Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akilov ville avsluta dådet med att spränga en polis

Rakhmat Akilov.
Foto: POLISEN
Lastbilen som Rakhmat Akilov använde vid terrordådet.
Foto: MAJA SUSLIN/TT

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov ville spränga en polisman - som avslutning på sitt terrordåd.

Men bomben misslyckades.

– Om det skulle bli så att polisen skulle gripa mig där så ville jag ta med mig en polis också, säger Akilov i förhör.

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov hade planerat och förberett sitt dåd i flera månader - bland annat genom att ta med sig en hemmabyggd spränganordning i förarhytten på Spendrupslastbilen som han använde vid terrordådet 7 april.

Bomben innehöll fem butangasbehållare, skruvar, knivblad och andra mindre metallföremål. Men något gick snett när bomben skulle sprängas.

I förhör är Akilov själv osäker på om hemmabygget sprängdes överhuvudtaget. Han frågar till och med poliserna om de vet om bomben sprängdes:

– Jag satt och väntade där men, så förstod jag att den inte skulle detonera. Blev det någon detonering eller?, säger Akilov.

Istället för en smäll börjar det brinna i lastbilen som kraschats in i Åhlénsvaruhuset. Akilovs får brännskador på händerna när han försöker släcka sina brinnande byxor, innan han kastar sig ut ur förarhytten och flyr ner i tunnelbanan.

"Spränga mig själv och komma till paradiset"

I förhör berättar Akilov att han räknade med att dödas efter sitt terrordåd - sprängladdningen skulle bli avslutningen på allt.

– Efter terrordådet tänkte jag spränga mig själv och komma till paradiset, säger Akilov.

Men Akilov hoppades också på fler dödsoffer med sin hemmabyggda bomb.

POLISEN: Tanken med den här sprängladdningen där, var det enbart att du själv skulle stryka med eller var tanken att andra människor skulle skadas av den där bomben?

– Om det skulle bli så att polisen skulle gripa mig där så ville jag ta med mig en polis också, säger Akilov.

Expressen har tidigare berättat att Akilov - som uppgett sig vara utbildad i sprängämnesteknik - hade bekymmer med sitt bombbyggande. I slutet av mars, alltså en dryg vecka före terrordådet beklagade han sig inför en av sina kontaktmän över svårigheterna med bomben. Han skickar en film eller en bild på vad han tillverkat hemma i köket i lägenheten i Vårberg där han bodde. Han skriver till sin kontakt: "Vad gjorde jag för fel, min mästare!"

Vet du mer? Tipsa Expressen!

Vet du mer? 

Hör av dig till expressen på  71717@expressen.se eller mms:a dina bilder till 71717.

Självklart kan du också ringa tipstelefonen på 08-738 30 00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.