I samband med häktningsförhandlingar vid Solna tingsrätt den 24 mars visade 21-åringen sin avsky i rättssalen. Foto: SVEN LINDWALLI samband med häktningsförhandlingar vid Solna tingsrätt den 24 mars visade 21-åringen sin avsky i rättssalen. Foto: SVEN LINDWALL
I samband med häktningsförhandlingar vid Solna tingsrätt den 24 mars visade 21-åringen sin avsky i rättssalen. Foto: SVEN LINDWALL
21-åringen är bland annat misstänkt för dubbelmordet i Stockholmsförorten Hallonbergen där ett par attackerades i sin lägenhet. Foto: Expressen TV21-åringen är bland annat misstänkt för dubbelmordet i Stockholmsförorten Hallonbergen där ett par attackerades i sin lägenhet. Foto: Expressen TV
21-åringen är bland annat misstänkt för dubbelmordet i Stockholmsförorten Hallonbergen där ett par attackerades i sin lägenhet. Foto: Expressen TV
Olof Calmvik, kammaråklagare. Foto: SVEN LINDWALLOlof Calmvik, kammaråklagare. Foto: SVEN LINDWALL
Olof Calmvik, kammaråklagare. Foto: SVEN LINDWALL

21-åring misstänks för ett tredje mord

Publicerad

Han misstänks ha skjutit en man i Sundbyberg till döds och huggit ihjäl ett par i Hallonbergen sex veckor senare.

Han säger sig vara "170 procent frisk" – i rättssalen pekar han finger mot kameran och kallar åklagaren för "monster."

Nu har advokaten brutit med 21-åringen. Anledningen, enligt advokaten, är att 21-åringen riktat "mycket allvarliga anklagelser" mot honom.

Den 8 mars höggs en man och en kvinna till döds i Hallonbergen norr om Stockholm. Enligt Expressens uppgifter kan motivet ha varit att tysta en person som hörts som vittne i en annan mordutredning. Under utredningens gång har kopplingarna blivit allt tydligare till ett tidigare mord: Den 22 januari besköts en man som färdades i bil i Sundbyberg. Han tog sig själv till Karolinska sjukhuset men skadorna var så allvarliga att han där avled.

Totalt sitter åtta personer häktade i de båda fallen och flera av dem misstänks för inblandning i båda två.

– Det är en extremt komplex utredning och väldigt allvarliga brott, säger Olof Calmvik, kammaråklagare.

Olof Calmvik, kammaråklagare.Foto: SVEN LINDWALL

Misstänks för tre mord

En av de som greps för dubbelmordet i Hallonbergen den 8 mars är en 21-årig man. För en dryg månad sedan blev han också misstänkt för medhjälp till mordet den 22 januari. Nu berättar Olof Calmvik att de misstankarna ändrats – till mord.

– Olika omständigheter pekar på att han är involverad.

Totalt sitter 21-åringen nu häktad för tre mord.

21-åringen har genomgått en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning. Han beskriver sig själv vara "170 procent frisk" men rättsläkaren håller inte med utan anser att "något meningsfullt samtal ej har kunnat genomföras." Läkaren anser att 21-åringen talar osammanhängande och inte svarar ordentligt på frågorna. 

"Misstankar föreligger således om allvarlig psykisk störning varför undertecknad rekommenderar rättspsykiatrisk undersökning", skriver läkaren.

"Mycket allvarliga anklagelser"

Under häktningsförhandlingarna visade 21-åringen sin avsky genom att göra obscena gester mot kameran och kallar åklagaren för ett "monster". Nu står det klart att han också gjort sig omöjlig med sin advokat.

 I början av maj skrev advokaten i ett mejl till tingsrätten:

"I egenskap av offentlig försvarare för NN får jag härmed begära mitt entledigande. Grunden för detta är att NN vid det senaste polisförhöret i ärendet framfört mycket allvarliga anklagelser emot mig vilket gör det omöjligt för mig att utföra mitt uppdrag."

Expressen har varit i kontakt med advokaten, som inte vill gå närmare in på vad anklagelserna rör sig om. 21-åringens nya advokat Carla Pantzar vill inte lämnar några kommentarer.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

MEST SETT I DAG