Enbart på avdelningen för brott i nära relationer i Stockholm syd finns 50 öppna våldtäktsärenden med utpekad gärningsman som ligger outredda på grund av resursbrist. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDENEnbart på avdelningen för brott i nära relationer i Stockholm syd finns 50 öppna våldtäktsärenden med utpekad gärningsman som ligger outredda på grund av resursbrist. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Enbart på avdelningen för brott i nära relationer i Stockholm syd finns 50 öppna våldtäktsärenden med utpekad gärningsman som ligger outredda på grund av resursbrist.  Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
I ett mejlutskick som Expressen tagit del av beklagar sig sektionens chef över otillräcklighetskänslan som många poliser känner. Foto: TOMAS LEPRINCEI ett mejlutskick som Expressen tagit del av beklagar sig sektionens chef över otillräcklighetskänslan som många poliser känner. Foto: TOMAS LEPRINCE
I ett mejlutskick som Expressen tagit del av beklagar sig sektionens chef över otillräcklighetskänslan som många poliser känner. Foto: TOMAS LEPRINCE

50 outredda våldtäktsfall – bara i södra Stockholm

Publicerad

Bara i södra Stockholm ligger 50 anmälda våldtäkter outredda på grund av resursbrist – i samtliga fall finns utpekade gärningsmän.

Det meddelar Stockholmspolisen internt på ett ledningsmöte, enligt Expressens uppgifter.

– För jävligt mot brottsoffren, säger en polis.

Under den senaste tiden har flera mord skett i de södra länsdelarna av Stockholm. Flera parallella mordutredningar upptar stora resurser.

Då läggs våldtäktsutredningarna på hög.

Enligt uppgifter till Expressen hölls ett ledningsmöte för Stockholm syd i veckan – där man redogjorde för de stora bristerna.

Enbart på avdelningen för brott i nära relationer i Stockholm syd finns 50 öppna våldtäktsärenden med utpekad gärningsman som ligger outredda på grund av resursbrist. Det kom enligt Expressens uppgifter fram på ledningsmötet.

Flera av de anmälda fallen rör våldtäkt mot barn.

 

LÄS OCKSÅ: Polisen tvingas prioritera bort sexbrott

 

"Hundratal" anmälda grova brott utreds inte

I ett mejlutskick som Expressen tagit del av beklagar sig sektionens chef över otillräcklighetskänslan som många poliser känner. Expressen har sökt sektionschefen torsdagskvällen för en kommentar.

En polis i Stockholmsområdet säger:

– Man känner en frustration, att vara otillräcklig. Det är för jävligt mot brottsoffren.

På avdelningen för grova brott i Stockholm syd finns ytterligare våldtäktsfall som inte utreds. Avdelningschefen Manne Jönsson:

– Vi har ett hundratal utredningar som vi inte jobbar aktivt i. Av de som vi lagt på vänt finns det våldtäkter men det finns också andra rubriceringar.

Han menar att personalen pressas så långt det går "inom arbetsmiljöns rimliga gränser" och att de liggande utredningarna ändå leder till intern frustration.

Kräver fler poliser

– Det ligger i det man kan kalla för polissjälen att verkligen vilja hjälpa de här utsatta människorna på bästa sätt. När det inte går i den takt och omfattning som vi önskar så föds frustration, säger Manne Jönsson.

Vad behövs för att lösa situationen?

– Fler händer. Vi har en väl fungerande arbetsmetodik och duktig personal som jobbar med grova brott, så det går inte att optimera oss ytterligare än vad vi har gjort. Därför är det fler händer att ta tag i de här ärendena som behövs, säger Manne Jönsson.

Stockholm syd är ett av tre polisområden i länet och utgörs av lokalpolisområdena Södertälje, Botkyrka, Huddinge, Haninge, Nacka, Farsta, Skärholmen och Globen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade i september uppgifterna om att polisen inte hinner med att utreda sexbrott.

– Polisen måste prioritera de här brotten mycket högre, även om det är en ansträngd situation, sa han till TV4.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag