Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Advokat: Upprättelse att Hovsjöfallet läggs ned

En tolvårig pojke höggs ihjäl med en sax i Hovsjö i Södertälje 2001. Foto: BJÖRN LUNDBERG / ULF KARLSSON

Nya DNA-tester har gjorts, rättsläkaren har hörts igen och larmsamtal analyserats. Men inget har klargjort händelseförloppet kring mordet på en pojke i Södertälje 2001, som hans kompis pekades ut för.

Åklagaren kan heller inte slå fast vem gärningsmannen var – och nu läggs utredningen ned.

I slutet av maj 2001 hittades en elvaårig pojke livlös i en skogsslänt i stadsdelen Hovsjö, Södertälje, dödad med en sax. En dryg månad senare gick polisen ut med ett pressmeddelande där man uppgav det var en tolvårig kompis som hade dödat pojken.

Den utpekade pojken, nu en 29-årig man, säger i dag att han är oskyldig.

Efter en ny genomgång av den ursprungliga förundersökningen och nya utredningsåtgärder väljer nu åklagaren Erika Lejnefors att lägga ned utredningen. Det går inte att klarlägga händelseförloppet ytterligare, och bevisningen räcker heller inte för att styrka vem som är skyldig till mordet.

– Jag tar inte ställning till om han (tolvåringen) är misstänkt eller inte. Men den bevisvärdering jag gör och det faktum att händelseförloppet inte kunnat klarläggas ytterligare påverkar hela bilden av utredningen, och det innebär också att jag inte kan slå fast vem som kan vara misstänkt gärningsman. Och jag ser inte att vi kan komma vidare, säger Erika Lejnefors.

Lite material kvar

De nya utredningsåtgärderna inkluderar bland annat att man förbättrat kvaliteten på och gått igenom ljudinspelningen från ett larmsamtal då pojken hittades. Man har också återigen talat med den rättsläkare som genomförde obduktionen och skickat DNA på nya analyser. Men inget har hjälpt utredningen vidare.

En tolvårig pojke höggs ihjäl med en sax i Hovsjö i Södertälje 2001. Foto: BJÖRN LUNDBERG / ULF KARLSSON

Ett problem har varit att det funnits få föremål kvar från den tekniska undersökningen som gjordes 2001.

– Det hade naturligtvis funnits andra möjligheter att göra ytterligare tekniska undersökningar om det funnits kvar originalmaterial i form av exempelvis kläder, men det finns inte, säger Lejnefors.

Fel i förhören

Det gamla mordfallet kom upp i ljuset igen i samband med en granskning av Dagens Nyheter 2017, där nya uppgifter framkom. Kritik riktades mot förhörsmetoderna – pojken förhördes ett stort antal gånger, och under processen ändrades hans berättelse från förnekande till ett erkännande.

29-åringen intervjuades också i DN, och hävdade bestämt att han blivit oskyldigt anklagad för mordet på sin bäste vän. Det var dessa nya uppgifter som ledde till att förundersökningen granskades igen.

Hovsjöfallet

Den 30 maj 2001 hittades en elvaårig pojke död i stadsdelen Hovsjö i Södertälje. Han hade dödats med en sax.

Den 11 juli samma år gick polisen ut med ett pressmeddelande där hans tolvårige kompis pekades ut som den som dödat elvaåringen.

Eftersom den utpekade pojken inte var straffmyndig gick utredningen inte ut på att fastställa skuld, utan ett händelseförlopp. Tolvåringen förhördes minst 18 gånger under tre månaders tid, och hade inget juridiskt biträde, förälder eller barnpsykolog med sig under förhören.

2017 rapporterade Dagens Nyheter om att pojken, nu en vuxen man, nekade till anklagelserna om att det var han som dödade sin kompis. Tidningen pekade också på flera brister i utredningen.

Rapporteringen fick åklagare att på nytt granska ärendet. Det beslutades dock att förundersökningen inte skulle återupptas.

Mannen och hans advokat begärde då överprövning av det beslutet, och nya åklagare bestämde i juni förra året att återigen öppna förundersökningen.

 

Källa: Dagens Nyheter, Åklagarmyndigheten m.fl.

 

TT

Dagens besked innebär att 2001 års utredare gjorde en felaktig bedömning när de pekade ut pojken som skyldig, anser 29-åringens advokat Carl Söderlund. Och det innebär en upprättelse, anser han.

– Vad den nu ger, med tanke på hur hans liv har blivit förstört till följd utav den bedömningen man gjorde 2001, säger Söderlund.

– Det ledde till att han blev inlagd på olika vårdinrättningar, rättspsyk med mera, vilket han har varit under ungefär halva sitt liv. Man kan sammanfatta det med att hans liv blev förstört.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!