Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22-åring erkänner – stal kungaregalier från kyrka

I dag hålls den sista rättegångsdagen i målet.Foto: POLISEN / STELLA PICTURES
Foto: POLISEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 22-årige mannen som står åtalad för att ha stulit kungaregalier från Strängnäs domkyrka erkänner nu brottet, rapporterar SVT Nyheter

– Det är han som har utfört stölden. Det ska inte rubriceras som ett försök, säger mannens advokat under den sista rättegångsdagen.

Det var i somras som delar av de så kallade begravningsregalierna från 1600-talet, värderade till 65 miljoner kronor stals ur domkyrkan i Strängnäs.

I början av februari hittades de stulna föremålen en soptunna i Åkersberga, norr om Stockholm. På stoptunnan ska ordet ”bomb” har stått skrivet. 

Redan i januari åtalades den 22-årige mannen, misstänkt för den uppmärksammade stöldkuppen.

Mannen har tidigare själv menar att han bara råkade befinna sig i kyrkan vid stöldtillfället, men har enligt SVT nu ändrat sin historia och erkänt stölden.

DNA-fynd på stulna föremålen 

Erkännandet ska ha kommit efter att DNA från mannen hittats på de återfunna regalierna.

I veckan häktades också en 26-årig man som misstänks vara inblandad i stöldkuppen. Han misstänks för grovt häleri .

26-åringen släpptes först efter häktningsförhandling, men åklagaren överklagade tingsrättens beslut och mannen häktades då på nytt. 

Åklagaren Reena Devgun har tidigare sagt till TT att den 26-årige mannen i första hand är misstänkt för att ha medverkat till genomförandet av själva stölden.  

De tre guldföremålen som stals i juli förra sommaren utgjorde kung Karl den IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier, enligt Bukowskis som av åklagare fick uppdraget att värdera föremålen