Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ivar Alander, 20, mördade med jaktgevär – döms

Ivar Alander, 20, sköt ihjäl en 46-årig man. Foto: Piteå-Tidningen
Efter mordet fångades 20-åringen på övervakningsfilm när han handlade i en mataffär. Då låg liket fortfarande i hans bil.

Med ett jaktgevär dödade Ivar Alander, 20, en 46-årig man.

Sedan lastade han kroppen i bakluckan på en BMW och åkte och handlade på Coop.

Nu dömer tingsrätten honom för mord.

Straffet: Fängelse i tolv och ett halvt år.

Det var i början av mars som en 46-årig man från Piteå anmäldes försvunnen när han inte dök upp på sitt jobb. Samma kväll hittade polisen honom – död i bakluckan på sin egen BMW.

En överföring om 200 000 kronor från den döde mannens konto fick polisen att rikta misstankarna mot pengarnas mottagare: 20-årige Ivar Alander.

På fredagen meddelade Luleå tingsrätt fällande dom.

Ivar Alander döms till tolv år och sex månaders fängelse för mord.

Enligt utredningen hade Alander legat i bakhåll med ett jaktgevär för att sedan öppna eld. Skottet träffade 46-åringen i huvudet. 

Efteråt lastade skytten in den döda kroppen i mordoffrets egen bil och åkte bland annat och handlade.

Geväret, av märket Remington, som användes vid mordet. Vapnet stal 20-åringen ur ett vapenskåp.

Handlade på Coop med offret i bakluckan

Inne på Coop fastnade Ivar Alander på övervakningsfilm. I bilder från filmen, som ingår i polisens förundersökning, betalar han till synes oberörd för sina varor i kassan.

Han medger att han orsakade 46-åringens död, men nekar till rubriceringen mord: Han hävdar att avsikten aldrig var att döda.

– Några dagar innan hade (46-åringen) sagt att han skulle döda mig eller min pappa. Han sade det face to face och jag blev rädd. När han kom hem till mig så dödade jag honom, säger Ivar Alander i polisförhör.

"Högra delen av huvudet"

På frågan om var skottet träffade svarar han:

– I högra delen av huvudet tror jag.

Enligt polisens utredning har gevärmördaren haft ett spelmissbruk och mordet kan ha haft ekonomiska motiv. Under rättegången berättade Alander själv hur han åkte hem till mannen efter att han hade skjutit honom för att ”se hur mycket pengar han hade eller något”.

I domen återges hans vittnesmål:

"Han tänkte att det var mycket pengar och att han skulle betala tillbaka till sina vänner. Hans namn var redan inlagt som mottagare på överföringar i banken, han överförde 200 000 kr och skrev ”bidrag” på överföringen för att minska risken för att åka fast."

Ivar Alanders försvarsadvokat Christina Lehto har meddelat att hon avböjer att lämna någon kommentar innan hon har hunnit prata med sin klient.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!