Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17-åring häktad efter knivattack mot polisman

Strax efter 14.30 kom den misstänkte in i salen – med händerna bojade i ett midjebälte på magen
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Polis griper den misstänkta 17-åringen på Medborgarplatsen.
Foto: LÄSARBILD
Polismannen Ted Eriksson, 33, skadades i attacken.
Foto: POLISEN
Poliser och avspärrningar vid Medborgarplatsen i Stockholm efter knivattacken.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Den 17-åring som suttit anhållen, misstänkt för knivattacken vid Medborgarplatsen i Stockholm i torsdags, häktades på lördagen misstänkt för försök till mord på polismannen Ted Eriksson, 33.

– Det är en psykiskt labil person som har gjort detta, detta är min uppfattning. Det har att göra med hans person, hans personlighet, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström efter förhandlingen. Vi är väldigt säkra på att rätt person har gripits. Han har lämnat oerhört knapphändiga uppgifter.

Inför häktningen har 17-åringen vårdats på den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge, enligt häktningsframställan.

Förhandlingen inleddes klockan 14.30. Strax efteråt kom den misstänkte in i salen, eskorterad av vakter, med händerna bojade i ett midjebälte framför sig. Han var kortklippt och hade polisonger. Under den första delen av förhandlingen såg han samlad ut.

17-åringen var klädd i grågrön jacka och en vit tröja med ett landstingsemblem på bröstet. Vid sidan av sig hade han advokat Carla Pantzar, som under förhandlingen uttryckte att hennes klient inte kan uttala sig skuldfrågan – på grund av sitt psykiska mående.

Efter en viss tids överläggning kom rättens beslut. 17-åringen är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Åtal ska väckas senast den 15 september klockan 11. En liten sinnesundersökning ska också genomföras. 

– Det är en psykiskt labil person som har gjort detta, detta är min uppfattning. Det har att göra med hans person, hans personlighet, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström efter förhandlingen. Vi är väldigt säkra på att rätt person har gripits. Han har lämnat oerhört knapphändiga uppgifter. 

17-åringens advokat Carla Pantzar.
Foto: Niclas Hammarström

Ska gå igenom filmmaterial

Kammaråklagare Daniel Suneson, som leder förundersökningen, säger i ett pressmeddelande:

− Domstolen har prövat det utredningsmaterial vi presenterat i dag och delar vår uppfattning om bevisläget, de har därför beslutat att på sannolika skäl häkta personen för det misstänkta brottet. Nu fortsätter utredningen med bland annat fortsatta vittnesförhör, analys av beslag och genomgång av filmer och övervakningskameror.

Efter lördagens häktningsförhandling sa 17-åringens advokat Carla Pantzar:

– Jag har inga kommentarer kring beslutet. Rätten har fattat sitt beslut. Nu får åklagare och polis utreda det här. Jag avstår från att lämna några närmare kommentarer.

Hur mycket har din klient kunnat redogöra för av det som har hänt?

– Jag väljer att inte lämna några kommentarer överhuvudtaget.

Hur vårdas på rättspsykiatrisk klinik i Huddinge – hur mår han?

– Jag avstår från att kommentera det.


Det var i torsdags som polismannen Ted Eriksson, 33, attackerades vid Björns trädgård vid Medborgarplatsen i Stockholm, när en för honom främmande knivman oprovocerat högg honom i halsen.

– Först då såg jag knivmannen och la ihop ett och ett. Jag måste ha blivit knivhuggen, har Ted Eriksson berättat för Expressen.

– Då känner jag att det är väldigt allvarligt. Med stickskador vet man aldrig hur det ser ut på insidan. När jag sitter där tänker jag: "Håller jag på att dö nu?"

På sjukhuset kunde man konstatera att Ted Erikssons skador var lindriga, och han kunde skrivas ut samma dag.

I samband med händelsen greps en 17-åring misstänkt för att ha utfört attacken.


LÄS MER: Polismannen Ted Eriksson: Jag tänkte "ska jag dö nu"?


Mår dåligt – vårdas på rättspsyk

På lördagen begärdes 17-åringen häktad av åklagare, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. 

17-åringen har ett födelsedatum i slutet av 1999, men saknar ett fullständigt personnummer. Det finns heller ingen folkbokförd adress eller något listat medborgarskap i häktningsframställan. För förhandlingen har man bokat en tolk som talar språket dari – ett av huvudspråken i Afghanistan.

I häktningsframställan framgår det att 17-åringen befinner sig på rättspsykiatriska kliniken i Huddinge. Hans advokat berättade under fredagen för DN att hans klient mår dåligt.

– Det är en ung kille och han mår väldigt, väldigt dåligt, sa den ordinarie försvararen, advokat Sebastian de Ciutiis.

Enligt en källa till DN vistas 17-åringen legalt i Sverige med ett så kallat tillfälligt uppehållstillstånd. Han ska inte ha varit inblandad i någon brottslighet tidigare men det uppges finnas en historik av psykisk instabilitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.