Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akilov flyttas från Kumla- bunkern efter dödshoten

Rakhmat Akilov har blivit misshandlad och dödshotad på Kumlabunkern.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nu flyttas Akilov till Hallanstalten.

Rakhmat Akilov har blivit misshandlad och dödshotad på Kumlabunkern.

Nu ger Kriminalvården upp försöken att placera ut honom bland de andra fångarna.

Akilov flyttas till Hallanstalten.

Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året.

Sedan den 11 juni i år har han avtjänat sitt straff på högsäkerhetsfängelset Kumla – men Kriminalvården har haft stora problem med att slussa ut honom bland andra fångar.

Myndighetens utvärdering har slagit fast att Akilov ska sitta på säkerhetsavdelning, en av de så kallade Fenixavdelningarna, tillsammans med personer som betraktas som Sveriges farligaste fångar.

I augusti rapporterades att två försök hade gjorts att slussa ut Akilov på avdelning – men att båda hade misslyckats omedelbart. I det ena fallet uppstod så orolig stämning att personalen beslutade att isolera alla tillfälligt för att säkra att ordningen upprätthölls.

Misshandlades

I det andra försöket att bryta Akilovs isolering hann han bara vara ute på avdelningen en kort stund innan han blev påhoppad och misshandlad av en 33-årig man med kopplingar till Göteborgs undre värld. 

I det efterföljande förhöret kommenterade mannen att han attackerade Akilov för offren på Drottninggatans skull, enligt uppgifter till Expressen.

Efter misshandeln skrev Kriminalvården i ett beslut att Akilov skulle hållas fortsatt isolerad från de andra fångarna, för sin egen säkerhets skull.

”Detta mot bakgrund av information som kommit anstalten tillhanda som gör gällande att det föreligger fara för Rakhmat Akilovs säkerhet till liv eller hälsa i det fall han placeras i gemensamhet. Anstalten har bedömt informationen som mycket allvarlig och trovärdig.”

Nu står det klart att Kriminalvården ger upp försöken att integrera Rakhmat Akilov på Kumlabunkern. I måndags fattades beslut om en flytt till högsäkerhetsfängelset Hall.


LÄS MER: Akilov attackerades på Kumla – riskerar dödas 


Flyttas av "konstellationsskäl"

I beslutet står:

"Kriminalvården bedömer nu att det är lämpligt att Rakhmat Akilov omplaceras av klientkonstellationsskäl. Säkerhetsavdelningen i anstalten Hall bedöms mest lämplig avseende klientkonstellation."

"Förflyttningen ska ske vid tidpunkt som berörda verksamhetsställen kommer överens om."

När Stockholms tingsrätt meddelade fällande dom mot Akilov i juni var det för terroristbrott genom bland annat fem mord och ytterligare 119 mordförsök. Förutom livstids fängelse dömdes han även till höga skadestånd och livstids utvisning från Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.