Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

50 outredda våldtäktsfall – bara i södra Stockholm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enbart på avdelningen för brott i nära relationer i Stockholm syd finns 50 öppna våldtäktsärenden med utpekad gärningsman som ligger outredda på grund av resursbrist.
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
I ett mejlutskick som Expressen tagit del av beklagar sig sektionens chef över otillräcklighetskänslan som många poliser känner.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Bara i södra Stockholm ligger 50 anmälda våldtäkter outredda på grund av resursbrist – i samtliga fall finns utpekade gärningsmän.

Det meddelar Stockholmspolisen internt på ett ledningsmöte, enligt Expressens uppgifter.

– För jävligt mot brottsoffren, säger en polis.

Under den senaste tiden har flera mord skett i de södra länsdelarna av Stockholm. Flera parallella mordutredningar upptar stora resurser.

Då läggs våldtäktsutredningarna på hög.

Enligt uppgifter till Expressen hölls ett ledningsmöte för Stockholm syd i veckan – där man redogjorde för de stora bristerna.

Enbart på avdelningen för brott i nära relationer i Stockholm syd finns 50 öppna våldtäktsärenden med utpekad gärningsman som ligger outredda på grund av resursbrist. Det kom enligt Expressens uppgifter fram på ledningsmötet.

Flera av de anmälda fallen rör våldtäkt mot barn.


LÄS OCKSÅ: Polisen tvingas prioritera bort sexbrott


"Hundratal" anmälda grova brott utreds inte

I ett mejlutskick som Expressen tagit del av beklagar sig sektionens chef över otillräcklighetskänslan som många poliser känner. Expressen har sökt sektionschefen torsdagskvällen för en kommentar.

En polis i Stockholmsområdet säger:

– Man känner en frustration, att vara otillräcklig. Det är för jävligt mot brottsoffren.

På avdelningen för grova brott i Stockholm syd finns ytterligare våldtäktsfall som inte utreds. Avdelningschefen Manne Jönsson:

– Vi har ett hundratal utredningar som vi inte jobbar aktivt i. Av de som vi lagt på vänt finns det våldtäkter men det finns också andra rubriceringar.

Han menar att personalen pressas så långt det går "inom arbetsmiljöns rimliga gränser" och att de liggande utredningarna ändå leder till intern frustration.

Kräver fler poliser

– Det ligger i det man kan kalla för polissjälen att verkligen vilja hjälpa de här utsatta människorna på bästa sätt. När det inte går i den takt och omfattning som vi önskar så föds frustration, säger Manne Jönsson.

Vad behövs för att lösa situationen?

– Fler händer. Vi har en väl fungerande arbetsmetodik och duktig personal som jobbar med grova brott, så det går inte att optimera oss ytterligare än vad vi har gjort. Därför är det fler händer att ta tag i de här ärendena som behövs, säger Manne Jönsson.

Stockholm syd är ett av tre polisområden i länet och utgörs av lokalpolisområdena Södertälje, Botkyrka, Huddinge, Haninge, Nacka, Farsta, Skärholmen och Globen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade i september uppgifterna om att polisen inte hinner med att utreda sexbrott.

– Polisen måste prioritera de här brotten mycket högre, även om det är en ansträngd situation, sa han till TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.