Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Therese yxmördades och gömdes under matta

En man i 30-årsåldern åtalas för att ha mördat Therese Palmqvist – med yxhugg. Foto: TT
Therese Palmkvist, 31, hittades mördad i sitt hus i Långshyttan. Foto: Privat

I mitten av mars förra året anmäldes 31-åriga Therese Palmkvist i Långshyttan försvunnen.

Under torsdagen åtalades kvinnans pojkvän, misstänkt för att ha mördat henne – med yxa. 

I dagboksanteckningar, som polisen har hittat, skriver kvinnan om sin innersta önskan: "En dag ska jag ha det där jag behöver, en dag ska jag vara fri. En dag ska jag vara älskad // En dag kommer jag att spränga mina bojor."

I stämningsansökan, som lämnades in till Falu tingsrätt under torsdagsmorgonen, framgår det: "NN" har dödat Therese Palmkvist genom kraftigt våld bestående i att han med yxa eller annat liknande föremål som tillhygge tilldelat henne ett stort antal slag mot huvudet. Det hände den 20 november 2016 eller kort tid dessförinnan."

Therese Palmkvist avled, enligt åklagare, till följd av skallskadorna. 

Utdrag ur Thereses dagbok.

Låg död i källaren

Den unga kvinnan hittades död i sitt lilla hus i Långshyttan, Dalarna, efter att ha anmälts försvunnen. Kroppen låg gömd i källaren, under en matta – gömd under en vedtrave.

Enligt pojkvännen började de bråka när han stod och högg ved. I polisförhör erkänner mannen att han i det skedet högg flickvännen med yxan – flera gånger: 

– Hon svimmade väl av först och sen vaknade hon väl upp sen somnade hon väl in igen, säger han i förhör. 

Gömde kroppen under en matta

Först vecka senare baxade han in kroppen i pannrummet och la den bredvid oljetanken. Han täckte den med en matta – och staplade på ved. 

Mannens försvarare, advokat Leif Silbersky, säger inför huvudförhandlingen:

– Han kommer att lämna sin fullständiga berättelse i tingsrätten och kommer då att acceptera ett visst händelseförlopp som jag inte vill gå in på. När det gäller rubriceringen för den aktivitet han har deltagit i så återkommer jag till det i samband med tingsrättsförhandlingen. 

Pojkvännens egen teckning över mordplatsen. Foto: Polisen

LÄS MER: Kroppen låg dold i Thereses hus

 

Flera uppseendeväckande omständigheter har framkommit under polisutredningen – bland annat det faktum att den unga misstänks ha mördats tre månader innan kroppen senare återfanns. 

I dagboksanteckningar, som polisen har hittat i mordhuset, beskriver kvinnan sin desperata situation: 

"Jag ligger här med ett blåmärke från sist jag tog i honom och funderar på om han älskar mig som jag honom. Har han så mycket hemligheter att jag inte ens fick veta var han var någonstans."

"Har inga gränser"

I ett annat avsnitt skriver hon:

"Efter alla gånger jag frågat så fick jag äntligen ett ärligt och tydligt svar. Jag är så avskyvärd som jag har känt mig, han har inga gränser för vilka elaka saker han kan säga."

I ett tredje stycke skriver kvinnan att hon har bestämt sig för att lämna pojkvännen:

"Det här är inget liv heller, leva under någon annans kontroll på det här sätter. Känner mig mest som en fånge, kunde lika gärna sitta i den där jordkällaren."

Therese Palmkvist hittades död i sitt eget hem utanför Långshyttan. Polisen misstänker att hon mördades i november 2016. Först i mars året därpå hittades kroppen i källaren. Foto: Polisen

Sedan i april förra året har pojkvännen suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet. Polisen har gjort ett flertal beslag – bland annat hammare, yxor, mejslar, presenning och en säck. 

LÄS MER: 30-åring erkänner att han dödade Therese Palmkvist  

Therese Palmkvists pojkvän. Foto: Polisen

Försökte undvika polisen

Misstankarna riktades i ett tidigt skede mot pojkvännen. Han försökte undvika polisen men kunde slutligen gripas. Då befann han sig i en husvagn i skogen i Gästrikland.

I de inledande förhören nekade mannen till brott. Under utredningens gång har han medgett sin inblandning:

"I utredningen har väsentliga framsteg gjorts och den misstänkte medger att han med våld orsakat offrets död men han har inte slutgiltigt tagit ställning till om han erkänner ansvar för mord", har polisen i Gästrikland tidigare uppgett på sin webbplats. 

Huvudförhandling inleds i Falu tingsrätt onsdag den 7 februari klockan 13 och kommer att fortsätta 8, 9 och 12 februari.