Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

17-åring döms för pizzeriamord

Han sköt ihjäl en 24-årig man på en pizzeria i Rinkeby, inför flera matgäster.

I november dömdes 17-åringen till tre års sluten ungdomsvård.

Nu fastställer hovrätten straffet.

Dådet – som kopplas till en pågående gängkonflikt – skedde den 8 januari förra året, på en pizzeria i Rinkeby utanför Stockholm. 

24-årige Hamza satt och åt när han sköts ihjäl med två skott, varav ett i huvudet, inför flera matgäster. Mordet misstänks ha varit en hämd på ett mord i Rinkeby på nyårsafton – då en man sköts ihjäl med åtta skott i ett garage.

Efter en omfattande polisinsats greps 17-åringen i februari, på ett hotell i centrala Stockholm. Solna tingsrätt dömde honom i november, bland annat för mord, till tre års sluten ungdomsvård. Tingsrätten skriver:

”Straffvärdet för NN reduceras kraftigt med hänsyn till att han endast var 16 år vid gärningstillfället. Påföljden bestäms till sluten ungdomsvård i 3 år.”

Döms för mord på pizzeria i Rinkeby

På måndagen meddelade Svea hovrätt att de fastställer straffet om tre års sluten ungdomsvård – men friar 17-åringen från misstankarna om grovt vapenbrott.

Det finns inget i utredningen som visar att han har haft hand om mordvapnet mer än i anslutning till modet, enligt domen. Hovrätten anser därför inte att det finns skäl till att lägga till den rubriceringen.

”När det gäller tillämpningen av ungdomsrabatt och val av påföljd gör hovrätten inte någon annan bedömning än den som tingsrätten har gjort. Tingsrättens dom i fråga om påföljd ska därför inte ändras”, står det i hovrättsdomen.

De resonerar även kring mordets koppling till gängkonflikten, där avlyssnade samtal och chattkonversationer ”tydligt visar att grupperingen Dödspatrullen var inblandade i mordet”.

Strategin – att låta unga män utföra våldsdåd – är välkänd hos polis och åklagare. Ett begrepp i de kriminella kretsarna är att ”brösta en 4:a för att bli en 100-gubbe”. Det innebär att man ska ta ett straff i form av fyra års sluten ungdomsvård för att visa sin solidaritet.

Enligt hovrätten skulle gärningen motsvara 18 års fängelse för en vuxen person. 17-åringen har hela tiden nekat till brott. 

 

FAKTA/SHOTTAZ OCH DÖDSPATRULLEN

Personerna som tillhör Shottaz och Dödspatrullen består av unga män från Rinkeby och Tensta som har växt upp i samma områden och som har känt varandra och begått brott tillsammans men som nu är fiender.

Källa: Polisen