20-åringen lämnade islam – misstänks för moskébrand

Moskén förstördes i branden.
Foto: KICKI NILSSON/ TT NYHETSBYRÅN
Natten mot tisdagen började det brinna kraftigt i moskén i Vivalla i Örebro.
Foto: LÄSARBILD
Räddningstjänsten försökte under natten förhindra elden från att sprida sig.
Foto: LÄSARBILD

Han hade själv varit muslim.

Men enligt personer i hans närhet lämnade han islam i samband med en skilsmässa.

Nu häktas han på sannolika skäl för att ha bränt en moské i Örebro tidigare i veckan. Vid häktningsförhandlingen, skrek han:

– Det var jag som gjorde det.

Det var vid 02-tiden natten mot tisdag som en brand utbröt i moskén i Vivalla i Örebro. När räddningstjänsten slutligen fick kontroll över branden var stora delar av byggnaden totalförstörd. 

En 20-årig man har suttit anhållen misstänkt för branden och på fredagsmorgonen begärdes han häktad. Under häktningsförhandlingen beslutade tingsrätten att häkta honom, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand och förberedelse till mordbrand.

Förhandlingen inleddes tumultartat när den misstänkte inte ville ha den advokat han tilldelats – och skrek "det är jag som har gjort det" medan kriminalvårdare fick hålla ner honom.


LÄS OCKSÅ: Kraftig brand i moské i Örebro

Människor samlade utanför den nedbrunna moskén.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Polisen: Möter upp den oro som finns

Mannen anhölls redan i fredags, då misstänkt för försök till mordbrand. Men då de ansåg att bevisningen inte höll, släpptes han fri i söndags. Mindre än två dygn senare misstänks samme man ha anlagt branden i moskén:

– Han var anhållen mellan fredagskvällen och söndagen, säger åklagare Magnus Oscarsson till tidningen.

Polisen tror inte att politiska eller religiösa motiv drev honom att sätta eld på moskén – men just religion har ändå spelat flera roller i mannens liv.

Enligt personer i hans närhet har han bytt religion fram och tillbaka. För en tid sedan lämnade han islam i samband med en skilsmässa, berättar de.

Åklagaren Magnus Oscarsson säger efter häktningsbeskedet att han inte kan värdera om den misstänktes religionstillhörighet kommer att spela roll för utredningen.

– Jag har faktiskt ingen uppfattning om det alls. Jag vet inte vad han har för religion, säger åklagaren.


Annika Laestadius, chef för lokalpolisområde Örebro.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT NYHETSBYRÅN

Granne: Något gick snett

En granne beskriver den häktade 20-åringen som en snäll man som tog konverterandet till islam på allvar. Men grannen säger också att någonting gått snett. Enligt personer som Expressen talat med hade 20-åringen nyligen hotat en annan man med skadegörelse.

Och förutom moskébranden häktas 20-åringen nu också för förberedelse till mordbrand. Brottet ska ha inträffat fyra dagar tidigare – när han hotade att bränna ner en tobaksbutik i Örebro. Han anhölls, men släpptes – och misstänks alltså dagar senare ha satt eld på moskén i Vivalla.


Mariam, 6, vaknade på natten av att hennes mamma fick bilder på Whatsapp på branden.– Hela byggnaden lyste orange! Jag sa åt min pappa att jag ville åka förbi och se innan lekis. Så vi gick hit direkt på morgonen.Sedan dess har Mariam och hennes föräldrar varit på brandplatsen varje dag och bjudit besökare som ber utomhus på kaffe och kakor.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Under onsdagseftermiddagen besökte kungen den brandskadade moskén i samband med ett sedan tidigare inbokat besök på Örebro universitet. Hovet har tidigare planerat in ett besök i moskén som den gången blev inställt med kort varsel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.