Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

21-åring misstänks för kuppen mot domkyrkan

21-åringen häktades på fredagen misstänkt för den fräcka kuppen mot Strängnäs domkyrka. Foto: POLISEN
Flyktbåten från Strängnäs (till vänster) och från Vaxholm. Foto: Polisen
Inga av de stulna föremålen har ännu återfunnits, enligt åklagarmyndigheten. Foto: SWEDISH POLICE DEP / POLISEN /STELLA PICTURES POLISEN / STELLA PICTURES

En 21-årig man har häktats misstänkt för den uppmärksammande stölden i Strängnäs domkyrka i somras. 

Samtidigt står han åtalad för en inbrottsstöld i Vaxholm.

Han misstänks då ha använt en flyktbåt av samma märke – Silver Fox – som den som kyrktjuvarna flydde i.

Den fräcka kuppen mot Strängnäs domkyrka den 31 juli fick stor uppmärksamhet i både svenska och internationella medier. Stölden skedde mitt på dagen, när både personal och besökare fanns i kyrkan.

Tjuvarna krossade en glasmonter där Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregaler låg. De kom över två kungakronor och ett riksäpple.

Foto: SWEDISH POLICE DEP / POLISEN /STELLA PICTURES POLISEN / STELLA PICTURES

De flydde på cykel ner till vattnet där de körde i väg i en båt. En motorbåt av märket Silver Fox med en Mercury-motor, som enligt åklagaren är flyktbåten, hittades senare i Enköping.

Den flyktbåt som användes efter kuppen mot domkyrkan hittades senare i Enköping, enligt åklagaren. Foto: POLISEN

21-åring häktad – ”En av huvudpersonerna”

I tisdags anhölls en 21-årig man från Åkersberga nordost om Stockholm i sin frånvaro misstänkt för stölden. Han greps dagen därpå, och på fredagen häktades han.

Enligt åklagaren Reena Devgun på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har mannen varit aktuell i utredningen under en tid.

– Han har varit eftersökt av oss ganska länge, säger hon till Eskilstuna-Kuriren.

Åklagaren beskriver 21-åringen som ”en av huvudpersonerna” i kuppen. 

21-åringen i arresten efter att han gripits misstänkt för butiksinbrottet i Vaxholm. Foto: POLISEN

Han är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Mannen förnekar brott. Enligt Eskilstuna-Kuriren, som bevakade häktningsförhandlingen på plats, satt han ”lugn och småleende under förhandlingen”.

 

LÄS MER: Därför stals kronjuvelerna 

Åtalad för butiksinbrott – ska ha flytt i båt

Den 21-årige mannen står även åtalad för en butiksstöld i Vaxholm, nordost om Stockholm, då kläder för 165 000 kronor stals.

Strax före midnatt den 17 maj i år gick larmet klädbutiken i centrala Vaxholm. Vittnen såg två män lasta in bigbags i en gul skåpbil och köra i väg.

Skåpbilen, som hade stulits samma kväll, hittades senare vid Vaxholms kanotklubb. 

Polisen kontaktades under natten av väktare som hade sett en nedsläckt båt som körde mycket fort in mot Åkersbergakanalen, ett par mil därifrån.

Polisens helikopter flög dit. Genom värmekameran kunde polisen se en liten motorbåt med varm båtmotor som låg förtöjd vid en båtklubb. Båten var av märket Silver Fox och motorn var en Mercury. Det handlar dock inte om samma båt som den som användes i Strängnäs.

Båten som användes efter butiksstölden i Vaxholm. Foto: POLISEN

På parkeringen intill båtklubben stod en vit skåpbil. Polisen öppnade luckan och hittade flera bigbags fulla med misstänkt stöldgods och rånarluvor. Där inne satt också två män.

Polisen frågade männen vad de gjorde där.

Svaret:

– Ingenting, vi bara sitter och tar det lugnt.

De båda männen, 21 och 23 år gamla och bosatta i Åkersberga, häktades dagen därpå misstänkta för butiksstölden och bilstölden. Efter drygt en vecka släpptes de ur häktet. Åtalet kom den 17 augusti. Männen har erkänt inbrottsstölden i klädbutiken och olovligt brukande av den gula skåpbilen.

Åklagarmyndigheten: Inga föremål har hittats

Nu misstänks alltså 21-åringen ha deltagit i kuppen mot Strängnäs domkyrka – samtidigt som utredningen om klädkuppen pågick.

Den 2 augusti, två dagar efter stölden i domkyrkan, fick Expressen uppgifter om att stöldgods hade återfunnits. Enligt Expressens uppgifter hittades godset i Roslagsområdet i samband med att flera husrannsakningar genomfördes.

Åklagaren ville då varken bekräfta eller dementera uppgifterna. I et pressmeddelande på torsdagen skrev Åklagarmyndigheten:

”Inga av de stulna föremålen har ännu påträffats.”

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!