Papusa Ciuraru visar platsen där hon satt när hon fick ett stort betonglejon slungat på sin fot. Foto: MELI PETERSSON ELLAFIPapusa Ciuraru visar platsen där hon satt när hon fick ett stort betonglejon slungat på sin fot. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Papusa Ciuraru visar platsen där hon satt när hon fick ett stort betonglejon slungat på sin fot. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Foto: MELI PETERSSON ELLAFIFoto: MELI PETERSSON ELLAFI
 Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Foto: POLISENFoto: POLISEN
 Foto: POLISEN

Starka känslor i rätten: ”Han började gråta”

Publicerad

 

84-åriga Papusa Ciuraru mötte på terrormisstänkta Rakhmat Akilov för första gången sedan dådet på Drottninggatan.

Och mötet väckte starka känslor.

– Brottslingen är ju här framför mig, han skulle döda mig, sa Papusa och pekade på Akilov som gömde händerna i ansiktet och böjde ner huvudet. 

 

När terrorrättegången fortsatte under torsdagen fick tio målsäganden minnas tillbaka på attentatet och den framfarande lastbilen, den 7 april, för nästan precis ett år sedan.

En av dem var Papusa Ciuraru, 84, som träffades av ett flygande betonglejon när hon satt och tiggde på Drottninggatan. Hennes vittnesmål fick Rakhmat Akilov att för första gången visa starka känsloyttringar i rättsalen. 

– Jag berättade för honom att han gjort exakt som diktatorn Ceausescu, och då började han gråta, sa Papusa till Expressen efter förhöret. 

 

LÄS MER: Papusa, 84, är redo att möta Akilov: "Han kan dra åt helvete" 

Papusa Ciuaru träffades av ett flygande betonglejon under lastbilens framfart på Drottninggatan.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Tvingas än i dag äta smärtstillande

Rakhmat Akilov försvarsadvokat Johan Eriksson kommenterade händelsen efter dagens förhandling:

– Det var många målsäganden i dag och många känslor i rätten, det har varit en sådan dag. Men som jag sagt hela tiden så kommenterar jag aldrig hans reaktioner. Men han reagerade på uppgifterna så mycket kan jag säga.

I en tidigare intervju med Expressen har Papusa berättat hur hon överlevt Hitlers folkmord på romer, Ceausescus kommunistiska diktatur och de senaste decenniernas förföljelse av romer. Under torsdagens rättegång hade hon klätt sig i sina finaste rosa kläder för att inta förhörsstolen i säkerhetssalen.

Hon berättar att hon fortfarande har mycket ont efter skadorna hon fick vid attentatet och tvingas än i dag äta smärtstillande preparat. Hon lever sitt liv på gatan och tigger pengar för att försörja sina barn och barnbarn hemma i Rumänien 

 

LÄS MER: De undkom döden med en hårsmån – flydde in i butik 

Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson sa att hans klient "reagerade på uppgifterna" under dagens förhandling där tio målsäganden fick minnas tillbaka på attentatet.Foto: HELEN RASMUSEN

”Ibland vaknar jag av ljudet från lastbilen”

Bland de andra som hördes fanns en belgisk kvinna som besökte Stockholm för första gången i sitt liv och bara hunnit vistas här i tre timmar innan dådet skedde.

– Jag såg att lastbilen var väldigt nära inpå oss. Då grep vi tag i varandras händer och sprang in på Zara. Ibland vaknar jag av ljudet från lastbilen, berättade hon.

Rättegången mot Rakhmat Akilov fortsätter nästa vecka med nya målsägandeförhör. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag