Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17-åringen som attackerade polisen Ted ville "döda poliser"

17-åringens mål var att döda poliser.
Foto: LÄSARBILD
Polisen Ted Eriksson medverkade i programmet Brottscentralen i Expressen TV några dagar efter att han attackerats.
Polisen Ted Eriksson skadades i attacken men ser ut att klara sig utan allvarliga men.
Foto: POLISEN / POLISEN
17-åringen är häktad på sannolika skäl för mordförsök.
Foto: PRIVAT

17-åringens mål var att "döda poliser."

Det berättade han själv efter knivattacken mot polisen Ted Eriksson, framkommer i en ny sinnesutredning.

Den unge mannen är häktad på sannolika skäl för mordförsök – något han enligt psykiatern verkar "påtagligt oberörd" inför.

Polisen Ted Eriksson patrullerade vid Medborgarplatsen i Stockholm för två veckor sedan när han plötsligt attackerades av en knivman. Hugget tog i nacken och var enligt Ted själv nära att orsaka nervskador.

– Jag tänkte, "ska jag sitta här och dö i Björns trädgård?", sa Ted Eriksson i Brottscentralen i Expressen TV.

En 17-årig man är häktad på sannolika skäl för attacken.

Nu har han genomgått en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning. Enligt rättspsykiatern kan den unge mannen lida av en allvarlig psykisk störning och bör genomgå en större undersökning innan han kan dömas.

I intyget från psykiatern framkommer nya uppgifter om 17-åringen: I samband med häktningsförhandlingen dagen efter dådet ska han ha sagt att "hans mål var att döda poliser."

Skadan efter knivattacken mot polisen Ted Eriksson på Medborgarplatsen.

17-åringen "ville döda poliser"

Men när psykiatern frågar om själva attacken vill 17-åringen inte svara. "Han ger tydliga uttryck för att han inte vill tala om den misstänkta gärningen, men bekräftar samtidigt att han kommer ihåg vad som hände."

Han medger också att han "i något sammanhang givit uttryck för att han vill döda poliser" – samtidigt verkar han, enligt psykiatern, "påtagligt oberörd" över misstankarna som riktas mot honom.

"Kliniskt verkar han inte riktigt ha förmåga att bry sig känslomässigt."

I sinnesutredningen förekommer också uppgifter om  mannens ålder. När han kom till Sverige sade han sig vara 16 år – men i andra sammanhang har han påstått sig vara flera år äldre än så. Psykiatern frågar hur det egentligen ligger till – svaret: Han vet inte.

Fostermamman: "Jag undrar så"

När 17-åringen först kom till Sverige placerades han på ett HVB-hem i Stockholmsområdet. Expressen har tidigare talat med fosterföräldrarna som då tog hand om honom. 

– Jag tog hand om honom som mitt eget barn. Vi sondmatade honom varje dag under ett års tid. Jag grät ofta och undrade hur det var med honom. Jag undrar så, hur blev det så här? Hur kan han ha gjort detta, sa fostermamman.

17-åringen kom till Sverige i december 2015. Det var då han placerades på HVB-hemmet hos fosterföräldrarna som Expressen talat med.

Under perioden han bodde hos dem hade han regelbunden kontakt med läkare, sjuksköterska och psykolog. Enligt fosterföräldrarna försökte han upprepade gånger att rymma.

I vintras återvände han till Iran men kom snart tillbaka till Sverige, där han placerades på ett annat boende.

Enligt DN hade 17-åringen kort före attacken blivit avstängd från gymnasieskolan med anledning av ett "kraftigt slagsmål".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.