Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han dubbelmördade – och gick sedan på strippklubb

Adriano Rodriguez Cadiz döms nu till livstids fängelse. Foto: POLISEN
De två männen mördades på olika platser i Upplands Väsby den 14 november 2017.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Adriano Rodrigues Cadiz sköt två av sina vänner till döds.

Sedan gick han på strippklubb.

Nu river Svea hovrätt upp den frikännande domen mot 40-åringen och dömer honom till livstids fängelse.

Den 14 november 2017 mördades två män på två olika platser i Upplands Väsby. Båda männen var vänner till Adriano Rodriguez Cadiz, en 40-årig återfallsförbrytare som tidigare dömts för bland annat bankrån, grovt vapenbrott och utpressning.

Adriano Rodriguez Cadiz åtalades för dubbelmordet – men frikändes av Attunda tingsrätt i juli 2018.

Domen överklagades och nu står det klart att Svea hovrätt har en helt annan syn på i stort sett samma bevisning.

Döms för båda morden

Vid lunchtid på torsdagen meddelades domen: Adriano Rodriguez Cadiz döms till livstids fängelse som gärningsman för båda morden.

Hans försvarsadvokat Sargon De Basso är kritisk till domen och säger att den kommer att överklagas:

– Det här visar ju vilket lotteri rättsmaskineriet är. På exakt samma material säger en domstol att en person ska frikännas och sedan säger en annan domstol att det är ställt bortom rimligt tvivel att han ska dömas för mord till livstids fängelse. Det här måste självklart upp till Högsta domstolen.

De två domstolarna har framför allt olika syn på trovärdigheten hos ett nyckelvittne – som pekat ut Rodriguez Cadiz som skytt vid det första mordet.

Det mordet ägde rum i en förrådslokal i Upplands Väsby norr om Stockholm under natten mot den 14 november 2017. Offret mördades på kort avstånd med skott i nacken och i ryggen.

 

Adriano Rodriguez Cadiz.Foto: POLISEN

Kort därefter sköts en annan man – även han bekant med Adriano Rodriguez Cadiz, till döds med samma mordvapen i en närliggande bostad.

Cadiz själv har påstått att han bevittnade när okända gärningsmän mördade den första mannen. 

Han har också påstått att han sedan anlände till den andra brottsplatsen, upptäckte det andra mordoffret. Han tog då en väska som låg vid den döda kroppen innan han lämnade platsen. Enligt sin version larmade han inte polisen eftersom väskan innehöll olagliga saker som tillhörde honom.

Under mordnatten besökte han sedan en strippklubb i Stockholm.

Hovrätten: ”Praktiskt taget uteslutet”

Den versionen sågar hovrätten, som i stället menar att en sammanvägd bedömning av bevisningen talar med sådan styrka att det är ställt bortom rimligt tvivel att Rodriguez Cadiz är mördaren.

Att Rodriguez Cadiz anses skyldig till det första mordet banar även väg för hans skuld i det andra, menar hovrätten som anser att det är ”praktiskt taget uteslutet” att någon annan skulle ha utfört ett mord med samma vapen så kort tid efter det första.

Under de senaste månaderna har Rodriguez Cadiz suttit häktad i ett annat ärende, misstänkt för mordförsök.

Strax innan jul gick han, enligt misstankarna, in på en arbetsplats i Vallentuna och stegade fram till en man och riktade ett pistolliknande föremål mot honom. Han ska sedan ha huggit honom med kniv, framför flera vittnen.

Den knivhuggne mannen, som är i 25-årsåldern, vittnade i polisförhör i utredningen om dubbelmorden.

– Jag har ingen kommentar, annat än att han förnekar brott, har Rodriguez Cadiz försvarsadvokat Sargon De Basso tidigare sagt i ärendet om mordförsök.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.