Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

24-åring dödade sin kompis

När 24-åringen hamnade i konflikt beväpnade han sig igen – och sköt sin vän till döds med tre skott.
Mannen avlossade tre skott, det dödande skottet gick in i armen på det 30-åriga offret och vidare in i bröstkorgen.
Polisen hittade bilder där 24-åringen poserar med olika typer av vapen i skogen.

24-åringen poserar med två gevär och ler mot fotografen.

På nästa bild: En pistol i högerhanden som han siktar mot kameran.

När 24-åringen hamnade i konflikt beväpnade han sig igen – och sköt sin vän till döds med tre skott.

Tingsrättens dom: 12 år och fyra månaders fängelse för mord.

 

UPPDATERING. Hovrätten har ändrat rubriceringen till dråp och sänkt straffet till åtta års fängelse.

I april förra året har 24-åringen och den 30-årige vännen – båda från Västerås – nyligen tagit upp kontakten efter en tidigare konflikt.

Men det tar inte lång tid innan relationen mellan dem återigen är ett öppet sår.

När 24-åringen är otrevlig mot 30-åringens sambo svarar mannen med att bryta sig in i 24-åringens lägenhet och hota honom med kniv.

Kände oro för sin gravida sambo

Konflikten stegras och 30-åringen säger åt sin gravida sambo att inte gå nära fönstren. Han känner sig hotad, berättar kvinnan senare i förhör.

Slutligen bestämmer sig 24-åringen och 30-åringen, som båda har problem med droger, att träffas. Dels för att rensa luften och försonas, dels för att betala av en kokainskuld.

Tid och plats för mötet ändras flera gånger och i senare förhör berättar mannens sambo att både han och hon vid tidpunkten oroliga för att mötet är en förevändning att hämnas. Att allt är en fälla.

 

LÄS MER: Man sköts till döds vid bostad i Västerås 

 

Offrets sista sms – till mördaren

30-åringen bestämmer sig slutligen för att närvara vid mötet. Han instruerar sambon att, om något skulle hända, berätta för hans nära och kära vad han skulle göra och vem han skulle träffa. Samtidigt beväpnar han sig med en röd morakniv.

Det sista sms:et han skickar går till 24-åringen: "E vid dig".

Men han är inte ensam om att vara beväpnad. 24-åringen dyker upp till mötet med en skarpladdad pistol i byxlinningen.

Flera vittnen i bostadsområdet i Västerås hör hur det uppstår ett bråk. Sedan avlossas tre skott. Ett av dem går in i armen på 30-åringen och vidare in i bröstkorgen. Det är ett dödande skott.

Telefontrafik visar att mördaren sedan ringer en anhörig från flyktbilen. De pratar. Sedan skickar han ett sms till den anhörige: 

”Allt är ok, jag sov ringer dig i morgon. Älskar dig”.

Polisens insatsstyrka slog till

Först en månad senare grips 24-åringen när polisens insatsstyrka slår till mot en bostad i Kopparberg.

Under utredningen har polisen tömt mobiltelefoner och bärbara datorer. Där har man hittat flera bilder där 24-åringen poserar med flera olika vapen, både gevär och pistoler. I förhör har han själv berättat att han umgås i kretsar där vapen finns och att han själv har provskjutit i skogen.

Under lång tid i utredningen nekade 24-åringen till att ha varit inblandad i mordet. I ett sent skede medgav han att han var den som skjutit 30-åringen, men att han gjorde det i nödvärn: Offret kom mot honom med kniv. Eftersom det var tal om att ”göra upp” kunde inte nödvärn hävdas, enligt tingsrätten som skriver i domen:

”Tingsrätten anser att NN brukat våld som klart avvikit från vad som behövts för att avvärja (brottsoffrets) angrepp och att det var uppenbart oförsvarligt av NN att utöva så allvarligt och livsfarligt våld, som lett till döden”.

24-åringens advokat Lars Jähresten säger att domen kommer att överklagas till hovrätten.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Överklagar till hovrätten

I domen, som meddelades i torsdags, döms 24-åringen för mord, narkotikabrott, brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott. Straffet: 12 år och fyra månader i fängelse.

24-åringens försvarsadvokat Lars Jähresten berättar att domen kommer att överklagas. Han menar att det finns goda chanser att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten.

– Min klient hade med sig pistolen för att han kände sig osäker. När den andre väl drar kniv så har han rätt att freda sig. Det gör han på det sätt han kan under det snabba händelseförloppet på nära avstånd, säger Jähresten och fortsätter:

– Han skjuts i armen och benet och skotten är inte riktade mot bröstkorg eller huvudet. Hade min klient haft uppstå att döda hade han inte skjutit i vare sig arm eller ben, då hade skotten suttit någon annanstans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.