Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akilov hotas efter flytt – fånge vill inte förknippas med honom

Rakhmat Akilov flyttades nyligen från Kumla till Hall, men även på den nya anstalten har Akilov fått problem.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
I måndags kom beskedet att Kriminalvården beslutat att flytta Akilov till högsäkerhetsfängelset Hall.
Foto: Kriminalvården / Kriminalvården

På Kumlaanstalten blev terroristen Rakhmat Akilov misshandlad och dödshotad. 

Han fick därför flyttas till Hall – där den dömde terroristen också har fått problem. 

Enligt källor till Aftonbladet har han hotats av en annan intagen som inte vill bli förknippad med Akilov. 

Rakhmat Akilov är dömd till livstids fängelse och därefter utvisning för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm i fjol.

Sedan den 11 juni har han avtjänat sitt straff på högsäkerhetsfängelset Kumla. Men tiden där har varit stökig för Akilov, som har blivit misshandlad och dödshotad när Kriminalvården har försökt slussa ut honom på säkerhetsavdelningen Fenix. 

Vid ett försök hade Akilov bara hunnit vara ute på avdelningen en kort stund innan han blev misshandlad av en 33-årig man med kopplingar till Göteborgs undre värld. 

Vid ett annat tillfälle uppstod sådana oroligheter när Akilov befann sig på avdelningen att personalen tillfälligt beslutade att isolera alla för att ordningen skulle upprätthållas. 

I måndags kom beskedet att Kriminalvården har beslutat om att Akilov flyttas till högsäkerhetsfängelset Hall.

Akilov hotas av annan fånge på Hall 

Men redan efter några dagar på plats ska oroligheter ha uppstått också där, skriver Aftonbladet.  

Enligt tidningen sitter han på en säkerhetsavdelning med sex platser, men bara en annan intagen befinner sig för närvarande på Akilovs avdelning. Den andre intagen ska vara en livstidsdömd som var med i en uppmärksammad skjutning för några år sedan. 

– Han hotas av en intagen som inte vill förknippas med honom, uppger en källa för Aftonbladet. 

Den andre intagne har enligt Aftonbladets källa försökt få Akilov flyttad, för att inte riskera att bli sedd som en vän till honom. 

– Det skulle försvåra hans placeringar på andra avdelningar då andra intagna skulle ifrågasätta varför han valt att sitta med Akilov, säger källan till Aftonbladet. 

Enligt tidningens uppgifter så är Akilov rädd för att det ska hända honom något och lämnar inte sin cell om den andre intagne är ute på avdelningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.