Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

22-åring erkänner – stal kungaregalier från kyrka

I dag hålls den sista rättegångsdagen i målet. Foto: POLISEN / STELLA PICTURES
Foto: POLISEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 22-årige mannen som står åtalad för att ha stulit kungaregalier från Strängnäs domkyrka erkänner nu brottet, rapporterar SVT Nyheter

– Det är han som har utfört stölden. Det ska inte rubriceras som ett försök, säger mannens advokat under den sista rättegångsdagen.

Det var i somras som delar av de så kallade begravningsregalierna från 1600-talet, värderade till 65 miljoner kronor stals ur domkyrkan i Strängnäs.

I början av februari hittades de stulna föremålen en soptunna i Åkersberga, norr om Stockholm. På stoptunnan ska ordet ”bomb” har stått skrivet. 

Redan i januari åtalades den 22-årige mannen, misstänkt för den uppmärksammade stöldkuppen.

Mannen har tidigare själv menar att han bara råkade befinna sig i kyrkan vid stöldtillfället, men har enligt SVT nu ändrat sin historia och erkänt stölden.

DNA-fynd på stulna föremålen 

Erkännandet ska ha kommit efter att DNA från mannen hittats på de återfunna regalierna.

I veckan häktades också en 26-årig man som misstänks vara inblandad i stöldkuppen. Han misstänks för grovt häleri .

26-åringen släpptes först efter häktningsförhandling, men åklagaren överklagade tingsrättens beslut och mannen häktades då på nytt. 

Åklagaren Reena Devgun har tidigare sagt till TT att den 26-årige mannen i första hand är misstänkt för att ha medverkat till genomförandet av själva stölden.  

De tre guldföremålen som stals i juli förra sommaren utgjorde kung Karl den IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier, enligt Bukowskis som av åklagare fick uppdraget att värdera föremålen