Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22-åringen stal ur kyrkan – föremål för 65 miljoner

Enligt åtalet värderas de stulna föremålen i kyrkokuppen i Strängnäs till 69 miljoner kronor.Foto: Polisen
Foto: Polisen

22-åringen har erkänt att han låg bakom stöldkuppen mot domkyrkan i Strängnäs.

Föremål för 65 miljoner kronor stals och gömdes i en soptunna.

Nu faller domen i Eskilstuna tingsrätt: Fyra år och sex månader i fängelse.

I somras stals delar av de så kallade begravningsregalierna från 1600-talet – värderade till 65 miljoner kronor – från domkyrkan i Strängnäs.

Inte förrän i början av februari hittades de stulna föremålen i en soptunna i Åkersberga norr om Stockholm. Då stod en 22-årig man redan åtalad misstänkt för stöldkuppen.

Den 15 februari kom beskedet att den misstänkte mannen erkände stölden.

– Det är han som har utfört stölden, sa försvarsadvokat Johan Eriksson då.

Döms till fängelse för domkyrkokuppen

På fredagen föll domen i Eskilstuna tingsrätt. Straffet blir fyra år och sex månader i fängelse för grov stöld och försök till grov stöld.

Mannen åläggs också att betala 89 453 kronor till domkyrkoförsamlingen.

Andraman misstänks för kuppen

Tidigare nekade mannen till brott och menade att han bara råkade befinna sig i kyrkan vid stöldtillfället – men sen ändrade han alltså in version.

Ytterligare en man, en 26-åring, är misstänkt för att ha varit inblandad i kuppen. Tidigare i februari häktades han misstänkt för grovt häleri.

De tre guldföremålen som stals i juli 2018 utgjorde kung Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.