Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

20-åringen varnades före mordet: ”Nästa gång dör du”

En skarpladdad halvautomatisk pistol av fabrikatet Tokarev hittades kastad i en soptunna på Skogskyrkogården.Foto: Polisen
Den skarpladdade pistolenFoto: Polisen
20-åringarna och rapparen jagades på Skogskyrkogården i södra Stockholm.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

20-åringen från Enskededalen fick betala dyrt för sin kriminella livsstil.

I fjol blev han skjuten i bröstet – men överlevde.

– Han hade tur men man har bara sådan tur en gång. Jag sa till honom: "Nästa gång dör du", säger ett vittne som var bland de första på plats.

Förra veckan sköts han till döds med tre skott i huvudet.

Stockholmspolisen har kraftsamlat för att bryta våldsspiralen.

Under året har 800 vapen beslagtagits i regionen och 50 personer sitter häktade misstänkta för olika mord och mordförsök. På en pressträff på fredagen berättade regionpolischef Ulf Johansson att tusen poliser på olika sätt är inblandade i utredningar som rör skjutvapenvåldet.

Siffrorna till trots har 2018 fått ett blodigt slut i Stockholms undre värld.

I söndags skedde det senaste skottdådet i raden när en 20-årig man mördades i en lägenhet i Enskededalen. Han sköts med tre skott i huvudet, enligt uppgifter till Expressen.

Skjutningar i Stockholm med dödlig utgång 2018

Elva personer har skjutits till döds i Stockholm under året. Sett till hela Sverige har 44 personer skjutits till döds, vilket är den högsta siffran någonsin.

 

Mord Rinkeby torg, 180108:

En person dömd i Tingsrätten till tre års ungdomsvård.

 

Mord Rissne centrum, 180115:

Utredningen pågår.

 

Mord på Lidingö, 180605:

Sex personer är häktade för mord och medhjälp till mord. Rättegång förväntas ske inom första kvartalet 2019.

 

Mord Barkarbyvägen, 180605:

Utredningen pågår, ingen person är frihetsberövad i ärendet.

 

Mord Roslagsgatan, 180608:

Utredningen pågår, ingen person är frihetsberövad i ärendet.

 

Mord i Hässelby Gård, 180613:

Utredningen pågår, ingen person är frihetsberövad i ärendet.

 

Mord i Farsta, 180921:

Tre personer i häktade i ärendet.

 

Mord i Segeltorps centrum, 181021:

En person häktad på sannolika skäl misstänkt. Utredningen fortsatt mycket intensivt skede.

 

Mord i Hallonbergen 181112:

Ett flertal utredningsåtgärder vidtas, bland annat förhör med eventuella vittnen samt anhöriga och vänner, kontroll av övervakningskameror, analys av telefontrafik m.m. Ingen person är frihetsberövad i ärendet.

 

Enskededalen 16 december 2018

Man i 20-årsåldern ihjälskjuten. En man häktad, misstänkt för mordet.

 

Flera unga män radas upp mot en husvägg i samband med ett polisingripande efter att 20-åringen skjutits ihjäl i Dalen.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Sköts förra året – hade änglavakt

Det var inte första gången som mannen var inblandad i en dödsskjutning.

Sent på kvällen den 19 oktober i fjol fick polisen larm om en skottlossning i Enskededalen. Tre maskerade män hade setts springa från platsen, enligt inringare.

En 25-årig var skjuten till döds. Ytterligare en person – 20-åringen – skottskadad.

Ett vittne som var bland de första på platsen berättade då:

– Jag sprang fram till en kille som låg i buskaget. Han hade blivit träffad många gånger. Flera gånger i ansiktet och flera gånger i bröstet. För mig var det inga tvivel om att han var död, sa vittnet.

– Den andre killen var skjuten i bröstet. Men han var pigg och omskakad och sa "de sköt honom!".

Varningen: "Nästa gång dör du"

20-åringen hade änglavakt i samband med skjutningen. Skottet träffade honom i brösthöjd och gick ut genom axeln, utan att träffa några livsviktiga organ. Kort efter händelsen kunde han skrivas ut från sjukhuset, enligt uppgifter till Expressen.

Skjutningen förra året är alltjämt ouppklarad.

När Expressen tar kontakt med vittnet igen känner han till att 20-åringen från förra årets skjutning är samma person som nu har blivit mördad. Han minns tillbaka kvällen i fjol, då han uppmanade honom att lämna den kriminella livsstilen.

– Han hade tur då men man har bara sådan tur en gång. Jag sa till honom att nästa gång dör du. Och nu dog han. Bara 20 år gammal, det är så tragiskt, säger vittnet.

20-åringen som mördades förra veckan poserar med vapen.Foto: Polisen

 

Barndomsvän misstänks för mordet

Innan sin död var 20-åringen inblandad i kriminalitet. Han dömdes för våldsbrott senast i somras och har tidigare suttit frihetsberövad för grövre brottslighet – men inte fällts. Olika utredningar visar att han umgicks med människor i samma situation: Jämnåriga män från Enskededalen som valt att leva ett kriminellt liv.

En av de utpekade vännerna är den 20-åring som nu sitter häktad misstänkt för att ha mördat honom. De två beskrivs som barndomsvänner som vuxit upp tillsammans.

För en månad sedan var de båda föremål för en massiv polisinsats på Skogskyrkogården i södra Stockholm.

När en polispatrull närmar sig en vän till dem, en rappare från Enskededalen, väljer han att springa. I flykten ser och hör en polis hur han kastar han ett tungt metallföremål i en soptunna. Där hittas senare en skarpladdad halvautomatisk pistol.

En skarpladdad halvautomatisk pistol av fabrikatet Tokarev hittades kastad i en soptunna på Skogskyrkogården.Foto: Polisen

Rapparen lyckas skaka av sig polisen inne på kyrkogården. Strax efteråt kommer en bil rullandes. Den blinkar med helljus och polisen, som känner till de inblandade männen sedan tidigare, hör hur den nu mördade 20-åringen skriker ut rapparens namn innan fordonet lämnar platsen.

Jagades av helikopter och hundpatrull

När polisen hittar vapnet i soptunnan växer insatsen. Flera patruller kallas till platsen. Helikopter och hundpatruller rekvireras och piketstyrkan kopplas in för en husrannsakan.

Bilen som kört inne på kyrkogården stoppas på en väg i närheten.

I passagerarsätet: Den nu mördade 20-åringen.

I förarsätet: Hans barndomsvän som misstänks för mordet.

De förs till förhör, initialt misstänkta för grovt vapenbrott i samförstånd med rapparen.

De tiger, vägrar svara på frågor och försätts på fri fot.

Mindre än en månad senare sker dödsskjutningen i Enskededalen.

Den misstänkte mördaren är bland annat dömd för narkotikabrott och våldsamt motstånd.Foto: Privat

 

Vännen förnekar brott

Kammaråklagare Lisa dos Santos är förundersökningsledare både för vapenbrottet på Skogskyrkogården, där rapparen står åtalad, och för mordet i Enskededalen. Hon är försiktig med att dra slutsatser om något eventuellt samband mellan händelserna.

– Det är samma personer som figurerar, ja, men det som hände på Skogskyrkogården är en egen utredning med en egen förundersökning, säger hon.

I onsdags häktades den mördade 20-åringens vän, på sannolika skäl misstänkt för att ha utfört dådet.

– Min klient förnekar brott och han är övertygad om att den fortsatta utredningen kommer att visa att han är oskyldig, sade Joel Apitzsch, mannens advokat efter häktningsförhandlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.