Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

17-åring döms för mordet jämnårige Mahmoud Alizade

17-årige Foto: Privat
Foto: ÅSA ASPLID

Mahmoud Alizade, 17, mördades med flera knivhugg på sin gymnasieskola i Enskede.

Nu meddelar tingsrätten fällande dom mot den jämnårige mördaren.

Han överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning

Det var den 13 december i fjol som polisen larmades till Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm efter larm om ett våldsamt slagsmål på skolan.

När polisen anlände fann man 17-årige eleven Mahmoud Alizade svårt skadad med flera knivhuggsskador i överkroppen, varav tre i ryggen. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Mahmoud Alizade hade afghanskt ursprung och kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn våren 2017. Han var själv engagerad i kampen för flyktinggruppens rätt att få stanna och sörjdes efteråt av Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige som arrangerat sittstrejkerna för ensamkommande flyktingbarn.

– Jag började skrika rakt ut när jag fick veta, har hon tidigare sagt.

17-åringen: Minns inget

Kompisar har beskrivit den mördade pojken som "jättesnäll".

– Vi läste engelska och musik tillsammans, han skrattade alltid och var jättesnäll, har klasskamraten Mohammed Javad sagt.

En jämnårig pojke – 17 år gammal – kunde gripas på plats vid skolan. 

Flera vittnen har berättat hur han till synes oprovocerat gick till attack mot Mahmoud Alizade och delade ut de mördande knivhuggen.

17-åringen själv säger att han inte minns något från händelsen förutom att han hade en känsla av att han var angripen. Han tvivlar inte på uppgifterna att han gjort sig skyldig till Alizades död.

Narkotikapåverkad vid mordet

17-åringen var kraftigt påverkad vid tidpunkten. I domen står:

"Efter lunchen sniffade han ett pulver som bestod av amfetamin eller kokain blandat med en syntetisk drog som han inte minns namnet på. Han boffade även en parfym och dagen innan hade han rökt cannabis."

Försvaret har gjort gällande att 17-åringen lider av bristande impulskontroll. I det rättsmedicinska intyget står också att han besitter "en närmast obefintlig empati och oförståelse för social interaktion".

I det rättspsykiatriska utlåtandet görs bedömningen att 17-åringen lider av en allvarlig psykisk störning samt att han led av en allvarlig psykisk störning när mordet begicks. Därför överlämnar tingsrätten honom till rättspsykiatrisk vård snarare än fängelse.

Förutom mordet fälls 17-åringen även för misshandel, vållande till kroppsskada, skadegörelse och narkotikabrott.

 

LÄS MER: Åtalas för mordet på Mahmoud Alizade 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!