Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brotten som hotar den svenska demokratin

Var femte politiker utsatt för våld, hot eller trakasserier.
Moderatledaren Ulf Kristersson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / Expressen grafik
Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / Expressen grafik

De hatas och hotas – och utsätts för våld.

De är förtroendevalda politiker.

I Expressens unika undersökning ”Demokratihotet 2019” svarar 713 politiker att de undvikit debatter eller diskussioner på grund av rädsla eller oro.

– Ett hot mot vårt demokratiska system, säger statsminister Stefan Löfven – och får medhåll av M-ledaren Ulf Kristersson.

Inför Almedalsveckan i Visby, som drar i gång nu på söndag, har Expressen genomfört en omfattande granskning av våldet, hatet och hoten som drabbar förtroendevalda politiker i hela landet.

Totalt har 4 126 politiker deltagit i undersökningen.

Under den kommande veckan berättar Expressen om brotten som hotar den svenska demokratin.

Förföljda och mordhotade

Vi möter bland andra S-riksdagskvinnan Yasmine Bladelius, 31, som under flera år förföljdes av en äldre man som för bara några veckor sedan dömdes för att ha skickat en penisbild till henne.

SD-politikern Emilia Orpana, 34, var höggravid när hon mordhotades av två okända män utanför en vallokal i Nynäshamn på valdagen. Hon polisanmälde direkt – men polispatrullen hann inte fram.

M-politikern Eva Solberg, 46, berättar om de fejkade sexbilderna som spreds på nätet – och om mannen som väntade på henne utanför bostaden.

Expressen har också läst Säkerhetspolisens förhör med de 21 ministrar i regeringen som för två år sedan dödshotades av en 43-årig man som senare dömdes till ett åttaårigt fängelsestraff.

903 politiker vittnar

I undersökningen vittnar 903 politiker – mer än var femte som deltagit i undersökningen – om att de utsatts för våld, hot eller trakasserier under den senaste femårsperioden. Det handlar om allt från hatkommentarer i sociala medier till rena överfall och attacker mot bostäder och bilar.

Flera politiker berättar att de fått hjulmuttrarna bortskruvade på sina bilar.

Samtidigt säger 713 förtroendevalda politiker i hela landet att de under de senaste fem åren har undvikit debatter och diskussioner på grund av rädsla eller oro.

Många politiker undviker att överhuvudtaget diskutera utmaningarna med invandring och integration – trots att detta var en av de viktigaste frågorna för väljarna i valet i höstas.

Funderat på att lämna

I undersökningen konstaterar 313 politiker att de någon gång under de senaste fem åren funderat på att lämna politiken på grund av våld, hot eller trakasserier.

Flera av dem säger också att de nu genomför sin sista mandatperiod som politiker, av samma anledning.

Statsminister Stefan Löfven och Moderatledaren Ulf Kristersson har båda tagit del av Expressens undersökning.

– Om förtroendevalda tvekar att delta i debatten eller ändrar sina beslut, då är det på riktigt ett hot mot vårt demokratiska system, säger Stefan Löfven.

– Om vanliga kloka människor inte vill ge sig in i politiken, då lämnar man fältet fritt för människor som antingen är orimligt okänsliga eller för människor med helt andra bevekelsegrunder, konstaterar Ulf Kristersson, som håller med Löfven om att det rör sig om ett hot mot demokratin.

Så många utsätts

Så många politiker har utsatts för för våld, hot eller trakasserier under den senaste femårsperioden – parti för parti:

Socialdemokraterna: 293. 

Miljöpartiet: 52. 

Vänsterpartiet: 70.

Moderaterna: 165. 

Centerpartiet: 88.

Kristdemokraterna: 37. 

Liberalerna: 72. 

Sverigedemokraterna: 90.

Annat parti: 36. 

Totalt: 903.

Så många är rädda

Så många säger att de under de senaste fem åren har undvikit debatter och diskussioner på grund av rädsla eller oro:

Socialdemokraterna: 251. 

Miljöpartiet: 47. 

Vänsterpartiet: 52.

Moderaterna: 121. 

Centerpartiet: 65.

Kristdemokraterna: 39. 

Liberalerna: 67. 

Sverigedemokraterna: 48. 

Annat parti: 23. 

Totalt: 713. 

Så många har funderat på att lämna politiken

Så många säger att de någon gång under de senaste fem åren funderat på att lämna politiken på grund av våld, hot eller trakasserier:

Socialdemokraterna: 103.

Miljöpartiet: 23. 

Vänsterpartiet: 18. 

Moderaterna: 67. 

Centerpartiet: 27. 

Kristdemokraterna: 10. 

Liberalerna: 26. 

Sverigedemokraterna: 28. 

Annat parti: 11

Totalt: 313. 

Demokratihotet

903 politiker har utsatts för våld, hot eller trakasserier sedan 2014. 

713 politiker uppger att de under de senaste fem åren undvikit debatter eller diskussioner på grund av rädsla eller oro. 

313 politiker har någon gång under de senaste fem åren funderat på att lämna politiken på grund av våld, hot eller trakasserier. 

Totalt har 4 126 förtroendevalda politiker i hela landet svarat på Expressens enkät. De är ledamöter i riksdagen, Europaparlamentet, regionerna, kommunstyrelser, kommunfullmäktige, kommunala nämnder och i domstolar. 

Bildspel, fler diagram i bildspelet.
Foto: Expressen grafik
Bildspel, fler diagram i bildspelet.
Foto: Expressen grafik
Bildspel, fler diagram i bildspelet.
Foto: Expressen grafik

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.