Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Akilov isoleras på Kumla: "Risk för hans säkerhet"

Rakhmat Akilov i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: POLISEN
Livstidsdömde terroristen Rakhmat Akilov har anlänt till Kumla. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Livstidsdömde Rakhmat Akilov har anlänt till Kumla.

Nu stoppas terroristen från att träffa andra fångar – på grund av risken för hans egen säkerhet.

För att undvika fara för hans ”liv och hälsa” hålls Akilov isolerad.

På måndagen kom beskedet från advokat Johan Eriksson: Rakhmat Akilov överklagar inte livstidsdomen som föll vid Stockholms tingsrätt i förra veckan.

– Att han har bestämt sig för att inte överklaga beror på att han har gjort ett övervägande om möjligheterna till framgång, och kommit fram till att han hellre accepterar domen, sa Johan Eriksson till TT.

I ett beslut från Kriminalvården framgår att Akilov under måndagen anlände till Kumlaanstalten. Där ska hans framtida placering avgöras.

Hans första tid i fängelset hålls han isolerad.

 

LÄS OCKSÅ: Rakhmat Akilov överklagar inte livstidsdomen 

 

"Fara för Akilovs säkerhet"

"Akilov ankom anstalten Kumla den 11 juni 2018. Anstalten bedömer mot bakgrund av hans aktuella brottslighets särart och den massmediala uppmärksamheten kring honom och hans brottslighet att det skulle innebära en risk för hans egen säkerhet om han placeras i gemenskap inom anstalten Kumla", står i beslutet.

"Anstalten finner utifrån vad som framkommit i ärendet att det skulle föreligga en fara för Akilovs egen säkerhet till liv och hälsa om han placeras i gemenskap. Det är därför nödvändigt att han hålls avskild från andra intagna."

Till riksmottagningen på Kumla kommer alla män som döms till minst fyra års fängelse. I proceduren ingår intervjuer, personlighetstester och observationer innan Kriminalvården avgör slutlig placering.

Mördade fem

Efter en drygt 25 förhandlingsdagar lång rättegång fälldes Rakhmat Akilov i förra veckan för terroristbrott genom fem mord liksom för över 100 mordförsök. 

Det var den 7 april 2017 som Akilov kapade en lastbil och utförde sitt dåd på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem människor dödades innan terroristen kraschade fordonet in i Åhléns och flydde.

Han greps samma kväll i Märsta och erkände sig snart skyldig. Terroristens motiv var enligt egen utsago att hindra Sverige från att strida mot IS – som i sin tur inte erkänt hans dåd.

Ebba Åkerlund, Chris Bevington, Maïlys Dereymaeker, Lena Wahlberg och Marie Kide blev Rakhmat Akilovs mordoffer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!