Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

21-åring tar på sig dubbelmord i Hallonbergen

Bild på den misstänkte under häktningsförhandlingen. Foto: SVEN LINDWALL
Bild från rättegången om morden i Hallonbergen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morden skedde i Hallonbergen, norr om Stockholm. Foto: GOOGLE EARTH
Foto: Alex Ljungdahl

Fyra personer står åtalade för dubbelmordet på ett gift par i Hallonbergen.

Nu erkänner en 21-årig man att han dödade paret – och han tar på sig hela skulden.

– Han beskriver att det inte har varit något planerat. Det skulle vara ett inbrott och då hände saker i hans huvud som han inte kan styra över, säger hans försvarsadvokat Carla Pantzar.

Åtta personer har stått åtalade för sammanlagt tre mord som skedde tidigare i år i Hallonbergen norr om Stockholm.

Hittills har de alla nekat till brott.

Men på torsdagen kom det första erkännandet, vilket även Mitt i har rapporterat om.

 

LÄS ÄVEN: Skrämda vittnen vågar inte komma till rätten 

 

Under förhöret, som tog en heldag i rättegångssalen, erkände en 21-årig man att han dödade det gifta paret i och i anslutning till deras bostad den 7 mars.

– Han menar att det inte ska anses vara mord men han vidgår att det är han som har bragt dem om livet. Sen vilken etikett man ska sätta på det är sedan upp till tingsrätten att avgöra, säger hans försvarsadvokat Carla Pantzar.

Mannen är en av två personer som står åtalad för samtliga tre mord. Foto: / Alex Ljungdahl / Expressen

Åtalad för samtliga tre mord

Enligt försvarsadvokaten menar mannen att dubbelmordet inte var planerat, och att tanken var att utföra ett inbrott. När inkräktarna konfronterades av kvinnan som befann sig i bostaden hände saker i hans huvud som han inte kunde kontrollera, enligt redogörelsen.

 

LÄS ÄVEN: Kompisgäng åtalas efter trippelmord 

 

Mannen är en av två personer som står åtalad för samtliga tre mord. För dubbelmordet åtalas även två andra personer – men 21-åringen tar på sig all skuld. Ingen av de andra ska ha varit införstådda i några mordplaner, enligt mannen.

– Han säger att man är flera personer som har begett sig till den här platsen men att det är han på egen hand som har orsakat mannen och kvinnan skadorna som gör att de avlider. Han har gjort det på egen hand, säger advokat Carla Pantzar.

"Det är en komplex motivbild. Men att det här sker för att man ska tysta det här vittnet, att det är ett av motiven, det anser vi fortfarande", säger Calmvik. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Åklagare Olof Calmvik:

– Jag kan konstatera att han har berättat om händelserna och att han vidgår mycket av det som åtalet omfattar men när det gäller motiv och vissa omständigheter så skiljer det sig från vår bild, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Mordoffret i Hallonbergen var polisinformatör 

 

Vittnen till tidigare mord i Hallonbergen

Mannen i paret som mördades hade gjort iakttagelser i samband med det första mordet den 22 januari, som han meddelat vidare till polisen. Åklagaren har gjort gällande att en del av motivet till att mörda mannen och hustrun har varit på grund av hans funktion som vittne.

– Det är en komplex motivbild. Men att det här sker för att man ska tysta det här vittnet, att det är ett av motiven, det anser vi fortfarande, säger Calmvik.