Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

21-åring misstänks för ett tredje mord

I samband med häktningsförhandlingar vid Solna tingsrätt den 24 mars visade 21-åringen sin avsky i rättssalen. Foto: SVEN LINDWALL
21-åringen är bland annat misstänkt för dubbelmordet i Stockholmsförorten Hallonbergen där ett par attackerades i sin lägenhet. Foto: Expressen TV
Olof Calmvik, kammaråklagare. Foto: SVEN LINDWALL

Han misstänks ha skjutit en man i Sundbyberg till döds och huggit ihjäl ett par i Hallonbergen sex veckor senare.

Han säger sig vara "170 procent frisk" – i rättssalen pekar han finger mot kameran och kallar åklagaren för "monster."

Nu har advokaten brutit med 21-åringen. Anledningen, enligt advokaten, är att 21-åringen riktat "mycket allvarliga anklagelser" mot honom.

Den 8 mars höggs en man och en kvinna till döds i Hallonbergen norr om Stockholm. Enligt Expressens uppgifter kan motivet ha varit att tysta en person som hörts som vittne i en annan mordutredning. Under utredningens gång har kopplingarna blivit allt tydligare till ett tidigare mord: Den 22 januari besköts en man som färdades i bil i Sundbyberg. Han tog sig själv till Karolinska sjukhuset men skadorna var så allvarliga att han där avled.

Totalt sitter åtta personer häktade i de båda fallen och flera av dem misstänks för inblandning i båda två.

– Det är en extremt komplex utredning och väldigt allvarliga brott, säger Olof Calmvik, kammaråklagare.

Olof Calmvik, kammaråklagare. Foto: SVEN LINDWALL

Misstänks för tre mord

En av de som greps för dubbelmordet i Hallonbergen den 8 mars är en 21-årig man. För en dryg månad sedan blev han också misstänkt för medhjälp till mordet den 22 januari. Nu berättar Olof Calmvik att de misstankarna ändrats – till mord.

– Olika omständigheter pekar på att han är involverad.

Totalt sitter 21-åringen nu häktad för tre mord.

21-åringen har genomgått en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning. Han beskriver sig själv vara "170 procent frisk" men rättsläkaren håller inte med utan anser att "något meningsfullt samtal ej har kunnat genomföras." Läkaren anser att 21-åringen talar osammanhängande och inte svarar ordentligt på frågorna. 

"Misstankar föreligger således om allvarlig psykisk störning varför undertecknad rekommenderar rättspsykiatrisk undersökning", skriver läkaren.

"Mycket allvarliga anklagelser"

Under häktningsförhandlingarna visade 21-åringen sin avsky genom att göra obscena gester mot kameran och kallar åklagaren för ett "monster". Nu står det klart att han också gjort sig omöjlig med sin advokat.

 I början av maj skrev advokaten i ett mejl till tingsrätten:

"I egenskap av offentlig försvarare för NN får jag härmed begära mitt entledigande. Grunden för detta är att NN vid det senaste polisförhöret i ärendet framfört mycket allvarliga anklagelser emot mig vilket gör det omöjligt för mig att utföra mitt uppdrag."

Expressen har varit i kontakt med advokaten, som inte vill gå närmare in på vad anklagelserna rör sig om. 21-åringens nya advokat Carla Pantzar vill inte lämnar några kommentarer.