Chauffören erkänner brott mot griftefriden men nekar till att ha mördat frun. Foto: PolisenChauffören erkänner brott mot griftefriden men nekar till att ha mördat frun. Foto: Polisen
Chauffören erkänner brott mot griftefriden men nekar till att ha mördat frun. Foto: Polisen
Mannen berättar att han eldade upp delar av kvarlevorna på en grill.Mannen berättar att han eldade upp delar av kvarlevorna på en grill.
Mannen berättar att han eldade upp delar av kvarlevorna på en grill.
Det misstänkta mordet ska ha inträffat 6 eller 7 april, men kvinnan anmäldes försvunnen först åtta dagar senare.Det misstänkta mordet ska ha inträffat 6 eller 7 april, men kvinnan anmäldes försvunnen först åtta dagar senare.
Det misstänkta mordet ska ha inträffat 6 eller 7 april, men kvinnan anmäldes försvunnen först åtta dagar senare.
Det var i april i år som kvinnan i 50-årsåldern anmäldes försvunnen. Hon efterlystes både i Sverige och internationellt, men det dröjde fram till mitten av juni innan utredningen nådde ett genombrott.Det var i april i år som kvinnan i 50-årsåldern anmäldes försvunnen. Hon efterlystes både i Sverige och internationellt, men det dröjde fram till mitten av juni innan utredningen nådde ett genombrott.
Det var i april i år som kvinnan i 50-årsåldern anmäldes försvunnen. Hon efterlystes både i Sverige och internationellt, men det dröjde fram till mitten av juni innan utredningen nådde ett genombrott.

Lastbilschaufför åtalas för styckmord på hustru

Publicerad
Uppdaterad

Medan han utförde styckningen slogs lastbilschauffören av tanken:

– Det här är helt sjukt.

Senare lade han delar av fruns kvarlevor på grillen vid familjevillan och tände på.

– Det tar sin tid men det gick i alla fall, säger han i förhör.

Chauffören erkänner brott mot griftefriden men nekar till att ha mördat frun.

Det var i april i år som kvinnan anmäldes försvunnen efter att släktingar inte hade lyckats nå henne under en period.

Kvinnans 55-årige make, som jobbat som lastbilschaufför, nekade till all kännedom om försvinnandet och deltog själv i sökandet.

Två månader senare häktades mannen – misstänkt för att ha mördat frun i parets hus i Stockholmsområdet.

55-åringens version är att frun väckte honom en natt i april varpå ett gräl utbröt.

"Jag tänkte för mig själv – det här är sjukt"

Maken knuffade henne och i fallet skadade hon sig så illa att hon avled. Han nekar till att ha mördat henne – men erkänner det som hände sedan.

– Jag tänker att det är bättre att hon försvinner, säger mannen i polisförhör.

Han styckade frun med en tigersåg.

– Jag tänkte för mig själv, det här är helt sjukt.

Senare säger han vad han gjorde med delar av kvarlevorna.

– Jag eldar upp dem på grillen. Jag har en sån här liten kolgrill så jag eldade upp dem där. Jag vet inte hur jag tänkte, det är ju ganska sjukt.

Han berättar att han använde träbitar, kol och diesel under processen.

 

LÄS MER: Maken berättar: Jag styckade henne

 

Gömde kvarlevor i en bil

Kammaråklagare Liselotte Nilssons linje är att mannen – förutom att ha styckat och bränt frun – också mördat henne. På torsdagen väckte hon åtal mot mannen gällande mord och brott mot griftefriden.

– Mannens agerande och vad som i övrigt framkommit i utredningen visar på ett uppsåtligt dödande. Därför har jag åtalat honom för mord. Veckan efter dödsfallet styckar mannen kroppen i garaget och han är därmed även åtalad för brott mot griftefriden, säger hon i ett pressmeddelande.

Efter kvinnans död styckade mannen hennes kropp och gjorde sig av med delar av kvarlevorna med hjälp av en grill i anslutning till det egna huset.

Resterande kvarlevor gömdes undan i en bil som stod uppställd i ett garage. Där låg de kvar i två månader innan polisen hittade dem.

Advokaten: "Agerade i panik"

– Han förnekar mord. Han förnekar att han uppsåtligen har tagit livet av sin fru. Däremot erkänner han brott mot griftefriden som det är utformat i åtalet, säger hans försvarsadvokat Rodney Humphreys.

Mannens agerande efter hustruns död – det vill säga att han styckade kroppen, gömde undan kvarlevorna och påstod att hon var spårlöst försvunnen – menar advokaten grundar sig i en djupt stressfylld situation för 55-åringen.

– Mindre än en promille av jordens befolkning har befunnit sig i situationen som han har befunnit sig i, säger Humphreys och fortsätter:

– Sannolikt har han känt att ingen kommer att tro honom. Då har han agerat i panik och i chock.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag