Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

100 000 kronor till angripna polismän

Poliserna utsattes för mordförsök när en man siktade på dem med skarpladdat gevär. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Poliserna utsattes för mordförsök när en man siktade på dem med skarpladdat gevär.

Efter händelsen fick de ingen ersättning – just eftersom de var poliser.

Nu rivs domen upp och männen tilldelas knappt 100 000 kronor vardera.

Det var i april 2015 som en man gick till angrepp mot en kvinna med hagelgevär. Han sköt mot henne med två skott och träffade hennes bil med ett tredje.

Polis kallades till platsen och när de två polismännen konfronterade mannen gick han till motangrepp. Mannen lyfte sitt vapen, la an det på axeln och var enligt tingsrätten på väg att skjuta mot polisen. I stället hann polisen avfyra först och oskadliggöra mannen.

Mannen greps och dömdes senare för bland annat mordförsök mot de två poliserna.

Den som blir utsatt för brott har rätt att ansöka om ersättning från Brottsoffermyndigheten. Men när de två poliserna ansökte blev det avslag.

Anledningen: De var poliser.

Poliserna får 98 500 kronor

I sitt beslut skrev myndigheten att poliser i tjänsten får förvänta sig möten med mer eller mindre våldsamma personer, samt att de var väl införstådda med vilken situation som väntade dem. Slutligen slog man fast att "omständigheterna vid brottet varit sådana att de - objektivt sett - inte kan anses ha utsatts för en sådan allvarlig kränkning som krävs för att få kränkningsersättning."

Beslutet överklagades och nu meddelar Brottsoffermyndigheten att man river upp avslaget. Därmed får de två poliserna rätt till 98 500 kronor vardera. I beslutet står:

"En polisman måste vara beredd på att mötas med visst våld och ha en större mental beredskap inför detta än andra. När den nämnda gränsen har passerats, saknas emellertid grund för att generellt utdöma lägre ersättning till en polisman än till ett annat brottsoffer."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!