Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

20-åring döms för dubbelmord i Hudiksvall

Morgonen efter uppsökte 20-åringen sjukhus, polisen informerades om hans skador och han blev därmed av intresse i utredningen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Mannen häktades i december. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgonen efter uppsökte 20-åringen sjukhus, polisen informerades om hans skador och han blev därmed av intresse i utredningen.

20-åringen hade sett Star Wars på bio – och åkte från biografen till en skogsstuga där han mördade en 71-årig kvinna och hennes 62-årige granne.

På fredagen meddelade tingsrätten sin dom.

20-åringen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det var två dagar innan julafton i fjol som den 20-årige bröt sig in i ett främmande hus i Råbo utanför Hudiksvall. Inne i huset gick han till knivattack mot en 71-årig kvinna och en 62-årig man som var hennes granne.

I samband med attacken larmades SOS och under hela mordförloppet låg en linje öppen mellan en telefon i huset och en larmoperatör på SOS.

Den 62-årige mannen mottog fler än 20 knivhugg. Även kvinnan utsattes för flera hugg.

På fredagen meddelade Hudiksvalls tingsrätt dom i målet:

"Den tilltalade ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning", skriver tingsrätten i domen.

Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

LÄS MER: 20-årig man åtalas för dubbelmordet i Hudiksvall 

Varnade bekanta - "ska göra något fruktansvärt"

Beskedet var väntat efter att en rättspsykiatrisk undersökning under rättegången slog fast att brottet begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

20-åringen döms för två fall av mord samt för hemfridsbrott. Han döms också att betala skadestånd på drygt en halv miljon kronor till mordoffrens anhöriga.

Tidigare under mordkvällen hade 20-åringen varit och sett Star Wars på bio i Hudiksvall. Innan han lämnade biografen berättade han för bekanta att han skulle göra något fruktansvärt och antingen dö eller dyka upp i morgondagens tidning.

20-åringens försvarsadvokat Jan Nyman har tidigare sagt:

– Han har förnekat brott så här långt. Sen om det blir vårt slutliga ställningstagande har vi inte bestämt. Han har haft psykiska problem och har till och från haft svårt att skilja på verklighet och dröm, så det kan bli att vi bestämmer oss för att varken erkänna eller förneka, säger mannens advokat.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!