Rakhmat Akilov har erkänt terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.
Rakhmat Akilov har erkänt terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Akilov slipper sin cell – får egen avdelning

Publicerad

Han har erkänt terrordådet på Drottninggatan och därmed fem mord.

Inne på häktet har han gjort Hitlerhälsningar, fått raseriutbrott och ertappats med ett vasst föremål.

Nu får Rakhmat Akilov, 39, en helt egen avdelning, kan Expressen avslöja.

– Han ska få en hel korridor med egen personal, säger en person med insyn i Kronobergshäktets verksamhet.

Kvällen efter terrordådet på Drottninggatan greps Rakhmat Akilov, 39, i Märsta. Han erkände snart att det var han som körde den kapade lastbilen och mördade fem människor. Enligt Expressens uppgifter sade han sig vara "stolt."

Tiden sedan dess har han tillbringat i häkte.

En vistelse som präglats av misskötsel.

Bland annat har han fått raseriutbrott på personalen över uteblivet kaffe, blivit påkommen med ett vasst föremål och, enligt Aftonbladet, gjort Hitlerhälsningar och avslöjats med ett vasst föremål.

Bevakningen av Rakhmat Akilov, på det nyrenoverade häktet Kronoberg i Stockholm, har skett genom så kallad sekundbevakning. Det innebär att en häktesvakt sitter parkerad vid ett fönster utanför cellen 24 timmar om dygnet. 

En ren säkerhetsåtgärd. 

Men nu finns nya planer.

 

LÄS MER: Rakhmat Aiklov heilar i häktet

 

Kronobergshäktet i Stockholm.Foto: AXEL ÖBERG

Söker extra personal

Enligt Expressens uppgifter ska Akilov flyttas till en vanlig avdelning på häktet – men restriktionerna gör att han inte får träffa andra intagna. Därför får Akilov nu en hel avdelning för sig själv. Han kommer inte att behöva sitta i sin cell längre – och nu söker häktet extra personal för att bemanna Akilovs korridor.

Flytten innebär inte att häktet lättar på själva säkerhetsarrangemanget kring Rakhmat Akilov. Enligt Expressens uppgifter blir det lika rigoröst som tidigare.

Exakt när flytten från cellen till öppen avdelning sker är inte känt.

Jennie von Alten, chef för Kronobergshäktet, vill inte kommentera uppgifterna om att Akilov får en avdelning helt för sig själv.

– Jag går inte in och pratar om våra intagna och vad vi har för insatser kring dem. Det är våra angelägenheter hur vi hanterar våra intagna.

Stjärnadvokaten Johan Eriksson försvarar Rakhmat Akilov.

 

LÄS MER: Blev påkommen med vasst föremål vid middagen 

 

Ett av betonglejonen på Drottninggatan, täckt av blommor.Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Utredningen färdig

– Han har suttit väldigt länge med stränga restriktioner, så det låter väl rimligt om man har bestämt sig för det här. Jag tror att man under hela den här tiden har haft tankar på att göra så gott det går.

Rakhmat Akilov satt länge totalt isolerad från yttervärlden, belagd med fulla restriktioner. De har åklagaren sedan tidigare lättat på en aning på.

– I september-oktober någon gång bestämde man att det inte längre fanns skäl att han inte skulle få se på tv och så.

Utredningen kring terrordådet på Drottninggatan är nu färdig, lät åklagare Hans Ihrman meddela på måndagen. Åtal är att vänta under början av nästa år och rättegången kan bli av i februari, enligt TV4 Nyheterna.

Under tiden i häkte har Akilov genomgått en mindre sinnesutredning, en så kallad paragraf 7-undersökning. Rättspsykiatern anser att 39-åringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Däremot kände sig Akilov "tom" och led av så kallade flashbacks.

 

LÄS MER: Åklagaren lättar på restriktionerna – tillåter tv

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag