Poliserna utsattes för mordförsök när en man siktade på dem med skarpladdat gevär. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Poliserna utsattes för mordförsök när en man siktade på dem med skarpladdat gevär. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

100 000 kronor till angripna polismän

Publicerad

Poliserna utsattes för mordförsök när en man siktade på dem med skarpladdat gevär.

Efter händelsen fick de ingen ersättning – just eftersom de var poliser.

Nu rivs domen upp och männen tilldelas knappt 100 000 kronor vardera.

Det var i april 2015 som en man gick till angrepp mot en kvinna med hagelgevär. Han sköt mot henne med två skott och träffade hennes bil med ett tredje.

Polis kallades till platsen och när de två polismännen konfronterade mannen gick han till motangrepp. Mannen lyfte sitt vapen, la an det på axeln och var enligt tingsrätten på väg att skjuta mot polisen. I stället hann polisen avfyra först och oskadliggöra mannen.

Mannen greps och dömdes senare för bland annat mordförsök mot de två poliserna.

Den som blir utsatt för brott har rätt att ansöka om ersättning från Brottsoffermyndigheten. Men när de två poliserna ansökte blev det avslag.

Anledningen: De var poliser.

Poliserna får 98 500 kronor

I sitt beslut skrev myndigheten att poliser i tjänsten får förvänta sig möten med mer eller mindre våldsamma personer, samt att de var väl införstådda med vilken situation som väntade dem. Slutligen slog man fast att "omständigheterna vid brottet varit sådana att de - objektivt sett - inte kan anses ha utsatts för en sådan allvarlig kränkning som krävs för att få kränkningsersättning."

Beslutet överklagades och nu meddelar Brottsoffermyndigheten att man river upp avslaget. Därmed får de två poliserna rätt till 98 500 kronor vardera. I beslutet står:

"En polisman måste vara beredd på att mötas med visst våld och ha en större mental beredskap inför detta än andra. När den nämnda gränsen har passerats, saknas emellertid grund för att generellt utdöma lägre ersättning till en polisman än till ett annat brottsoffer."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag