Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akilovs förvåning: ”Har inte IS erkänt?”

Akilov berättade om dådet på Drottninggatan under förhör på tisdagen. Nu fortsätter förhören i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
"Syftet var att skada kalifatets fiender", berättade Akilov i förhören.
Foto: HELEN RASMUSEN
Rakhmat Akilov pressades om islam under förhören.
Foto: POLISEN

Rakhmat Akilov ångrar inte terrorattacken på Drottninggatan utan hävdar att "under ett krig får man attackera alla som strider mot muslimer."

Han reagerade med förvåning när han fick höra att IS inte tagit på sig ansvaret för dådet.

– Har de inte erkänt?, frågar han.

Rättegången mot Rakhmat Akilov efter dådet den 7 april 2017 är inne i ett känsligt läge. Under tisdagen inleddes förhör med den terrormisstänkte uzbeken själv och de fortsatte under onsdagen. Då var det målsägandebiträdenas tur att ställa sina frågor till den terrormisstänkte 39-åringen.

Akilov pressas om sin religion

Mari Schaub var först ut. Hon representerar nio målsägande. 

– Två av dem var fem och tolv år gamla när du körde in med lastbilen på Drottninggatan, säger hon till Akilov.

Fem personer miste sina liv i terrordådet på Drottninggatan.
Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Akilov fick frågan om han är praktiserande muslim och svarade då att han började studera arabiska och böner runt 1985 men att alla muslimer är praktiserande under hela sina liv.

– Om du varit en praktiserande muslim så utgår jag att du känner till de fem pelarna som islam vilar på. Ditt syfte har ju varit att nå himmelriket. Du har valt att försöka göra det med det här terrordådet. Har du övervägt om det har funnits nåt annat sätt att nå himmelriket?, frågar Schaub.

– Jihad är en av pelarna, svarar Akilov.

På frågan vad han fått det ifrån svarar han:

– Koranen innehåller fler än 78 avsnitt om jihad.


Akilov utryckte förvåning i rätten över att IS inte tagit på sig ansvaret för terrordådet på Drottninggatan.
Foto: HELEN RASMUSEN

Akilov: "Sverige skulle reagera på mina aktioner"

Akilov fortsatte att berätta att han "inte kunde undvika att agera på det som försiggår" i världen.

– Under ett krig får man attackera alla som strider mot muslimer.

Flera av hans offer var kvinnor och barn och Schaub frågade om han med flit genomförde dådet på Drottninggatan bara för att det fanns så många kvinnor och barn där.

– Nej, svarar Akilov. 

39-åringen säger dock att han fortfarande är övertygad om att det han gjorde den 7 april 2017 var det rätta. 

"Jag såg inte människorna"

Målsägarbiträdet Göran Hjalmarsson tog upp de övervakningsfilmer som visar dådet och den skräck människorna på Drottninggatan kände och han frågar Akilov om han såg skräcken i människornas ögon.

– Sedan 2014 så har jag ofta tittat på videoklipp från kalifatet, och de klippen som jag sett från kalifatet är mycket mer hemska, mer hänsynslösa, mycket mer blodiga, där 1000 oskyldiga muslimer dör. De bilderna lämnar mig aldrig, svarar Akilov.

Akilovs vansinnesfärd varade i 40 sekunder och han har tidigare berättat att han hörde ett tiotal kroppar studs mot lastbilen. Han har dock svårt att få fram minnesbilder från dessa 40 sekunder. 

– När jag satte mig i bilen, körde ut på Drottninggatan, på lejon och sedan rakt fram. Lastbilshytten ligger på en höjd. Jag såg inte människorna för de befinner sig lite under hytten. Man ser inte dem, säger han.

Och fortsätter:

– Några timmar senare hade varit bättre för det hade varit färre arbetare och barn där.


Akilov har berättat att han kände ett tiotal kroppar studsa mot lastbilen under vansinnesfärden nerför Drottninggatan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON/EXPRESSEN

Akilovs förvåning i rätten: "Har inte IS erkänt?"

Hade han genomfört dådet senare och dessutom på lördagen eller söndagen så menar menar han att det då varit fler turister på plats. Att skada så många turister som möjligt var Akilovs syfte.

– Då skulle fler länder visa sitt intresse för den här frågan, säger Akilov.

Hjalmarsson frågade Akilov om det är något du vill säga till de människor som överlevde och i dag lever med både ångest och rädsla.

– Nej, det är den allsmäktige Allah som kommer att döma oss och förklara för dem eller mig. 

Gustaf Linderholm, som företräder 13 personer, var det tredje målsägarbiträdet att ställa frågor till Akilov. Han frågade hur han ställer sig till att IS inta tagit på sig ansvaret för dådet – något som verkar komma som en överraskning för Akilov.

– Har de inte erkänt?, frågar han.

Rakhmat Akilovs advokat Johan Eriksson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Akilov: "Jag är en soldat"

Akilovs advokat, Johan Eriksson, har vid upprepade tillfällen sagt att hans klient medverkat i förhören som hållits. På onsdagen frågade han Akilov när han först erkände dådet.

– Så fort jag såg polisen och la mig på marken, säger Akilov.

Han ser sig själv som en soldat som genomfört attacken på order från IS.

– Jag är soldat och har tagit en uppmaning att utföra ett terrordåd.

Innan förhöret med Akilov avslutades frågade rättens ordförande vad som hände med den luva med urklippta hål för ögonen som togs i beslag efter terrordådet.

– Jag skulle sätta den på. Enligt min plan skulle jag sätta huvan på mig efter det att jag gått av i bilen, då skulle jag köra tills jag blev stoppad av polisen, eller krocka. Sedan skulle jag sätta eld på mig. Det var för att jag inte skulle fastna på någon kamera. När jag väl tänt på flaskan skulle ingen se mitt ansikte.

– Jag kom på den först efter att jag hoppat ut från bilen. Då upptäckte jag luvan i fickan. 


Åklagarens viktiga uppgift: Bevisa terrorbrott

I polisförhör inför rättegången har han nämnt sina kontakter med IS-företrädare som gått under olika alias – och åklagaren Hans Ihrmans kanske viktigaste uppgift under rättegången är att bevisa att dådet ska rubriceras som just terroristbrott.


LÄS OCKSÅ: Britta Svensson: Han framstår som en patetisk 1800-talsfigur

Åklagare Hans Ihrmans förhör fortsätter på onsdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ville skada "kalifatets fiender"

På tisdagen pressades Rakhmat Akilov i flera timmar av Ihrman. Och svaren gick i linje med det han sagt i polisförhör: Han upplever sig ha agerat på IS uppdrag, med syftet att stoppa Sverige från att "strida mot kalifatet."

– Syftet var att skada kalifatets fiender och hamna i ett evigt paradis, sa Akilov.

Han berättade bland annat också om flykten från Drottninggatan.

Fem personer dog i dådet

– Jag hade brännskada och ont i kroppen, så jag kunde inte tänka på någonting. Jag gick rakt fram, gjorde inget mer, tänkte inget mer, sa han bland annat.

– Men jag la inte märke till något. Jag var vettskrämd. Jag kunde inte tänka.

Fem människor miste livet i terrordådet på Drottninggatan, som Rakhmat Akilov erkänt sig skyldig till. Dödsoffren heter  Ebba Åkerlund, Chris Bevington, Maïlys Dereymaeker, Lena Wahlberg och Marie Kide. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.