Elin Skogqvist dog efter att hon blev påkörd i en korsning i centrala Luleå. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅElin Skogqvist dog efter att hon blev påkörd i en korsning i centrala Luleå. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅ
Elin Skogqvist dog efter att hon blev påkörd i en korsning i centrala Luleå. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅ
Elin Skogqvist. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖEElin Skogqvist. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE
Elin Skogqvist. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE
På fredagseftermiddagen åtalades en 18-årig man för vållande till annans död, grovt brott och grov vårdslöshet i trafik. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖEPå fredagseftermiddagen åtalades en 18-årig man för vållande till annans död, grovt brott och grov vårdslöshet i trafik. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE
På fredagseftermiddagen åtalades en 18-årig man för vållande till annans död, grovt brott och grov vårdslöshet i trafik. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE

Elin, 31, kördes ihjäl – 18-årig man åtalas

Publicerad

Han misstänks ha kört ihjäl tvåbarnsmamman Elin Skogqvist, 31, på julafton – fem dagar efter att han tagit körkort.

Nu åtalas en 18-årig man för grovt vållande till annans död efter olyckan i centrala Luleå.

– Vittnesuppgifter och teknisk bevisning visar att den unga föraren kört med alltför hög hastighet och mot rött ljus i olyckskorsningen, säger kammaråklagare Ulla-Karin Lindström i ett pressmeddelande.

Det var 20 minusgrader och vägbanan var täckt av is och snö när tvåbarnsmamman Elin Skogqvist satte sig i bilen på julaftonkvällen förra året.

Hon hade firat jul med sin mamma och styvpappa i deras hus utanför Luleå och skulle köra hem för att ta emot sina barn nästa morgon och vidare julfirande med dem och släkten.

Samtidigt var en 18-årig man som tagit körkort fem dagar tidigare ute och körde sin pappas Audi tillsammans med två vänner. Kompisgänget har bestämt att åka till McDonalds.

Åklagaren: 18-åringen körde mot rött

När Elin Skogqvists var nästan hemma messade hon en vän att de snart kunde mötas, men bara någon minut senare då hon skulle svänga ut på Bodenvägen kom Audi med den nyblivne körkortstagaren bakom ratten i hög hastighet och körde rakt in i sidan på hennes bil. Kraschen blev så våldsam att Elin Skogqvist avled på platsen. 

På fredagseftermiddagen åtalades en 18-årig man för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. 

– Det är klarlagt att kvinnans död har orsakats av påkörningen vid trafikolyckan. Vittnesuppgifter och teknisk bevisning visar att den unga föraren kört med alltför hög hastighet och mot rött ljus i olyckskorsningen, säger kammaråklagare Ulla-Karin Lindström.

Förnekar brott

Olyckan inträffade bara fem dagar efter att mannen tagit körkort. En analys av kollisionen visar att den misstänkte 18-åringen körde i 102 kilometer i timmen när olyckan skedde, trots att hastighetsbegränsningen på vägsträckan är 70 kilometer i timmen.

Elin Skogqvists familj och vänner har fortfarande svårt att ta in att hon är död. 

– Vi minns henne med stor kärlek och kommer alltid ha en djup sorg, sa föräldrarna Ingela Degerlund och Lennart Skogqvist när Expressen talade med dem för en knapp vecka sedan.

Den 18-årige mannen har förnekat brott. 

 

LÄS MER: Olyckan blev Elins död – 18-åring väntas åtalas 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag