Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akilov avslöjad: Gömde IS-flagga i fängelsets bönebok

Rakhmat Akilov svor trohet till Islamiska staten innan terrordådet på Drottninggatan där fem personer mördades.
Foto: POLISEN
Akilov avtjänar ett livstidsstraff på anstalten Hall utanför Södertälje.
Foto: KRIMINALVÅRDEN

Rakhmat Akilov svor trohet till Islamiska staten innan terrordådet på Drottninggatan där fem personer mördades.

Nu avtjänar han livstidsstraff – men sympatierna finns kvar.

Förra veckan blev han påkommen med en IS-flagga i fängelsecellen.

Rakhmat Akilov mördade fem personer i terrordådet på Drottninggatan och påstod att han gjorde det i terrorsekten Islamiska statens namn.

För dådet dömdes den uzbekiske terroristen till livstids fängelse som han nu avtjänar på högsäkerhetsanstalten Hall.

Knappt två år efter terrordådet står det klart att Akilov fortfarande hyser samma sympatier.

Gömde IS-flagga i bönebok

Nu tilldelas han en formell varning av Kriminalvården efter att ha blivit påkommen med en egentillverkad teckning föreställande IS flagga. Terrorsymbolen låg gömd i en bönematta i Akilovs fängelsecell, och inledningsvis försökte livstidsfången neka till att det rörde sig om en IS-flagga.

I Kriminalvårdens handlingar står:

”Förhörsledaren visade Akilov en utskriven IS-flagga och klientens ritning och säger till Akilov att de är exakt likadana. Akilov säger att hans ritning inte är med svart färg som den riktiga IS-flaggan är. Förhörsledaren ber Akilov vara ärlig och frågar om hans ritning var riktad mot IS. Akilov svarar då ja.”

”Stöd av våldsbejakande organisationer”

I varningsbeslutet står vidare:

”Akilov är dömd för terroristbrott och det föreligger en risk för att teckningen kan uppfattas som stötande, skrämmande eller provocerande av andra intagna. Att en enskild intagen innehar teckningar på IS flagga kan också visa på ett stöd av våldsbejakande organisationer från den intagne.”

Rakhmat Akilovs tid i svenskt fängelse har varit kantad av problem. Flera försök att placera ut honom bland andra fångar misslyckades – eftersom de andra fångarna då gick till angrepp mot terroristen.

Vid ett tillfälle blev Akilov misshandlad av en gängkriminell fånge från Göteborg. Efter händelsen erkände mannen i förhör, och berättade att han hämnades offren på Drottninggatan.

Vid flera andra tillfällen har Akilov varnats för att ha betett sig hotfullt eller på annat sätt illa mot personalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.