De misstänkta gärningsmännen bytte jackor med varandra efter rånet. Foto: PolisenDe misstänkta gärningsmännen bytte jackor med varandra efter rånet. Foto: Polisen

De misstänkta gärningsmännen bytte jackor med varandra efter rånet.

 Foto: Polisen
Mannen blev oprovocerat attackerad vid en bankomat nära t-banan. Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSENMannen blev oprovocerat attackerad vid en bankomat nära t-banan. Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN
Mannen blev oprovocerat attackerad vid en bankomat nära t-banan. Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN

18-åring döms för mordförsök och rån

Publicerad

Mannen hade lämnat över de 200 kronorna som knivrånarna krävde – ändå höggs han i levern med livshotande skador som följd.

Nu döms den yngre av rånarna, en 18-åring, till fängelse i fyra år för mordförsök och rån.

En sen januarinatt var mannen i 25-årsåldern på väg hem efter en utekväll. Plötsligt blev han konfronterad av två yngre män i luvor, 18 och 20 år gamla. Han beskriver dem som "extremt hotfulla och aggressiva." Under knivhot tvingade de honom att gå till en bankomat i Kärrtorps centrum utanför Stockholm och ta ut 200 kronor.

Den yngre rånaren, 18-åringen, var den som tog fram en mattsvart kniv med tandat blad. "Han skrattade och betedde sig märkligt iskallt", har rånoffret berättat i förhör. 18-åringen ska också ha hotat att döda mannen och "våldta hans familj" om han kontaktade polis.

Mannen gjorde som rånarna sa – han gav dem 200 kronor i kontanter och sin mobiltelefon. Ur bankomaten kom också ett kvitto som visade att mannen hade 15 000 kronor ytterligare på sitt konto. När rånarna ville få honom att ta ut mer pengar bestämde han sig för att försöka fly: Han puttade en av rånarna och började springa mot tunnelbanan.

Vittnet: "Var blod överallt"

Rånarna kom ikapp.

En av rånarna högg mannen i ryggen med kniv två gånger. Enligt tingsrätten var det 18-åringen som högg.

– Vi har ingen teknisk bevisning för kniven återfanns inte, men enligt vittnesuppgifter var det han som hade kniv innan dådet. Uppgifter i förhör binder honom till dådet och en övervakningsfilm visar att han var den sista personen intill målsäganden, säger Lisa dos Santos, åklagare.

Enligt ett vittne som såg delar av förloppet från sin balkong låg mannen i 25-årsåldern ner på marken. En av rånarna sparkade, enligt samma vittne, på honom flera gånger innan de båda till sist flydde.

Mannen i 25-årsåldern lyckades resa sig och ta sig in i tunnelbanestationen. Där upptäcktes han av bland annat en kvinna som var på väg hem från en fest. Hon berättar att mannen bad om hjälp och att det var "blod överallt."

18-åringen har "glorifierande inställning"

Spärrvakten i tunnelbanan var den som ringde SOS Alarm. Senare skulle det visa sig att ett av knivhuggen träffat i levern.

– Hade han inte fått läkarvård inom rimlig tid hade han avlidit, säger Lisa dos Santos.

20-åringen kunde gripas i närheten efter att ha blivit spårad av hundpatrull medan 18-åringen kunde spåras upp och anhållas två dagar senare.

De unga männen tvingade med sig offret till en bankomat i Kärrtorps centrum.Foto: Polisen

I paragraf 7-utredningen, en mindre sinnesundersökning, beskrivs 18-åringen som en "ung person med en glorifierande inställning till en kriminell livsföring."

Själv nekar han till brott och har gett två olika versioner om vad han gjorde den kvällen. Den ena att han i själva verket var på en fest i Högdalen. Den andra att han var hemma hos en kvinna i Bagarmossen.

Advokaten: "Han har inte varit där"

– Min klient förnekar brott. Han har inte varit där, har hans advokat Björn Törnell sagt.

Tingsrätten avfärdar 18-åringens förklaringar och dömer honom till fyra års fängelse för mordförsök och rån.

I domen står: "Tingsrätten bedömer att den sammanlagda brottsligheten, är av sådan art och har så högt straffvärde, att annan påföljd än fängelse inte bör komma ifråga, trots NN:s ungdom. Hans ungdom ska emellertid medföra reducering av strafftidens längd. Tingsrätten bestämmer påföljden till fängelse fyra år."

20-åringen döms till skyddstillsyn för rån. Han medger att han var med vid tillfället men säger sig ha blivit övertalad av 18-åringen, som han beskriver som drivande.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag