Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Styckade kroppen låg i en Volvo – man åtalas

Polisens tekniker undersökte platsen efter den styckade kroppen anträffats av polis.

Mannens styckade kropp hittades i en avställd Volvo i Helenelund i Sollentuna.

Nu åtalas en 39-årig man för att ha mördat och styckat honom. Han erkänner brott mot griftefriden men nekar till mord.

– Det var flugor runt bilen och det luktade jätteäckligt. Det såg ut som han skulle kräkas, säger en granne om teknikerna som plockade ut kroppsdelar från bilen. 

Enligt åklagarens stämningsansökan mördades mannen den 18 mars 2016 eller under någon av de följande dagarna. Sedan styckades hans kropp.

Kvarlevorna hittades i 39-åringens Volvo i Helenelund drygt ett år senare den 27 juni i år.

Nu åtalas 39-åringen för mord och brott mot griftefriden. Han nekar till mord men erkänner den andra åtalspunkten. Enligt den åtalade hade den äldre mannen själv en önskan om att dö.

Styckade i skogen

I samband med att han greps i juni berättade 39-åringen för polispatrullen att han hade dödat mannen med en hammare eller slägga, sedan kört kroppen ut i skogen norr om Stockholm och utfört en styckning. Därefter ska kroppen återigen ha placerats i bilen där den blivit kvar fram till gripandet. 39-åringen berättade samtidigt att den döde mannen gett honom sin exklusiva myntsamling.

– Polisen ber honom att hämta bilnyckeln, han bor på samma gata som bilen står uppställd. Och på vägen bort mot hans bostad så sätter han sig ner och är likblek i ansiktet och säger att det ligger en död man i den här bilen, säger åklagare Jenny Karlsson. 

Polismannen som lämnat uppgifter om vad 39-åringen sa i samband med gripandet är nu kallad att vittna i den kommande rättegången. Det framgår av stämningsansökan som skickades in till Attunda tingsrätt på onsdagsmorgonen.

Efter mannens död ska bilen ha körts mellan olika platser vid ett flertal tillfällen. Från slutet av mars till slutet av maj registrerades den för trängselskattavgift i Stockholm vid 32 tillfällen.

Tar tillbaka erkännande

Under förhör med den åtalade mannen under tisdagen ska han ha tagit tillbaka stora delar av sitt tidigare erkännande. 

– Under förhör har han berättat på annat sätt. Att han inte slagit en hammare i huvudet på målsägande utan att målsägande har gjort det själv men att han var med. Sen i går så har den misstänkta tagit tillbaka de här uppgifterna och säger att han inte alls varit med när den här mannen har avlidit, säger åklagare Jenny Karlsson.

”Luktade död”

Flera grannar berättar hur det svärmade flugor runt den parkerade bilen och att det ”luktade död”. 

– Man märkte att det var flugor runt bilen. Han som bärgade den såg ut som om han skulle kräkas. Det är väl inte så konstigt om kroppen legat där i ett år. Jag såg hur de tog ut någon yxa med trähandtag och svarta sopsäckar från bilen, berättar en boende. 

En annan boende blev också vittne till hur polisen gick igenom den mörka Volvon.

– Det är makabert så klart, det är en olustig känsla. Särskilt när vederbörande bor i närheten som jag har förstått det. Det här är annars ett lugnt område med mycket barnfamiljer, säger en annan granne om händelsen.  

Åklagaren menar att det finns stark bevisning mot den åtalade och rättegången väntas pågå fram till den 22 december.

LÄS MER: 39-årig man häktad misstänkt för styckmord i Helenelund 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!