Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-chef misstänktes för försök till sexköp – nu läggs förundersökningen ner

Förundersökningen mot SVT-chefen läggs nu ned. Foto: Erik Gustafson
Mannens chatt med flickan han tror är 14 år.
Mannens chatt med flickan han tror är 14 år.
Mannens chatt med flickan han tror är 14 år.
Mannens chatt med flickan han tror är 14 år.

Den 14 september avslöjade Brottscentralen hur en SVT-chef försökt att köpa sex av vad han trodde var en fjortonårig flicka. SVT-chefen blev efter avslöjandet avskedad och en polisanmälan upprättades, men nu läggs förundersökningen ner meddelar åklagaren. 

Det var efter att Lisah Silfwer, programledare för Brottscentralen i Expressen TV, granskade dejtingsajten ”Sugardating” som hon kom i kontakt med SVT-chefen. Efter tips om att det förekom barnprostitution på sajten skapade Lisah Silfwer en falsk profil. Inom en timme hörde ett femtiotal äldre män av sig till ”Isabelle”, och hon erbjöds bland annat sälja sex mot betalning. 

 

LÄS MER: Här konfronteras SVT-chefen  

 

Officiellt är sugardejting en chans för en ung person att träffa någon äldre som är villig att betala för deras gemensamma semesterresor och restaurangbesök.

Inofficiellt kan det vara en förtäckt prostitution, där sexköparen försöker runda sexköplagen.

Bestämde träff med SVT-chefen 

Efter att SVT-chefen hade chattat med vad han trodde var 14-åriga Linnea, i själva verket Lisah Silfwer, erbjöds ”Linnea” 9000 kronor så fort hon fyllt 15 år om han får ta hennes oskuld. Fram till dess erbjöds Linnea pengar för träffa mannen och umgås. 

SVT-chefen trodde han skulle möta 14-åriga Linnea. I själva verket är det Lisah Silfwer som dyker upp. Foto: Erik Gustafson

”Linnea” och SVT-chefen bestämde en träff men det var alltså Brottscentralens programledare som i stället dök upp.  När han konfronterades förklarade han att han försökt rädda flickan. 

– Det har aldrig varit en fråga om att köpa sex, sa SVT-chefen.

Han fortsatte:

– Tänk så här. Det är någon som tar så stora risker och vill liksom gå hem till någon....

Så du är "the good guy" här?

– Ja, faktiskt.

Förundersökning om brott läggs ner

Efter Brottscentralens avslöjande fick SVT-chefen lämna sitt jobb och SVT upprättade en polisanmälan mot mannen. Men nu har åklagare Carolina Frohm valt att lägga ner förundersökningen mot mannen. 

 

LÄS MER: SVT-chefen lämnar sitt jobb – efter avslöjandet  

 

– Den här journalisten som stod bakom annonsen och hade kontakt med den misstänkte hade inte för avsikt att sälja sexuella tjänster. Det fanns ingen reell möjlighet att det här brottet skulle komma till stånd. Därför har jag gjort bedömningen att det den misstänkte ska ha gjort i det här fallet inte är ett brott, säger åklagare Carolina Frohm.  

 

LÄS MER: Det här är sugardating – fakta på en minut 

 

Carolina Frohm sa också att det hade kunnat handla om köp av sexuell handling av barn ifall det hade gällt en reell person och inte en fiktiv 14-årig flicka. 

Simon Häggström, kriminalinspektör på människohandelsgruppen på Nationella operativa avdelningen.

”Ren och skär prostitution”

Efter avslöjandet talade Expressen och Brottscentralen med Simon Häggström, kriminalinspektör på människohandelsgruppen på Nationella operativa avdelningen (Noa), då sa han så här:  

– Det här är ren och skär prostitution. Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat. 

 

Vad säger sexköplagen?

Den som “mot ersättning skaffar sig en sexuell förbindelse” kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. 

Köp av sexuell handling från barn under 18 år kan ge upp till två års fängelse.

Köp av sexuell handling från barn under 15 år kan ge sex års fängelse för våldtäkt mot barn.

Försök till sexköp är också olagligt.

Källa: Polisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.