Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

16-åring poserade med pistol – nu häktas han för festmord

Mordet ägde rum i ett radhusområde i Täby natten till den 5 januari. Foto: Expressen TV

På filmklipp poserar 16-åringen med en skarpladdad pistol och stora buntar av 500-lappar.

För en månad sedan dömdes han till ungdomsvård för att ha agerat kurir till en av Stockholms stora knarkligor.

Nu sitter han häktad igen – skäligen misstänkt för förra veckans festmord i Täby.

Strax efter klockan 5 på lördagsmorgonen den 5 januari kallades polisen till ett radhusområde i Täby norr om Stockholm efter larm om att en person hade blivit huggen med ett knivliknande föremål.

När man anlände fann man en svårt skadad man. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Sedan dess utreder polisen händelsen som mord. Dagen efter mordet kunde polisen identifiera den döde som en 19-årig man från södra Stockholm.

Enligt uppgifter till Expressen utspelade sig händelsen i samband med en fest i ett radhus som två kvinnor i 20-årsåldern hade hyrt via tjänsten Airbnb.

Polis på plats dagen efter knivmordet. Foto: ALEX LJUNGDAHL
I torsdags morse gjorde polisen ett genombrott i utredningen. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Greps i torsdags

I torsdags morse gjorde polisen ett genombrott i utredningen.

– Det är en person gripen misstänkt för mord. Den här personen greps i morse i Stockholmsområdet, sa Anders Bryngelsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm, då.

Den misstänkte är en 16-årig pojke som är hemmahörande i västra Stockholm.

På söndagen häktades han som skäligen misstänkt för mord. Den lägre misstankegraden.

– Han förnekar misstankarna. Det är det enda jag kan säga i nuläget, sa försvarsadvokat Jonas Granfelt inför häktningsförhandlingen.

Pojken har nyligen varit aktuell i ett annat mål. För en månad sedan dömdes nio personer som del av en stor knarkliga i Stockholm. I medierapporteringen uppmärksammades ligan för att man använt barn som kurirer för att transportera stora mängder narkotika. 16-åringen – som nyss fyllt 15 när brottsligheten skedde – var en av kurirerna.

Bar skarpladdad pistol

Härvan omfattade omkring 30 kg amfetamin, drygt 9 000 ecstasy-tabletter och 1,7 kg MDMA.

Tonåringen dömdes till ungdomsvård för att ha agerat kurir när han och en jämnårig vän förde två kg amfetamin från Stockholm till Göteborg. Via krypterade chattar, som polisen kunnat ta del av, skickade pojken sedan filmklipp där han räknade femhundralappar efter att narkotikan lämnats över.

I samma mål dömdes han för grovt vapenbrott. När han och en vän konfronterades av polis i Hjulsta valde de att springa. Längs flyktvägen hittade polismännen sedan en skarpladdad pistol av märket Tokarev Zastava, med spår av pojkens DNA. I tonåringens mobiltelefon hittades flera filmklipp där han poserar med vad som sannolikt är samma pistol.