Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aftonbladet slipper lämna ut utredning om Virtanen

Cissi Wallin anklagade Fredrik Virtanen för våldtäkt i sociala medier – misstänks nu för förtal
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Fredrik Virtanen är målsägande i målet där Cissi Wallin misstänks för förtal.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Cissi Wallin anklagade Fredrik Virtanen för våldtäkt – och misstänks nu för förtal.

Hon har krävt att Aftonbladet lämnar ut sin internutredning av den tidigare krönikören – men tidningen har vägrat med motiveringen att den inte finns kvar.

Nu har Stockholms tingsrätt bestämt att internutredaren i fråga i stället ska förhöras som en del av förundersökningen, rapporterar SR Ekot.

Cissi Wallins inlägg på sociala medier fick enorm spridning förra hösten. I dem anklagade hon dåvarande Aftonbladet-krönikören Fredrik Virtanen för att ha våldtagit henne 2006. 

Händelsen hade då tidigare polisanmälts, utretts och slutat i nedlagd förundersökning eftersom brott inte kunde styrkas.

Nu misstänks i stället Cissi Wallin för förtal, efter en anmälan från Fredrik Virtanen. Utredningen är i sitt slutskede.

Utredningen finns inte kvar

Cissi Wallin och hennes försvarare Percy Bratt har begärt att Aftonbladet lämnar ut den internutredning som tidningen gjort till följd av anklagelserna mot Fredrik Virtanen. Den begäran besvarades inledningsvis av Aftonbladet med att det var omöjligt – eftersom något exemplar av den inte längre finns kvar.

Den förklaringen är osannolik, menar Wallins sida. I en skrivelse till Stockholms tingsrätt begärde hennes advokat en ny prövning. I den stod:

”Påståendet att tidningen ska ha förstört varje exemplar av en utredning som dokumenterat  grunden för en så ingripande åtgärd som att skilja en mångårig medarbetare från sin tjänst – såväl i pappersform som digitalt och därtill så definitivt att den inte ens går att återskapa – är som tidigare utvecklats, djup osannolikt.”

Internutredaren ska förhöras

Nu har Stockholms tingsrätt fattat beslut i frågan, enligt SR Ekot.

Domstolen menar att det inte finns något som motbevisar Aftonbladets påstående om att utredningen inte längre finns kvar. Därmed slipper tidningen alla krav på att lämna ut den.

I stället går tingsrätten på Cissi Wallins andra yrkande – att internutredaren bakom dokumentet ska förhöras som ett led i förundersökningen.

– Det känns viktigt, inte bara för min skull, att sanningen kommer fram säger Cissi Wallin.

Fredrik Virtanen lämnar en kommentar via sitt juridiska ombud Monique Wadsted:

– Fredrik Virtanen välkomnar beslutet. Vi har hela tiden varit positiva till att utredningen och innehållet lämnas ut. Bara sen mitten av augusti, när avsikten var att förundersökningen skulle avslutas, har motparten lagt ut cirka 20 nya förtalande inlägg av vilka flera är mycket grova. Det är alltså fråga om ett perdurerande grovt förtal som pågått över ett år. Nu kan äntligen åtal väckas.

Expressen söker en kommentar från Cissi Wallin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.