hon och hälsar på dem. Hon var i Samarkand i mars i år, säger han.

Osäkra på vad som hänt

Olim Akilov har kontakt med barnen. De vet vad deras pappa är misstänkt för men de är osäkra på vad som har hänt med honom efter han greps av polisen i Sverige.

Jag inser att Olim Akilov fram tills nu trott att hans bror är död.

– Lever han? Vi tror inte att han lever. Jag pratade med barnen nyligen om rykten som sprids här i staden om att Rakhmat är död. Sverige har skickat honom tillbaka till Uzbekistan och här hamnade han i fängelse och avrättades, säger Olim.


LÄS MER: Iryna förlorade sitt ben vid attacken på Drottninggatan 


Han säger att han och barnen varit övertygade om uppgifterna stämt.

Jag försöker förklara för honom att Rakhmat Akilov sitter häktad i Stockholm och att han snart ska ställas inför rätta. Han svarar:

– Vi får se.

Olim Akilov ber om ursäkt upprepade gånger.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Ber om ursäkt

Upprepade gånger ber Olim Akilov om ursäkt och förlåtelse för broderns gärningar. Men han är ändå inte helt övertygad om att det är Rakhmat Akilov som ligger bakom terrordådet i Stockholm.

– Är det han? frågar Olim Akilov.

Han lägger till:

– Jag skulle vilja träffa honom. Bara i fem minuter. Jag ska titta rakt i hans ögon och fråga: "Vad har hänt med dig? Du var en normal grabb. Hur kunde du göra det här?"

– Han ska dömas till livstid, säger Rakhmat Akilovs bror.

Olim Akilov håller tillbaka sina tårar. Han säger att han inte förstår vad som gått fel i hans brors liv. Men om hans bror är skyldig tycker han att han ska dömas.

– Han ska dömas till livstid, säger Olim Akilov.

TERRORDÅDET: Klockan 14.53 på fredagen 7 april förra året kom larmet om terrordåd på Drottninggatan i centrala Stockholm. Gärningsmannen hade tagit en varulastbil och kört i hög hastighet ned för gatan innan han kraschade in i varuhuset Åhléns nära Sergels torg. Tre personer dog på Drottninggatan och två personer dog senare på sjukhus.


MISSTÄNKTE TERRORISTEN: Polisen gick snabbt med en övervakningskamerabild på den misstänkte terroristen som lyckats fly från den brinnande lastbilen. Strax före klockan åtta på fredagskvällen kunde Rakhmat Akilov gripas i Märsta norr om Stockholm.


ÅTALET: På tisdag kommer åtalet mot Rakhmat Akilov för terrordådet. Rättegången kommer att påbörjas i februari och väntas fortsätta stora delar av våren. Stockholms tingsrätts säkerhetssal och en medhörningssal är bokad för rättegången. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.