Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akilov pressades om dödsoffret Ebba, 11

Lastbilen kraschade in i Åhléns varuhus under terrordådet.Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN
Rakhmat Akilov pressades under tisdagen på frågor om terrordådets yngsta offer Ebba Åkerlund.Foto: POLISEN
Ebba Åkerlund, 11, hade varit på Gärdet i Stockholm och sprungit ett lopp för Barncancerfonden när hon blev påkörd av lastbilen.Foto: PRIVAT

Rakhmat Akilov såg terrordådets yngsta offer, Ebba Åkerlund, 11, innan han kraschade in i varuhuset Åhléns City. Det uppgav han i rätten under tisdagen. Ebba skulle möta upp sin mamma när lastbilen kom farande. 

– Jag tror att hon såg ut som den flickan man visat på tv, sa Akilov i rätten.

Ebba Åkerlund var på väg från skolan och skulle träffa sin mamma Jeanette den 7 april förra året. Hon hade varit på Gärdet i Stockholm och sprungit ett lopp för Barncancerfonden.

Innan hon går av vid busstationen på Mäster Samuelsgatan, strax nedanför övergångsstället mot Åhléns på Drottninggatan där lastbilen kom farandes, skickar hon ett sista sms till sin mamma: ”Kan vi köpa Benn O Jerry glassen, vet inte hur man skriver det, Ben och Jerry”. 

 

LÄS MER: De miste sina liv i terrordådet på Drottninggatan

 

Kort efter att Ebba gått av bussen träffas hon av den framfarande lastbilen och omkommer. 

Under tisdagens rättegångsdag pressades den terrormisstänkta Rakhmat Akilov på frågor om elvaåriga Ebba. 

Räddningspådraget på Drottninggatan efter terrordådet.Foto: Anna-Karin Nilsson

Akilov: Jag såg flickan från tv

Akilov uppgav att han såg en kvinna och två barn vilket fick honom att svänga höger mot varuhuset.  

– Jag minns inte exakt men innan korsningen såg jag en flicka och en liten pojke. Där tror jag att jag tog till höger och då såg jag hur kvinnan med barnet ramlar men jag kan inte säga något exakt om flickan, sa Akilov i rätten. 

Rakhmat Akilov fick flera frågor från Ebba Åkerlunds mammas advokat som undrade om Akilov mindes hur flickan han säger sig ha sett såg ut.   

– Jag tror att hon såg ut som den flickan man visat på tv.

Ebba? 

– Ja kanske, sa Akilov.  

I tidigare förhör har Akilov påstått att han inte ville att "så många" barn skulle vara på Drottninggatan. Nu medger han hur barn befann sig i hans färdväg innan han kraschade med lastbilen, däribland Ebba Åkerlund. 

Förödelsen efter terrordådet i april förra året.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN

Hon träffades av lastbilen: Mina drömmar är över

Ett annat offer i terrordådet är en kvinna som på en bild syns ligga medvetslös vid lastbilens vänstra bakdäck efter kraschen in i Åhléns.

– Jag fattar inte att jag överlevde, jag vill aldrig minnas det jag såg. Jag vill aldrig minnas den här dagen, berättar kvinnan som hördes i rätten under tisdagen. 

 

LÄS OCKSÅ: Rakhmat Akilovs krav: Vill inte dömas till livstid

 

Kvinnan som är i 30-årsåldern är en av sex målsäganden som under tisdagen fick lämna sina minnesbilder i rättssalen framför den terroråtalade Rakhmat Akilov. Hennes starka vittnesmål berörde åklagaren Hans Ihrman som fick hämta andan efteråt och bad domaren om en paus.

– Skadorna som påverkat mitt liv mest är de som inte syns. Det är min hjärnskada, det gör att jag inte kan ta hand om mina barn som förut, laga mat som förut, mina drömmar är över, sa kvinnan gråtandes.

Offren hedras efter terrorattacken.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Pekade på Akilov: ”Pajas”

För de många drabbade som tagit sig till rätten för att möta Rakhmat Akilov rivs såren upp på nytt. Samtliga målsäganden vittnar om samma kaos och trauma, hur de så här ett år senare fortfarande lever med olika men från händelsen. Kvinnan i 30-årsåldern pekade flera gånger gråtandes mot Akilov och upprepade hur hon vill glömma den här dagen. 

– Det här är ett gemensamt trauma för alla drabbade och jag minns tillbaka varje gång någon frågar mig om mina ärr. Alla bär på den här sorgen och frågar sig hur en sån här person kan bli en sådan här pajas, sa kvinnan.  

Under onsdagen kommer tio nya målsäganden att höras.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.