Foto: POLISENFoto: POLISEN
 Foto: POLISEN
Den 30-årige företagaren hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark. Foto: POLISENDen 30-årige företagaren hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark. Foto: POLISEN
Den 30-årige företagaren hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark. Foto: POLISEN
Den 30-årige företagaren poserar på bild med gängledaren Merhawi Aregai – bara timmar innan mordet. Foto: POLISEN POLISENDen 30-årige företagaren poserar på bild med gängledaren Merhawi Aregai – bara timmar innan mordet. Foto: POLISEN POLISEN
Den 30-årige företagaren poserar på bild med gängledaren Merhawi Aregai – bara timmar innan mordet.  Foto: POLISEN POLISEN

30-åringen nekar till dubbelmordet

Publicerad

30-åringen misstänks ha mördat gängledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man i ett dubbelmord tidigare i år – från baksätet av en bil.

På torsdagen inleddes rättegången mot honom.

När bilder från bilen visades lämnade en anhörig till ett av mordoffren salen i tårar.

Det var kvällen den 8 mars i år som Merhawi Aregai, 26, och ytterligare en ung man hittades döda i förar- och passagerarsätet i en bil i Kista i Stockholm.

Då hade de skjutits i huvudet med tre skott vardera, från nära avstånd. Den rättsmedicinska undersökningen visade att skytten hade suttit i baksätet på bilen.

30-åringen står åtalad för de två morden, samt för försök till grov utpressning i ett annat ärende.

Nekar till brott

På torsdagen inleddes rättegången mot honom i Solna tingsrätt.

Förhandlingssalen, med cirka 40 åhörarplatser, var i stort sett fullsatt under torsdagsmorgonen.

30-åringen satt och kliade sig i skägget i starten av förhandlingen. Han sökte kontakt med personer som befann sig på plats för att följa rättegången och lyssnade uppmärksamt på åklagaren.

 

 

Efter att åklagaren läst upp anklagelserna mot 30-åringen stod det klart att han står fast vid det han tidigare sagt i förhör. Han nekar till brott avseende både dubbelmordet och utpressningsförsöket.

I förhör har han i princip inte sagt någonting.

"Det fanns ingen annan i bilen"

Åklagaren inledde sin sakframställan med att berätta om kvällen för dubbelmordet. De två mördade männen och den misstänkte mördaren hade varit i Uppsala tillsammans under eftermiddagen, när de åkte mot Kista.

Merhawi Aregai pratade med en vän i telefon.

– Det är god stämning i bilen, säger åklagaren Alexandra Bittner.

Telefonsamtalet pågick fortfarande när mordet skedde. Personen i andra änden av luren ringer efter dubbelmordet SOS Alarm – i tron att de krockat.

De två mördade personerna, Lejonet-ledaren Merhawi Aregai och den andre mannen, satt i framsätet på bilen. Merhawi Aregai var den som körde.

Den 30-årige företagaren ska enligt åklagaren ha suttit i baksätet när han sköt dem.

– Det fanns ingen annan i bilen, säger Alexandra Bittner.

När åklagaren visade bilder från brottsplatsen med stora mängder blod valde vissa anhöriga att lämna salen, gråtandes. Samma sak upprepades när åklagaren visade skottbanorna genom mordoffrens huvuden.

Vid mordet användes en pistol av märket Glock. Vapnet har enligt åklagaren använts vid fyra tidigare tillfällen. 

Ett av dessa tillfällen är ett försök till grov uppressning mot en bilfirma i Sollentuna tidigare under året – som den misstänkte 30-åringen också står åtalad för. 

 

LÄS MER: Sista bilden på Aregai – med misstänkte mördaren 

 

Försvaret: Motiv saknas

Något motiv har inte framkommit till dubbelmordet.

Bara timmen innan mordet togs en bild på den misstänkta mördaren och mördade Merhawi Aregai, där de poserar som vänner.

Den misstänkte företagaren gick också på Aregais minnesstund dagen efter dubbelmordet. I förhör kallar han också gängledaren för sin "vän".

Just frånvaron av uppenbart motiv har försvaret lyft fram. 

– Man har inte hittat något motiv överhuvudtaget och försvarets position är att anledningen till att man inte hittar ett motiv är för att man har fel gärningsman, har Peter Dahlqvist, 30-åringens advokat sagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag