Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Elin, 31, kördes ihjäl – 18-årig man åtalas

Elin Skogqvist dog efter att hon blev påkörd i en korsning i centrala Luleå. Foto: EAVESTONE PHOTOGRAPHY LULEÅ
Elin Skogqvist. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE
På fredagseftermiddagen åtalades en 18-årig man för vållande till annans död, grovt brott och grov vårdslöshet i trafik. Foto: HELEN BOZZA SKJÖLDMÖE

Han misstänks ha kört ihjäl tvåbarnsmamman Elin Skogqvist, 31, på julafton – fem dagar efter att han tagit körkort.

Nu åtalas en 18-årig man för grovt vållande till annans död efter olyckan i centrala Luleå.

– Vittnesuppgifter och teknisk bevisning visar att den unga föraren kört med alltför hög hastighet och mot rött ljus i olyckskorsningen, säger kammaråklagare Ulla-Karin Lindström i ett pressmeddelande.

Det var 20 minusgrader och vägbanan var täckt av is och snö när tvåbarnsmamman Elin Skogqvist satte sig i bilen på julaftonkvällen förra året.

Hon hade firat jul med sin mamma och styvpappa i deras hus utanför Luleå och skulle köra hem för att ta emot sina barn nästa morgon och vidare julfirande med dem och släkten.

Samtidigt var en 18-årig man som tagit körkort fem dagar tidigare ute och körde sin pappas Audi tillsammans med två vänner. Kompisgänget har bestämt att åka till McDonalds.

Åklagaren: 18-åringen körde mot rött

När Elin Skogqvists var nästan hemma messade hon en vän att de snart kunde mötas, men bara någon minut senare då hon skulle svänga ut på Bodenvägen kom Audi med den nyblivne körkortstagaren bakom ratten i hög hastighet och körde rakt in i sidan på hennes bil. Kraschen blev så våldsam att Elin Skogqvist avled på platsen. 

På fredagseftermiddagen åtalades en 18-årig man för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. 

– Det är klarlagt att kvinnans död har orsakats av påkörningen vid trafikolyckan. Vittnesuppgifter och teknisk bevisning visar att den unga föraren kört med alltför hög hastighet och mot rött ljus i olyckskorsningen, säger kammaråklagare Ulla-Karin Lindström.

Förnekar brott

Olyckan inträffade bara fem dagar efter att mannen tagit körkort. En analys av kollisionen visar att den misstänkte 18-åringen körde i 102 kilometer i timmen när olyckan skedde, trots att hastighetsbegränsningen på vägsträckan är 70 kilometer i timmen.

Elin Skogqvists familj och vänner har fortfarande svårt att ta in att hon är död. 

– Vi minns henne med stor kärlek och kommer alltid ha en djup sorg, sa föräldrarna Ingela Degerlund och Lennart Skogqvist när Expressen talade med dem för en knapp vecka sedan.

Den 18-årige mannen har förnekat brott. 

 

LÄS MER: Olyckan blev Elins död – 18-åring väntas åtalas 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!