Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ung man åtalas för mordförsöket på polisen Ted Eriksson

Den unga mannen åtalas för knivattacken mot polismannen Ted Eriksson.
Foto: LÄSARBILD
Ted Eriksson
Foto: Brottscentralen/Expressen TV
Ted Eriksson visade sina skador i Expressen TV:s "Brottscentralen".
Foto: Brottscentralen/Expressen TV

Den unge man som misstänks för mordförsöket på polismannen Ted Eriksson på Medborgarplatsen i Stockholm åtalas.

Enligt åtalet har han "uppsåtligen försökt döda Ted Eriksson genom att hugga/sticka honom med en kniv i halsen/nacken".

– Jag anser att bevisningen är god annars hade jag inte väckt åtal. Det finns vittnen och övervakningsfilmer som visar händelsen på ett jättebra sätt, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Det var den 31 augusti förra året som polismannen Ted Eriksson skulle bevaka en sittdemonstration – som hölls till förmån för att stoppa utvisningar till Afghanistan – på Medborgarplatsen i Stockholm. Men arbetspasset blev inte riktigt som han hade tänkt sig. 

Plötsligt blev den 33-årige polismannen oprovocerat attackerad bakifrån med ett knivhugg mellan halsen och axeln. En misstänkt gärningsman kunde jagas ikapp och gripas i närområdet. Han har själv uppgett att han är 17 år men åklagaren har begärt en åldersbedömning.


LÄS MER: Polisen Ted om attacken på Medborgarplatsen 

Åklagaren: "Jag anser att bevisningen är god"

På måndagen lämnade kammaråklagare Daniel Suneson in åtalet. Den unga mannen åtalas misstänkt för mordförsök och enligt stämningsansökan har han "uppsåtligen försökt döda Ted Eriksson genom att hugga/sticka honom med en kniv i halsen/nacken".

Vidare skriver åklagaren i sin stämningsansökan att den åtalade "visat särskild hänsynslöshet."

– Jag anser att bevisningen är god annars hade jag inte väckt åtal, säger Daniel Suneson.

Han fortsätter:

– Det finns vittnen och övervakningsfilmer som visar händelsen på ett jättebra sätt.

Något datum för rättegången är inte satt ännu.

– Det är det tingsrätten som bestämmer men jag utgår från att det blir inom de närmsta två veckorna, säger Daniel Suneson.


LÄS MER: Knivhuggna polisen Ted Eriksson tillbaka i tjänst 

Unge mannen åtalas även för misshandel

Den unge mannen åtalas utöver mordförsöket på polismannen Ted Eriksson även för ett fall av misshandel. Han ska den 29 augusti förra året gett sig på en annan ung man på Tyresö gymnasium och både sparkat och slagit honom. Slagen och sparkarna ska ha riktats mot offrets kropp, huvud och ansikte och ska ha resulterat i "smärta och rodnat i huvud, ansikte och kropp", står det i åtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.