En man i 30-årsåldern åtalas för att ha mördat Therese Palmqvist – med yxhugg. Foto: TTEn man i 30-årsåldern åtalas för att ha mördat Therese Palmqvist – med yxhugg. Foto: TT
En man i 30-årsåldern åtalas för att ha mördat Therese Palmqvist – med yxhugg.  Foto: TT
Therese Palmkvist, 31, hittades mördad i sitt hus i Långshyttan. Foto: PrivatTherese Palmkvist, 31, hittades mördad i sitt hus i Långshyttan. Foto: Privat
Therese Palmkvist, 31, hittades mördad i sitt hus i Långshyttan. Foto: Privat

Therese yxmördades och gömdes under matta

Publicerad

I mitten av mars förra året anmäldes 31-åriga Therese Palmkvist i Långshyttan försvunnen.

Under torsdagen åtalades kvinnans pojkvän, misstänkt för att ha mördat henne – med yxa. 

I dagboksanteckningar, som polisen har hittat, skriver kvinnan om sin innersta önskan: "En dag ska jag ha det där jag behöver, en dag ska jag vara fri. En dag ska jag vara älskad // En dag kommer jag att spränga mina bojor."

I stämningsansökan, som lämnades in till Falu tingsrätt under torsdagsmorgonen, framgår det: "NN" har dödat Therese Palmkvist genom kraftigt våld bestående i att han med yxa eller annat liknande föremål som tillhygge tilldelat henne ett stort antal slag mot huvudet. Det hände den 20 november 2016 eller kort tid dessförinnan."

Therese Palmkvist avled, enligt åklagare, till följd av skallskadorna. 

Utdrag ur Thereses dagbok.

Låg död i källaren

Den unga kvinnan hittades död i sitt lilla hus i Långshyttan, Dalarna, efter att ha anmälts försvunnen. Kroppen låg gömd i källaren, under en matta – gömd under en vedtrave.

Enligt pojkvännen började de bråka när han stod och högg ved. I polisförhör erkänner mannen att han i det skedet högg flickvännen med yxan – flera gånger: 

– Hon svimmade väl av först och sen vaknade hon väl upp sen somnade hon väl in igen, säger han i förhör. 

Gömde kroppen under en matta

Först vecka senare baxade han in kroppen i pannrummet och la den bredvid oljetanken. Han täckte den med en matta – och staplade på ved. 

Mannens försvarare, advokat Leif Silbersky, säger inför huvudförhandlingen:

– Han kommer att lämna sin fullständiga berättelse i tingsrätten och kommer då att acceptera ett visst händelseförlopp som jag inte vill gå in på. När det gäller rubriceringen för den aktivitet han har deltagit i så återkommer jag till det i samband med tingsrättsförhandlingen. 

Pojkvännens egen teckning över mordplatsen.Foto: Polisen

LÄS MER: Kroppen låg dold i Thereses hus

 

Flera uppseendeväckande omständigheter har framkommit under polisutredningen – bland annat det faktum att den unga misstänks ha mördats tre månader innan kroppen senare återfanns. 

I dagboksanteckningar, som polisen har hittat i mordhuset, beskriver kvinnan sin desperata situation: 

"Jag ligger här med ett blåmärke från sist jag tog i honom och funderar på om han älskar mig som jag honom. Har han så mycket hemligheter att jag inte ens fick veta var han var någonstans."

"Har inga gränser"

I ett annat avsnitt skriver hon:

"Efter alla gånger jag frågat så fick jag äntligen ett ärligt och tydligt svar. Jag är så avskyvärd som jag har känt mig, han har inga gränser för vilka elaka saker han kan säga."

I ett tredje stycke skriver kvinnan att hon har bestämt sig för att lämna pojkvännen:

"Det här är inget liv heller, leva under någon annans kontroll på det här sätter. Känner mig mest som en fånge, kunde lika gärna sitta i den där jordkällaren."

Therese Palmkvist hittades död i sitt eget hem utanför Långshyttan. Polisen misstänker att hon mördades i november 2016. Först i mars året därpå hittades kroppen i källaren. Foto: Polisen

Sedan i april förra året har pojkvännen suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet. Polisen har gjort ett flertal beslag – bland annat hammare, yxor, mejslar, presenning och en säck. 

LÄS MER: 30-åring erkänner att han dödade Therese Palmkvist  

Therese Palmkvists pojkvän.Foto: Polisen

Försökte undvika polisen

Misstankarna riktades i ett tidigt skede mot pojkvännen. Han försökte undvika polisen men kunde slutligen gripas. Då befann han sig i en husvagn i skogen i Gästrikland.

I de inledande förhören nekade mannen till brott. Under utredningens gång har han medgett sin inblandning:

"I utredningen har väsentliga framsteg gjorts och den misstänkte medger att han med våld orsakat offrets död men han har inte slutgiltigt tagit ställning till om han erkänner ansvar för mord", har polisen i Gästrikland tidigare uppgett på sin webbplats. 

Huvudförhandling inleds i Falu tingsrätt onsdag den 7 februari klockan 13 och kommer att fortsätta 8, 9 och 12 februari. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag