Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen på Drottninggatan i Stockholm den 7 april.Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen på Drottninggatan i Stockholm den 7 april.
Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen på Drottninggatan i Stockholm den 7 april.
Fem personer dödades i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTFem personer dödades i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Fem personer dödades i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Akilov beviljas tandvård – får bidrag på 2 253 kronor

Publicerad

Rakhmat Akilov – som erkänt att han terrormördade fem personer på Drottninggatan – har beviljats tandvård i häktet.

Kostnaden ligger på 2 540 kronor – men Akilov behöver bara betala 287 kronor.

– Det är en helt privat fråga så jag har inga kommentarer om det över huvud taget, säger Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson.

Den 15 maj, lite mer än en månad efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, ansökte den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov om akut tandvård. Häktets tandläkare räknade ut att ingreppet som krävs skulle kosta 2 540 kronor, framgår i dokument som Expressen tagit del av.

Och Rakhmat Akilov beviljas akuttandvården. Vad för vård som behövs är oklart, men det kan – enligt Kriminalvården – handla om allt från:

"Avhjälpande av smärttillstånd orsakat av kariesskada, tappad fyllning, trauma eller akut infektion från tand, käke, tandfäste eller munslemhinna. Även insättning av temporär tandersättning till följd av akut uppkommen framtandsförlust betraktas som akuttandvård."

Rakhmat Akilov beviljas tandvård i häktet.

Akilov betalar bara 287 kronor

Utgångspunkten är att en intagen ska bekosta all tandvård själv. I Rakhmat Akilovs fall handlar det om 2 540 kronor. Men den terrormisstänkte ska endast stå för 287 kronor av kostnaden – resterande 2 253 kronor betalas genom bidrag.

"... en intagen som behöver akuttandvård får beviljas bidrag för sådan vård", framgår av Kriminalvårdens dokument.

Enligt beslutet är det "skäligt med hänsyn till den intagnes ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt".

Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson vill inte gå in på varför hans klient behöver tandvård.

– Det är en helt privat fråga så jag har inga kommentarer om det över huvud taget, säger Eriksson.

Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson vill inte uttala sig om vad för ingrepp Akilov behöver.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Påkommen med vasst föremål

Eriksson vill inte säga något mer om hur hans klient har det i häktet.

– Nej, nej jag lämnar inga kommentarer till det alls.

Sen den 39-årige terrormisstänkte uzbeken greps sent på kvällen den 7 april, efter att – som misstankarna och hans egna erkännande säger – ha kapat en lastbil och mejat ner fotgängare på Drottninggatan, har Akilov tillbringat all sin tid i en specialcell på Kronobergshäktet på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Där har han flera gånger behövt ses över av vårdare. Söndagen den 9 april ertappades han med ett vasst föremål som han petade sig i tänderna med efter att ha ätit mat. Det var en "tagg" som brutits loss från en gaffel. Om händelsen skulle upprepas skulle Akilov framöver bara få äta "fingermat".

Extra bevakning efter "aggressiva tendenser"

Akilov har därutöver klagat på belysningen i sin cell, som han menade var för skarpt. Han kunde inte sova på nätterna, sa han. Man har därutöver tvingats byta ut Akilovs täcke efter att den misstänkte gömt sig under det, för att försvåra sekundbevakningen.

Rakhmat Akilov har dessutom brutit mot de hårda restriktionerna genom att prata med en annan intagen då de båda var på häktets rastgård.

Den 9 maj skärptes bevakningen av Rakhmat Akilov efter att den misstänkte visat "aggressiva tendenser" i häktet. Sen dess bevakas han av minst fyra vakter, varav en måste vara beväpnad.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag