Polisen hittade ett par klätterskor i ett förråd i källaren.Polisen hittade ett par klätterskor i ett förråd i källaren.
Polisen hittade ett par klätterskor i ett förråd i källaren.

Äggtjuvar plundrade bon från norr till söder

Publicerad

 

Idag inleddes rättegången mot tre män som misstänks, i sex års tid, ha plundrat vilda fågelbon från sällsynta arter. Fallet har varit så pass svårutrett att det tagit tre år för åklagaren att väcka åtal. — Det här är det näst största åtalet vad jag känner till, säger åklagare Christer Jarlås. 

Det omfattande målet handlar om hur tre män över 60 år har plundrat fågelbon och nu riskerar fängelse i upp till sex år. Enligt utredningen ska brotten ha begåtts mellan 2008 och 2014 men åklagaren menar att brotten har pågåtts betydligt längre än så. Totalt är det 39 fall som åtalet lyfter fram även om man totalt har hittat ett tusental ägg. 

Totalt är det 39 fall som åtalet lyfter fram och totalt har man hittat ett tusental ägg.

Tre år att utreda

Brotten är svårutredda vilket lett till ett omfattade utredningsarbete under en treårsperiod. Varför det tagit så lång tid är delvis på grund av att varje enskilt ägg måste härledas till en särskild plats och tidpunkt. 

— Det är ett väldigt omfattande utredningsarbete där man får leta igenom beslagtaget elektroniskt material i kameror, datorer och telefoner, säger Christer Jarlås.

I utredningen har förhör hållits med experter och biologer från bland annat Naturhistoriska riksmuseet. I och med jämförelser med ägg funna hos de åtalade och deras privata bilder av äggen så har man kunnat koppla äggplundringar till särskilda tillfällen.

— Varje ägg är unikt, som ett fingeravtryck är, säger Christer Jarlås. 

Fågeläggen som polisen hittat i de åtalades ägor kommer delvis från skyddsvärda arter som har högt naturvärde. Det är främst i fjällvärlden som äggen stulits men plundringen ska ha ägt rum runtom i hela Sverige. Åtalets 39 punkter handlar om grovt jaktbrott, grovt artskyddsbrott och grovt jakthäleri.  

— Varje ägg är unikt, som ett fingeravtryck är, säger Christer Jarlås.

Nästan största åtalet i sitt slag

Det finns bara ett annat liknande åtal i samma omfattning, då handlade det om flera tusen ägg. Trots att man hittat ett tusental ägg i det här fallet har man inte kunnat koppla alla till att brott har begåtts. 

— Det här är det näst största åtalet vad jag känner till, säger Christer Jarlås. 

När människor stör fågelbon kan de påverka fåglars häckning, det vill säga perioden från parningslek till dess att ungarna kan lämna boet. När människor stör bon ökar även risken för att fåglarna lämnar sina bon och överger sina ungar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag