Bild på den misstänkte under häktningsförhandlingen. Foto: SVEN LINDWALLBild på den misstänkte under häktningsförhandlingen. Foto: SVEN LINDWALL
Bild på den misstänkte under häktningsförhandlingen. Foto: SVEN LINDWALL
Bild från rättegången om morden i Hallonbergen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNBild från rättegången om morden i Hallonbergen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från rättegången om morden i Hallonbergen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morden skedde i Hallonbergen, norr om Stockholm. Foto: GOOGLE EARTHMorden skedde i Hallonbergen, norr om Stockholm. Foto: GOOGLE EARTH
Morden skedde i Hallonbergen, norr om Stockholm.  Foto: GOOGLE EARTH
Foto: Alex LjungdahlFoto: Alex Ljungdahl
 Foto: Alex Ljungdahl

21-åring tar på sig dubbelmord i Hallonbergen

Publicerad

Fyra personer står åtalade för dubbelmordet på ett gift par i Hallonbergen.

Nu erkänner en 21-årig man att han dödade paret – och han tar på sig hela skulden.

– Han beskriver att det inte har varit något planerat. Det skulle vara ett inbrott och då hände saker i hans huvud som han inte kan styra över, säger hans försvarsadvokat Carla Pantzar.

Åtta personer har stått åtalade för sammanlagt tre mord som skedde tidigare i år i Hallonbergen norr om Stockholm.

Hittills har de alla nekat till brott.

Men på torsdagen kom det första erkännandet, vilket även Mitt i har rapporterat om.

 

LÄS ÄVEN: Skrämda vittnen vågar inte komma till rätten 

 

Under förhöret, som tog en heldag i rättegångssalen, erkände en 21-årig man att han dödade det gifta paret i och i anslutning till deras bostad den 7 mars.

– Han menar att det inte ska anses vara mord men han vidgår att det är han som har bragt dem om livet. Sen vilken etikett man ska sätta på det är sedan upp till tingsrätten att avgöra, säger hans försvarsadvokat Carla Pantzar.

Mannen är en av två personer som står åtalad för samtliga tre mord.Foto: / Alex Ljungdahl / Expressen

Åtalad för samtliga tre mord

Enligt försvarsadvokaten menar mannen att dubbelmordet inte var planerat, och att tanken var att utföra ett inbrott. När inkräktarna konfronterades av kvinnan som befann sig i bostaden hände saker i hans huvud som han inte kunde kontrollera, enligt redogörelsen.

 

LÄS ÄVEN: Kompisgäng åtalas efter trippelmord 

 

Mannen är en av två personer som står åtalad för samtliga tre mord. För dubbelmordet åtalas även två andra personer – men 21-åringen tar på sig all skuld. Ingen av de andra ska ha varit införstådda i några mordplaner, enligt mannen.

– Han säger att man är flera personer som har begett sig till den här platsen men att det är han på egen hand som har orsakat mannen och kvinnan skadorna som gör att de avlider. Han har gjort det på egen hand, säger advokat Carla Pantzar.

"Det är en komplex motivbild. Men att det här sker för att man ska tysta det här vittnet, att det är ett av motiven, det anser vi fortfarande", säger Calmvik.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Åklagare Olof Calmvik:

– Jag kan konstatera att han har berättat om händelserna och att han vidgår mycket av det som åtalet omfattar men när det gäller motiv och vissa omständigheter så skiljer det sig från vår bild, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Mordoffret i Hallonbergen var polisinformatör 

 

Vittnen till tidigare mord i Hallonbergen

Mannen i paret som mördades hade gjort iakttagelser i samband med det första mordet den 22 januari, som han meddelat vidare till polisen. Åklagaren har gjort gällande att en del av motivet till att mörda mannen och hustrun har varit på grund av hans funktion som vittne.

– Det är en komplex motivbild. Men att det här sker för att man ska tysta det här vittnet, att det är ett av motiven, det anser vi fortfarande, säger Calmvik.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag