Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

22-åringen försökte sopa igen spåren efter mordet på Tova

22-åringen misstänks ha mördat Tova Moberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ljusmanifestation för 19-åriga Tova Moberg i Iggesund. Foto: ALEX LJUNGDAHL
22-åringen misstänks ha mördat Tova Moberg. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Nu startar rättegången mot expojkvännen som misstänks ha slagit 19-åriga Tova Moberg till döds med hammare.

Åklagarens teori:

Redan samma natt brände 22-åringen sina kläder och mordhammaren i en eldtunna utanför sin bostad.

Samtidigt förmådde han sina vänner att ljuga för polisen om vad som hänt under kvällen.

Det var i maj i år som 19-åriga Tova Moberg hittades död i en sjö i anslutning till sin expojkväns gård utanför Hudiksvall.

Tova hade då mördats genom strypning och minst 20 kraftfulla slag från en hammare. Med silvertejp och metalltråd hade kroppen sedan surrats fast i en skottkärra som sänkts ner i sjön, omkring 20 meter från land.

Kort efter att kroppen hittades häktades hennes 22-årige tidigare pojkvän misstänkt för mordet. Åklagare Christer Sammens har väckt åtal och på måndagen inleds rättegången i Hudiksvalls tingsrätt.

19-åriga Tova Moberg blev mördad.

Grus täckte mordplatsen

22-åringen nekar till mordet.

– Bevisläget är som sådant att jag kan förvänta mig en fällande dom, säger åklagaren.

– Det finns egentligen ingen teknisk bevisning som binder min klient till brottet. Åklagaren har kallat över 30 vittnen vilket jag kan tycka andas viss desperation, säger försvarsadvokat Bo Karlsson.

Åklagaren menar att det finns flera omständigheter som sammantaget talar för att 22-åringen först mördade Tova – för att sedan omedelbart försöka sopa igen spåren bakom sig.

Tova mördades sannolikt vid 2-tiden på natten, på gårdsplanen utanför 22-åringens bostad, visar utredningen.

– När polishundar kommer till gården får de upp ett spår. Så småningom hittar man en blodfläck på gårdsplanen som någon har försökt att dölja genom att kasta grus över den, säger Sammens.

I dag börjar rättegången mot den 22-årige expojkvännen i Hudiksvalls tingsrätt. Han misstänks ha mördat Tova genom strypning och minst 20 hammarslag. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kan ha eldat upp kläderna

För att gömma undan kroppen använder mördaren flera föremål som kan knytas till gården – en skottkärra för transport och en bilfälg som sänke. Remsor av silvertejp som hittas runt kroppen kommer från en rulle som senare hittas i en skrubb i 22-åringens hus.

När en polisman anländer till gården morgonen efter mordet noterar han att det eldats i en tunna på gårdsplanen. I tunnan hittas brandskadade knappar som passar med en jacka som 22-åringen burit dagarna innan mordet. Vid husrannsakan hittas varken jackan eller en luvtröja som varit intressant i utredningen.

Mordvapnet, en hammare, hittas i sjön. Innan verktyget kastas i vattnet har den utsatts för kraftig värme. Tygrester på den talar för att den har eldats tillsammans med kläder, enligt åklagaren.

– Jag menar att knapparna är från jackan som han har haft vid mordet. Alltså att han har eldat den jackan i tunnan tillsammans med hammaren som är mordvapnet, säger Christer Sammens.

 

LÄS MER: Så styrde expojkvännen Tovas liv – med våld och dödshot

Skottkärran som sänktes ned i vattnet tillsammans med Tovas kropp kom från 22-åringens gård.

22-åringen: "Jag minns ju inte"

I förhör säger 22-åringen:

– Jag minns ju inte det här ens, så jag kan inte svära på att jag inte har eldat det liksom.

Tidigare under mordkvällen befann sig två vänner till 22-åringen i huset tillsammans med honom och Tova. I ett första förhör ljög de två vännerna för polisen och berättade att Tova hade lämnat gården tidigare under kvällen.

När polisen pressade dem i förhör ändrade de sina historier. En av dem berättade då att 22-åringen instruerat dem att ljuga med förklaringen att han annars riskerade att bli misstänkt för brott i samband med Tovas försvinnande.

 

LÄS MER: Kravet från Tovas familj – 450 000 kronor i skadestånd

Ljusmanifestation för Tova Moberg i Iggesund. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Cyklade en mil – för att bada

– Det är det enda jag kommer ihåg, att vi satt i köket och så sa han att vi skulle ljuga om det, säger den andre mannen i förhör.

I utredningen har flera personer berättat att 22-åringen vanligtvis kliver upp ur sängen framåt eftermiddagen efter att han har festat. Men morgonen efter mordet är han uppe betydligt tidigare, vilket åklagaren menar är en del i att göra sig av med eventuella spår efter mordet.

– Vid 8-tiden på morgonen sätter han sig på en cykel och cyklar en mil hem till sin mamma. Där lägger han sig omgående i ett bad, säger Sammens.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!